Jaká je cena stárnoucí ženy?
Ilustrační foto: pixabay.com

Jaká je cena stárnoucí ženy?

2. 6. 2020

I když jsem o to nestála, nuceně jsem vyslechla v lékárně rozhovor dvou mladých žen. Povídaly si o dětech a svých babičkách. To, co pronesla jedna z nich, mne doslova šokovalo.

Pravila s povzdechem: "Ty se máš, ty máš ještě mladou babičku, co ji pohlídá, ale naše už je stará a k ničemu..."

Přijde mi hrozné a ubohé, jak nás naše potomstvo rozděluje. Dokuď jsou babičky čilé a ještě zastanou nějakou práci, či hlídání, pak jsou upotřebitelné. Ale nemocné či ve starším věku už se k ničemu nehodí, spíše budou na obtíž. O dědečcích ony dámy nehovořily, ale zřejmě na tom budou velmi podobně jako babičky.

Je doba úžasné techniky, počítačů, všechno se zdokonaluje, roboti co dokáží divy, kam se podíváš, prostě dokonalost sama. Na druhou stranu mi přijde, že lidé se těm robotům začínají podobat více než je zdrávo. Chybí srdce, cit, láska, snad i vděk a empatie. Rodiče a prarodiče se hodí nejvíce tehdy, když mají, dají a pomáhají...

Neříkám, že jsou všichni mladí stejní. Díky za ty naše potomky, co si na nás udělají čas, nabídnou pomoc a zajímají se. Nezištně a s láskou.

A tak si říkám, jaká je cena ženy? Nemyslím teď mladou a atraktivní v produktivním věku, ale ženy stárnoucí, babičky v důchodu, co vychovala děti, starala se o manžela, posléze pomáhala i s vnoučaty a teď už prostě nemá sil. Je opravdu jen stará a k ničemu? 

Mám pocit, že čím je člověk starší, tím více se stává neviditelnějším.. Spravedlnost je jen v tom, že i obě ženy se dostanou také do věku, kdy budou staré. A možná rovněž nepotřebné, jako dnes ta babička jedné z nich. Možná si vzpomenou, zastydí se a zalitují.

Jaká bude asi jejich cena?

 

 

Můj příběh stárnutí
Hodnocení:
(5 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Elena Valeriánová
Paní Ivano, urcitě máte pravdu, ale jde také o to, jakou práci kdo vykonával. Můj muž pracoval 36 let jako střelmistr +bagrista+směnový mistr v kamenolomu. V zime, v létě - prach, hluk,zima, horko, dřina. Přišel tam i o sluch, měl vážný pracovní úraz - nezaviněný. Půl roku před důchodem kamenolom přebírala jiná firma. Chtěli, aby zůstal i přestože měl důchodový věk. Rozhodl se a šel o půl roku dříve do penze. A nelituje toho. A sociální kontakty neztratil, chodíme na různé akce, divadlo, kino, vernisáž ... Ono je to jiné, když má člověk pěknou pohodovou práci, ale zase sedí na místě na něž čeká třeba někdo mladší.
ivana kosťunová
Práce při důchodu znamená nejen nezávislost, ale také sociální kontakty , člověk si uchová pružné myšlení.
Jarmila Komberec Jakubcová
Aby si nás naši potomci vážili vede jedna z cest a to je finanční soběstačnost. Nerozdávat majetek za svého života a nespoléhat na to, že někdo se mnou bude mít soucit či nespoléhat na vděk.Věřit sám sobě a umět se rozhodovat. Jednou jsem se ptala paní, která i důchodu stále pracovala proč to dělá a ona mi řekla moudrou větu: znamená to být nezávislá.To jsem si zapamatovala a tak se snažím být nezávislá..
Marie Foltýnová
Pěkná báseň Elen.A ještě jedna Nerudova ,kterou si také pamatuji má název Před fortnou milosrdných.Také smutné,ale mnohdy pravdivé.
Eva Balúchová
Elen,má oblíbená báseň. Jedna z mála,kterou si pamatuji ze školy. Ano,tak to chodí.
Elena Valeriánová
Když čtu podobný příběh tak si vždy vzpomenu na školní léta a na jednu báseň, jistě ji všichni dobře znáte, ale tady je: JAN NERUDA: DĚDOVA MÍSA V kamnech praská, dědek každou chvíli svadlé ruce sobě zahřívá, kolo vrčí, syn si s prací pílí, nádobu si z dřeva vyrývá. Kolečko si divnou píseň šumí, vnoučeti se očka kmitají - "Hele, co náš táta všecko umí, jak mu tříšťky z rukou létají! Dřevo ukradl jsi v panském lese - komu děláš z něho koryto? "Dědovi; - již se mu ruka třese, nádobí už všechno rozbito." "Nauč mne to!" - "Vida toho kluka, nač by tvá to ruka uměla?!" "Až se tobě třásti bude ruka, koryto ti synek udělá!" V kamnech praská, dědek shrben pláče, svadlé ruce syn mu zulíbá, kolo mlčí, vnouče kolem skáče - "Táto, proč se kolo nehýbá?"
Marie Foltýnová
V naši obci máme dům s pečovatelskou službou.Pokoje i zařízení moc pěkné.mají své soukromí,svůj nábytek z domova. Dokud se staří lidé obejdou bez cizí pomoci,je to ideální.Ale co když přijde bezmocnost,starý člověk se nemůže bránit.Když jsem viděla v televizi,jak hrubě se staroušky některé sestry zacházely,zděsila jsem se.Starala jsem se o maminku, protože jsem byla už v důchodu. zemřela v 91 letech.
Eva Balúchová
I když starší,stále zajímavý a aktuální článek. Budu doufat,že Milena má pravdu a mladí si zase začnou vážit starších.
Alena Várošová
Děvčata nelitujte,snažily jste se udělat pro své nejbližší co jste mohly,jinak to nešlo.Čkověk si kolikrát dává vinu za neřešitenou situacia má celý život výčitky..Jarmilko jak s citem a pravdivě popsaný článek.Je zlá doba,nebo jsme si své potomky takhle vychovaly? ,Jak píše Zuzka,Jitka,Věra i Nina v příspěvcích?Ano je to částečně také naše vina .Dokud všichni staří dávají,tak je to dobré,ale běda když nemají už co dát,všechno rozdali.Tak se stávají přebytečnými.Taky to takto vnímám,ak ta mladší generace s těmi starými i staršími pohrdá. a někdy i zachází.
Jana Šenbergerová
Napadla mě jen slova, která bývají často k vidění na hřbitovech: "Co jste vy, byli jsme i my. Co jsme my, budete i vy." V mládí si to příliš neuvědomujeme, protože máme pocit, že nám se to nemůže stát.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...