Padaly hvězdy
ilustrační foto: pixabay.com

Padaly hvězdy

16. 8. 2018

Když mi přátelé nabídli, že mě vezmou na noční pozorování meteorického roje v Beskydech, nezaváhala jsem ani na vteřinu. 13.8.2018 nabaleni karimatkami, dekami, teplými ponožkami a velkou svačinou jsme dvěma auty dorazili ke Starým Hamrům. Fascinoval mne nádherný západ slunce. Ale fotky kazilo elektrické vedení.

img-6299.jpg      img-6294.jpg

Od parkoviště k cíli jsme půlhodinku šlapali a míjeli dřevěný kostelík na Grúni. Fotka je tmavší, protože už se pomalu stmívalo.

img-6289.jpg

 

Místem pozorování byla louka nad chatou Švarná Hanka.

img-6293.jpg

Zabydleli jsme se na voňavé posečené trávě, posilnili se a zalehli. Pozorovatelů se sešlo asi padesát. Někteří začali vytahovat své nádobíčko na zachycení neopakovatelných momentů. Jejich přístroje v ceně od padesáti tisíc výše nebyly žádné automaty jako můj foťáček, který jsem na focení noční oblohy raději ani nevytáhla. S přibývající tmou se začaly objevovat první hvězdy.

Akci pořádala  hvězdárna a byla velice dobře připravená. Odbornost zaručovali hvězdářský dalekohled a fundovaný astronom s laserovým ukazovátkem. Technické informace proložené starořeckými bájemi o souhvězdích a pozorováním objektů dalekohledem. A každou chvíli padající hvězda a možnost si něco přát. Název neodpovídá skutečnosti. Hvězdy nepadají, padají meteory, jak nám bylo vysvětleno. Tyhle srpnové se nazývají perseidy a já jsem jich za ten večer napočítala šedesát osm. Náš řidič Tom tak úspěšný nebyl, zasekl se na devítce, protože po půlhodině pozorování usnul jak špalek.

Přednáška měla končit o půlnoci, ale už mi i přes teplé oblečení byla zima a tak jsem začala přátele pomalu nahlodávat, že už je chladno a že bych raději chtěla jet domů. Dali se přesvědčit, rozloučili jsme se s přednášejícím a druhou osádkou, která na louce nocovala a vydali jsme se potmě k autu. Jaké bylo naše překvapení, když jsme v autě zjistili, že už je půl druhé! Takže přednáška se pěkně protáhla a možná tam astronom o hvězdách mluví ještě teď.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Kdyby mě někdo vzal, určitě bych jela taky. Nikdy jsem žádnou padající hvězdu nezahlédla. Ale je fakt, že jsem se ani moc nesnažila.
Jana Šenbergerová
Letos jsem nepozorovala, ani náhodně neviděla z balkonu, přestože byla docela jasná noc.
Věra Ježková
To musela být nádhera. Kdysi dávno jsem pozorovala nebe v Ondřejově s přítelem astronomem. A potom v létě, kdykoliv jsem byla někde mimo světelný smog. Např. na Hracholuskách nebo na Vysočině.
Helenka Vambleki
Byla to neděle :-) Spousta nás poté šla do práce :-) Druhé auto opravdu zůstalo a libovali si
Ilona Erika Kolář
Helenko, já bych to spojila s bivakováním v přírodě. Vzala bych si spacák nocovala bych tam.
Zuzana Pivcová
Tady na jihu Čech jsem nic neviděla. Jednou bylo zataženo, jindy mě přemohla únava.
Naděžda Špásová
Taky jsme pozorovaly s dcerou perseidy. Je tu krásná noční obloha. Do hajan jsme se dostaly v 01.00 hodin.
Zorka Horká
Závidím..... :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...