Jak jsem (ne)pekla otevřené buchty
ilustrační foto: pixabay.com

Jak jsem (ne)pekla otevřené buchty

17. 8. 2018

aneb „Víš, co se vyplácí? Přemýšlet při práci!“

Znáte to, někdy se vyloupne Den blbec jako vyšitý. Zrovna takový jsem měla já dnes.
Včera večer jsem si naplánovala na dnešek práce, jako kdybych měla čtyři ruce. Ale všechno se dá zvládnout, když to pěkně odsýpá a nic se nekazí. Jenže …! Za mým zadkem dnes stál nějaký rarach. Jinak to nemohlo být.
Z ranní procházky pod zataženou oblohou jsem se vrátila domů s prvními kapkami osvěžujícího deště. A pak nám déšť pěkně zalil vyprahlou zahradu. S dobrou náladou jsem z kuchyně vyhnala manžela a rozhodla se, že jako první věc zadělám na buchty. Ne ledajaké buchty. Tak jako mnohé jiné i mě zaujal recept na íčku „ otevřené buchty“. Prezentace přípravy buchet byla v článku více než příkladná, ale zdála se mi poněkud pracná. Tak jsem se rozhodla svěřit přípravu těsta mé dobré kamarádce. Domácí pekárně.

Ingredience jsem poctivě vážila a měřila, nic nevynechala. Pouze 5 dkg kvasnic se mi zdálo na 60 dkg mouky víc než dost. Nemám ráda, když jsou kvasnice z pečiva cítit. I tekutiny bylo na váhu mouky hodně, ale tu jsem ponechala v předepsaném množství, kvasnic jsem dala jen polovinu. Naštěstí.
Tak pekárno, pěkně mi to připrav!
A šla jsem chystat snídani. Asi po dvaceti minutách mi bylo divné, že pekárna nemíchá, ale hřeje. No bodejť, já se v tom fofru překlikla a místo přípravy těsta jsem navolila pečení. Já? To určitě ne! To ten rarach! Pst! Slyšíte, jak se směje? Já teda ano! Panenko skákavá, co teď? Rádce, z křesla z obyváku radí, přeprogramovat. To už nebude dobré. Ale bude. Vezmu vidličku a dloubám do hrudek mouky. Co to je? Ha, vajíčko. Pěkně uvařený žloutek. Rozhodnuto. Pryč s tím. Namíchám to slepicím, jen doufám, že se s tím neudusí. Neudusily, ani sousedovic, když přišly na odpolední návštěvu.
Jenže já se hned tak nevzdávám, vždyť pocházím z Jánošíkova národa.
Ženu muže do obchodu pro nové kvasnice. A znovu měřím a vážím a hlavně pečlivě volím program. Deset minut před koncem programu si připadám jak v pohádce Hrnečku, vař! A to jsem dala jen polovinu předepsaného množství kvasnic. Těsto se dere ven. A je poněkud řídké, spíše na litý koláč než dělání bochánků buchtiček. Umím si poradit, nalévám těsto na velký plech, pokladu ho kopečky tvarohu a švestkami, zasypu drobenkou.
Koláč je jedna báseň a taky otevřený.

Pokud se vám snad zdá, že už jste tuto příhodu někde četli, ubezpečuju vás, že podobnost je čistě náhodná.

A pokud jste se při čtení alespoň trochu bavili nebo dokonce smáli, tak je to v pořádku. Vždyť co potěší víc než smůla někoho jiného.

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Hudečková
Elen, i mistr pekař se někdy utne a .... nakonec se pečení povedlo, a to je hlavní. Raracha pošli někam k sousedům :-). Pobavila jsem se, díky
Jitka Caklová
Tak jo :-) a pokud z chleba cítíš kvasnice, tak je taky něco špatně, protože kvasnice v chlebu nemají co dělat.
Elena Valeriánová
Jitko, mně je jasné, že to bylo nedodržením technologického postupu. Do pekárny nemusíš vajíčka rozkvedlat, to si udělá sama, jen je nesmíš upéct. Stalo se. Buchty určitě udělám, švestky ještě mám, jen to těsto zvolím jiné. Tak mi drž palce. Kynuté buchty peču normálně a často, nikdy z nich kvasnice necítím, ale třeba u nás prodávají chleba Podhorák a ten já jíst nemohu právě proto, že z něj cítím kvasnice.
Jitka Caklová
Elen, mě si tedy, coby autorku receptu pobavila a věř, že každé usnadnění si vybírá svou daň. To, že z pečiva cítíš kvasnice, není způsobeno jejich množstvím, ale nedodržením technologického postupu. Coby vyučená pekařka Ti mohu říci/napsat, že kvasinky při zrání vyvolávají etanolové kvašení při němž vzniká oxid uhličitý. První odchází při zrání kvásku obr. 5 a další, při, někdy i trojím přetužováním těsta po každém vykynutí, obr. 15. Pokud se toto nedodrží, tak všechen oxid uhličitý zůstane v těstě a nejvíce se projeví při pečení. Zkus někdy přiblížit obličej k vykynutému těstu, oběma rukama ho roztrhni, hluboce se nadechni a věř, že se Ti panenky protočí 5x dokola. Nevím jak si mohla najít žloutek, když u obrázku 7 píši "v 1dcl teplého mléka rozkvedlané vajíčko + 1 žloutek," a dál, nerozvařením cukru, díky jeho pozvolnému rozpouštění, těsto řídne. Věřím, že moje rady přijdou k duhu při každém dalším pokusu, nejen Tobě.
Věra Ježková
Hezky napsaný příběh. Ještě že nemám domácí pekárnu.
Zuzana Pivcová
Eli, já bych takových dnů B musela mít zástup. To asi bude v něčem jiném, že se mi např. péct nedaří!! :-D :-D
Mirka Motyková
Taky je u nás jeden takový na číhané. Říkáme mu "všeteček" a umí schovat, zlomit, vypustit, rozšroubovat, ucpat, no prostě přesně to co nechci v tu chvíli..... Recept chci taky vyzkoušet, vnuci přijedou o víkendu...
Jana Šenbergerová
Nakonec se olizovaly slípky a budete i vy. Konec dobrý, všechno dobré. Také znám takové roztomilé dny a skřítků máme doma víc než dost. :-)
Naděžda Špásová
Elen, fakt potěší, ale i pobaví. Hlavně, když si umíme poradit. Mně se ten recept zdál taky složitější, ale chci to taky vyzkoušet. Teď už vím, že z toho může být i bezva koláč. U nás ale na to nemám pekárnu, ale míchačku Petra. Vidíš, rarach nakonec ostrouhal. :-)
Marie Seitlová
To už tak někdy je, rarach číhá a pak se činí. Ale ty jsi ho přelstila a nakonec buchta vypadá lákavě.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.