Deset věcí, které nedělat nebo naopak dělat ve Španělsku
Jedním z nejnavštěvovanějších měst ve Španělsku je Madrid. Foto: www.pixabay.com

Deset věcí, které nedělat nebo naopak dělat ve Španělsku

7. 8. 2018

Španělsko je svérázná a sebevědomá země. A tak se Čechům snadno může stát, že tu mohou narazit. Tady je deset rad, jak se správně chovat ve Španělsku.

Co ve Španělsku rozhodně nedělat:

1.  Objevit se na večeři před devátou
Španělsko má přesunuté časy na jídlo o dvě hodiny dopředu v porovnání se zbytkem Evropy. To znamená, že kolem 10 ráno si dávají cosi jako druhou snídani, obědvají po 14 hodině, večeře nezačíná před 21. a často ani před 22. hodinou. A to hlavně v létě. Nespěchejte z pláže na večeři, kuchyň v restauraci může být zavřená a číšníci nebudou rádi, že mají předčasnou práci.

2.  Podávat ruku ženě
Ve Španělsku se přátelé neformálně zdraví dvěma pusami na tvář. Pokud někomu představují kamarádku, bude to také očekávat. Podání ruky je považováno za snahu distancovat se. Naopak česká žena se nemusí bát, že to znamená něco víc. Také slovo „hola“ neznamená jen ahoj, jelikož se používá na tykání a vykání. Není důvod si myslet, že vás někdo nerespektuje, když vás takto pozdraví.

3.  Jíst jako v mense
Ve škole nás učili mlčet u jídla, v práci dostáváme půl hodiny na oběd a doma po večeři se každý ihned zvedne a jde si po svém... Na to všechno ve Španělsku zapomeňte. „Tady je společné stravování svatý obřad, opovrhovat jídlem a dobou strávenou u stolu je jako opovrhovat španělskými kamarády. U stolu se hodně mluví, čas se prodlužuje nekonečnou řadou chodů. Obědy můžou klidně trvat víc než hodinu a půl,“ říká Tomáš Hubka z Delfín travel.

4.  Házet Španěle do stejného pytle
České klišé o Španělech se vejde do krátkého: „maňana, maňana“ - siesta, slunce a pláž. Raději o tom s místními nežertujte. Ve Španělsku jsou různé regiony, každý je jiný a není dobré paušalizovat: Baskové jsou považováni za pracovité lidi, trochu hrubiány a dost labužníky. O Kataláncích se říká, že jsou pracovití ale lakomí, a lidé z Madridu mají podobnou pověst jako u nás Pražáci. Typický obraz veselého a ne moc zodpovědného člověka odpovídá lidem z Andalusie. Mimochodem, většina Španělů nemá ráda koridu a málokdo umí tancovat flamenko.

5.  Pozor na politiku
Ve Španělsku také měly čtyři dekády diktatury, ale byla katolicko-nacionalistická. Důsledkem je, že politické hodnoty jsou obracené. Lidé, o kterých si budete myslet, že mají stejné názory jako vy, budou pravděpodobně přemýšlet opačně. Mladí, moderní, vzdělaní Španělé z města jsou většinou levicoví, a někteří z nich si budou chtít povídat o tom, jak to bylo skvělé za komunismus. Lidé na venkově jsou převážně konzervativní, věřící, uctívají tradice, mají rádi koridy. Ultrapravicové názory o migrantech, homosexuálech nebo Romech, které jsou v Česku dost oblíbené, nejsou ve Španělsku vhodné ve většině situací.

Co naopak dělat ve Španělsku

1.  Učit se trochu španělsky
Nepočítejte s tím, že se ve Španělsku všude domluvíte anglicky. Ačkoliv v letoviscích jsou pracovníci schopni hovořit lámanou angličtinou, raději se před cestou naučte pár základních slov: stačí pár výrazů do restaurace či obchodu, číslovky do 100, elementární gramatika a slovní zásoba z prvních dvou tří lekcí lekcí jakékoliv učebnice. Každopádně: Curva je ve španělštině nevinná zatáčka a arena není místo pro sportovní akce, ale písek.

2.  Dát šanci španělskému jídlu
Pokrmy s masem, knedlíky a omáčkou jsou výborné, když sedíme v hospodě u piva a venku padá sníh, ale když trávíme léto ve Španělsku, těžké jídla nejsou nejlepší volbou. Dovolená je také o poznání jiné (gastronomické) kultury. Můžete objevit, že paella (masová nebo s mořskými plody) je něco jiného než české risotto, že sýry se dají vyrábět také z ovčího mléka nebo z kombinace kozí-ovčí-kraví, že bramorová tortilla je jednoduchá a vynikající, že španělská šunka se dá překvapivě jíst s melounem nebo že „ensaladilla rusa“ (ruský salátek) je španělská verze bramborového salátu s olivami a tuňákem. Španělská piva nejsou zdaleka tak dobrá jako česká, dejte přednost sangrii nebo ochutnejte kvalitní španělská červená vína, obzvlášť z Riojy nebo Ribery del Duero, nemají chybu.

3.  Pařit v noci a odpočívat odpoledne
Ne všichni Španělé mají tolik štěstí, aby si mohli dát šlofíka po obědě, ale skoro každý si to přeje a hlavně v létě se tento zdravý zvyk dodržuje časteji. Malé obchody mívají zavřeno mezi 14. a 17. hodinou a život, především v malých městech, se odpoledne zastaví. „Dejte si také siestu po honosné paelle, vínu a kávě. Stejně je venku nesnesitelné vedro. Musíte také sbírat síly na noc, neboť rušno v barech a na diskotékách začíná po večeři, lokály se plní po půlnoci. Aspoň jednou během dovolené si fiestu prodlužte až do svítání,“ radí Tomáš Hubka z Delfín travel.

4.  Naučit se jíst tapas
Ve španělské kultuře jsou důležité tapas, jedí je všude na poloostrově a není to typický pokrm, ale způsob, jak servírovat a jíst jídlo. Různé pokrmy, některé jednoduché jako ančovičky, jiné složité (masové kuličky v omáčce), se servíruji na malých talířích a jedí společně. Musíte kontrolovat svůj hlad a nechat něco pro ostatní, zároveň máte možnost ochutnat velký výběr jídel, zatímco si dáváte víno nebo pivo. A opět nekonečně konverzujete s kamarády. Až se v hospodě budete nudit, jděte do další. Jenom tapas se člověk nenají, a určitě je kolem hodně lokálů, které stojí za poznání.

5.  Dívat se na flamenko
Flamenko je typický hudební styl andaluských Romů, ale interpretuje se takřka všude ve Španělsku, obzvlášť v turistických oblastech. Tento žánr má něco pro každého: složité a zajímavé kytarové části, jedinečný zpěv, horlivý tanec, vášeň a delikátnější momenty.

cestování Španělsko
Hodnocení:
(4.8 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Bílo sangrii jsem pila a oslavovala své padesátiny. A bylo to osvěžující pití. Ani hlava mně nebolela. A tapas jsou vynikající. A ještě dobré je - moučník nebo pečivo,( nevím už jak bych to nazvala, název jsem zapomněla ) , co se smaží v rozpáleném oleji a má to tvar nudlí. Vytlačí se těsto že strojku a smaží jako koblihy. A posypou se cukrem (moučkovým) . Dávají si to ke kávě. My tomu říkali sladké žížaly.
Jarmila Komberec Jakubcová
Dano, dík za připomenutí - sangrie nemá chybu. Už se na ni těším. mám ji nejraději s kousky melounu a pomeranče. V hotelu Beverly park kam jezdím už léta si ji mohu dokonce sama připravit. Na terase jsou mísy s ovocem a sangrii si načepuji podle chuti a přidám led.Ještě mám ráda kanárskou specialitu a to rum s medem.
Dana Puchalská
A hlavně nepeskujte a ani nekárejte jejich děti. To je tabu. Děti jsou jejich všechno a když se na ně hezky usmějete a zamávate jim, máte na 100% jejich sympatie. A pivo je trošku jiné, ale dobrá je značka SAN MIGUEL. Ta se pít dá. A zkuste někdy ochutnat bílou sangrii. Budete na ní dlouho vzpomínat. A kdo má rád česnek tomu doporučuji ten nákladný v oleji s trochou soli. Mňam.
Jarmila Komberec Jakubcová
Tentokrát musím s autorkou článku souhlasit. jezdím od r. 1992 na Gran Canarii nebo na Menor Mar a vše funguje jak je popsáno. Mám Španělsko s jeho ostrovy velmi ráda a těším se že opět v září si užiji pobyt na Kanárských ostrovech.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.