Rozmarýn - rostlina, která zlepšuje i paměť
ilustrační foto: pixabay.com

Rozmarýn - rostlina, která zlepšuje i paměť

11. 8. 2018

Věděli jste, že když si k rozmarýnu přivoníte, zlepší se vám paměť o 60 až 75 procent? Rozmarýn totiž obsahuje mnoho užitečných látek. Například kyselinu karnosolovou, která dokáže v mozku zastavovat poškození jeho buněk.

Zabraňuje degradaci i ostatních buněk v lidském těle.Týká se to zejména DNA v důsledku vlivu volných radikálů, které jej poškozují. Další významnou látkou je cineol, který má také blahodárné účinky na zlepšení paměti.

JIž v Řecku v době antiky si studenti navykli umísťovat výhonky rozmarýnu tam, kde studovali nebo kde se připravovali ke zkouškám.

Rozmarýn pochází ze Středomoří a dá se s úspěchem pěstovat i u nás. Pěstuje se v nádobách, v létě lze i venku. A kvete krásnými drobnými a modrými kvítky. Ale na zimu dávejme nádoby s rozmarýnem raději dovnitř. Ideální teplota pro přezimování je 5st.C.- 15 st.C.

Sbíráme na začátku léta kdy začíná kvést, a to buď listy nebo nezdřevnatělé části nati.

Využití v kuchyni

  • Bývá součástí provensálského koření. Je silně aromatický, proto jej používáme v menším  množství, jinak přebije chuť připravovaného pokrmu. Používáme ho jak čerstvý,  tak i sušený. Hodí se zejména k sýrům,masům - skopové, jehněčí, telecí, drůbež, vařené ryby a někde se dává i do rajské omáčky. A také bývá součástí marmelád.

Pozor - lidé s vyšším krevním tlakem, děti do 6ti let, kojící ženy a epileptici by rozmarýn používat neměli.

Využití v současné medicíně

  • Na potlačení bolesti hlavy, při migrénách, na svědící pokožku, na trávící potíže a pro uklidnění svalů.
  • Používají se buď čerstvé výhonky a nebo sušené.

Antiseptické účinky má zejména rozmarýnový esenciální olej.

  • Na nervovou vyčerpanost, celulitidu, hojení ran, lupy, fyzickou slabost, křeče, svalové bolesti.

Výborný je repelent proti klíšťatům
1 litr vody přivedeme k varu, přidáme cca 5 gramů sušeného rozmarýnu a necháme vyluhovat. Po vychladnití nálev scedíme a přidáme 1 lžíci bílého octa. Tento repelent musíme uchovávat v chladu. Poté jej přelijeme do nádobky s rozprašovačem a používáme vždy před odchodem do míst, kde hrozí klíšťata.

S využitím zdroje: Rastliny v kozmetice, autoři B.Hlava,F.Starý,F.Pospíšil

 

bylinky příroda
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Rozmarýn jsem nepoužívala, dokud jsem si nekoupila řeckou směs koření na ryby. Žádné lepší rybí koření jsem nikdy neměla, většinou mi nechutnala. Obsahuje 55% bazalky, 25% rozmarýnu, 10% bílého pepře a 10% drcené sladké papriky. Sušenou směs rozdrtím na prášek v hmoždíři a osolenou rybu jím okořením. Neskutečně pozvedne chuť mražených ryb. Asi zařadím ryby do jídelníčku častěji, s mou pamětí už to není k vydržení. A na jaře si koupím rozmarýn a budu ho pěstovat v květináči na balkoně, je to i pohledná bylinka. :-)
Věra Ježková
Kdysi jsem si dala v restauraci nějaké maso na rozmarýnu a moc mi to nechutnalo. A vůči tomu účinku na paměť bych byla trochu skeptická. Může mít pozitivní vliv na krátkodobé zapamatování, ale obávám se, že na nás už fungovat nebude. Kytička je to ale sympatická.
Naděžda Špásová
No vidíš, nemusím chodit daleko, mám ho na balkóně, ale dávám ho jen do jídla. :-)
ivana kosťunová
Přemýším nad textem k písní :pletla v kytku rozmarýnku" - co tím chtěl básník říci? Že adresát potřebuje povzbudit mozkové buňky ?
Zuzana Pivcová
Dano, začnu se poohlížet po rozmarýnu. Mozkové buňky nečekají. :-D

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.