Co jíst v těchto vedrech? Přece jídla, která chladí
Ilustrační foto: pixabay.com

Co jíst v těchto vedrech? Přece jídla, která chladí

9. 8. 2018

Léta budou čím dál teplejší a tím se změní životní styl Čechů, tvrdí klimatologové. Znamená to mimo jiné, že se zřejmě změní způsob stravování. V pětatřiceti ve stínu si asi těžko někdo dá vepřo knedlo zelo. Existují však jídla, která jsou do veder vhodná. Vzbuzují pocit, že chladí. Tady jsou tipy na některá z nich.

Meloun. Ideální do velmi horkého počasí. Vzbuzuje pocit osvěžení a zároveň dodává tělu tekutiny. V poslední době se na trhu objevily melouny bez peciček, takže je mohou vzít na milost i jejich odpůrci, kterým spousta jadérek v nich vadí.

Jogurty a zakysaná mléka. Sklenička či miska nějakého mléčného výrobku ve velkých vedrech osvěží, ale také zasytí, takže pak člověku stačí nějaké lehčí jídlo. Zapomeňme na současné mýty o tom, že mléčné výrobky nejsou zdravé, na řeči, že kde kdo má alergii na laktózu. Mléko, jogurty a zákysy by měly být součástí našich jídelníčků a v létě to platí dvojnásob.

Studené polévky. Obyvatelé střední Evropy na ně nejsou zvyklí, ale kdo cestuje, ví, že v jižních zemích jsou běžné. Například Španělé běžně jedí studenou polévku zvanou gaspacho, Turci tarator, jejich různé obměny se objevují v řadě přímořských zemí. Kdo kdy řekl, že polévka musí být zásadně teplá? V zimě ano, ale v horkém létě nás spíše unaví než potěší.

Mořské řasy. Jsou označovány za takzvanou chladivou potravinu, například v čínské medicíně jsou používány i při potřebě zmírňovat horečku. Jejich fanoušků je málo, ale právě mimořádně horké dny jsou důvodem je někdy vyzkoušet. Třeba jen jako přísadu do oblíbeného salátu. Nemusí chutnat každému, ale o jejich pozitivním účinku na zdraví i na pocit ochlazení, nelze pochybovat.

Bulgur, kuskus… To jsou potraviny, které obyvatelé střední Evropy v jídelníčku také běžně nemají. Přitom v zemích, kde je vedro běžné, například v Řecku, Turecku či na Blízkém Východě patří k nejběžnějším potravinám. Proč asi? Protože jsou lehká, dobře stravitelná a člověk se po nich cítí svěže. Lze je připravovat se zeleninou i na sladko, receptů na jejich zpracování se na internetu dají najít stovky.

Banány. Další příklad ovoce, které bývá v tradiční čínské medicíně označováno za takzvaně chladící. Ideální kombinací do velkých veder je tak třeba banán smíchaný s jogurtem. Osvěží více než přeslazená zmrzlina plná chemie.

Hlavně čerstvost. Když už v horku jakékoli jídlo připravíme, je třeba ho co nejrychleji zkonzumovat. I chvíli čekající salát s majonézovou zálivkou se ve vedru nad třicet stupňů může stát nebezpečným. V horku nevařme do zásoby, nenechávejme na sporáku hrnce s jídlem, nemějme připraveny tácy chlebíčků. Předejdeme tak vážným zdravotním komplikacím. Salát ze zeleniny, která byla nakrájená právě teď, vyvolá pocit svěžesti.

Ten, který stál pod pokličkou v míse hodinu na kuchyňské lince, může vyvolat ve vedru něco hodně jiného. A u toho všeho se můžeme těšit, až vedra pominou a my si dáme zase něco, na co jsme zvyklí: gulášek, řízek, karbanátky, zelňačku. A až ta doba nastane, budeme brblat, že je zima a že prší a vzpomínat na to, jak jsme v létě nadávali, že je moc vedro.

jídlo
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marcela Pivcová
V období "veder" nemusím mít žádné speciální jídlo pro ochlazení, s tím nemám žádné problémy. Snad jen někdy jím o trochu méně. Dnes dělám palačinky se špenátem nebo s vaječnou náplní se žampiony a šunkou. Potom trochu dobrého vína a nakonec v kavárně ještě oslavíme Zuzku.
Dagmar Bartušková
Kaviár na fotu vypadá skvěle. Hned bych si ho dala. Bulgur a kuskus smíchaný s dobrým kořením a zeleninou je prima. Listovou zeleninu politou kyškou, skyrem, kefirem nebo zakysanou smetanou přímo miluji. A což teprve tzaziky. Gaspacho také osvěží. Melouny kupuji vždy rozkrájené, abych viděla barvu dužiny. Mam ráda ty lehce rozpraskané s pár většími a černymi jadérkami. Pozor na ty tzv. bezpečkaté, o kterých se v článku píše. Ty ětšinou mívají uvnitř velké množství drobných světlých jadérek. :-) A všechno konzumovat samozřejmě jen čerstvé!
Věra Ježková
Meloun, banán a studenou polévku tak 2x za sezonu, bulgur, kuskus a mořské řasy vůbec, zato jogurty a zakysaná mléka stále.
Zuzana Pivcová
Rozhodně lehčí stravu a nepříliš horkou. Jak uvádí Ivona pode mnou, souhlasím.
Ivona Lachová
Meloun a banán jak kdy, jinak jogurty, studené polévky jakékoliv, bulgur a kuskus kdykoliv. Když někomu z mladších řeknete, že jste obědvali nebo večeřeli míchané brambory s vychlazeným podmáslím nebo kyselé mléko, tak se na mne dívají jak na socku. Přitom to nezatíží organismus a je mi po tom dobře.
Jana Kollinová
Díky, kaviár mě vůbec nenapadl.
Jana Šenbergerová
Vidím, že jsme na příští horká léta dobře připraveni. Ještě se jich dožít ve zdraví a není co řešit. Zatím. Už teď si dáváme místo teplé polévky meloun. Je to bez práce a bohatě to stačí. Jogurty a zakysaná mléka, ale bez ovoce. Mořské řasy jsou nejlepší čerstvé, ale kde je brát v horách uprostřed Evropy? Bulgur, kuskus se zeleninou ujdou. Banán bych rozhodně nemíchala s jogurtem. Dá se z něho udělat výborná mražená dřeň. Také bych to viděla na ruský červený kaviár. Ten já ráda se šampaňským. Chlazeným. :-)
Dana Puchalská
Je to kaviár zabalený v nějaké řase nebo chaluze. Hádám že by to mohlo být něco z Asie, třeba suši. A to mne nechutnalo nikdy. Ani od profíka z Japonska. Zlatý český zavináč. Ten je ve vedru vynikající.
Zorka Horká
Proč myslíš, že je to ovoce? Řekla bych, že je to kaviár.
Jana Kollinová
Líbí se mi, že na prvním místě je můj oblíbený meloun. Jogurty mám také ráda, ale bez laktózy nejsou vždy k dostání. Co mě ale zcela fascinuje, je ovoce na ilustračním fotu. Může někdo napsat o jakou průzračnou delikatesu se jedná?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.