Hloh obecný upravuje tlak i arytmii
Ilustrační foto: pixabay.com

Hloh obecný upravuje tlak i arytmii

22. 8. 2018

Hloh je opravdu krásný keř, který dorůstá někdy až do výšky deseti metrů. Málokdo ví, že má řadu léčebných účinků.

Výskyt

  • Roste na suchých místech na okrajích lesů, v houštinách i podél plotů. Najdeme ho i ve městech v parcích. Kvete bílými nebo růžovými květy. A na podzim vytváří červené malvice, které se dají dobře zužitkovat v kuchyni.

Využívané části

  • Kvetoucí vrcholky sbíráme v době, kdy jsou ještě poupata nebo ještě na samém počátku kvetení. Pozor - květy velmi rychle uvadají. Sušíme je ve stínu ve slabé vrstvě, aby si zachovaly svoji vůni.
  • Plody - hložinky - mají vysoký obsah vitamínu C a B, karotenu a pektinu. Sbíráme je v září až v říjnu.

Léčebné účinky

  • Působí příznivě při onemocněních srdečně - cévní soustavy. Protože zvyšuje průtok krve v cévách, zlepšuje stahy srdečního svalu, upravuje srdeční tlak i arytmie. Též na léčbu ledvninových kamenů - čaj z hložinek. Využívá se na posílení "starého srdce". Ve vyšších dávkách má sedativní účinky na centrální nervovou soustavu, lze jej využít při lehkých formách nespavosti. Při dlouhodobém užívání má i zklidňující účinky.

Pozor - lidé, kteří užívají léky na srdce, by jeho užívání měli vždy konzultovat s odborníkem - kardiologem.

Nálev proti srdeční nedostatečnosti

  • 1 až 2 čajové lžičky sušených kvetoucích vrcholků zalijeme šálkem vroucí vody. Necháme 10 minut vyluhovat, potom scedíme a pijeme po dobu cca 3 týdnů v měsíci 2 až 3 šálky denně.

Tinktura proti revmatismu 

  • Z kvetoucích vrcholků si připravíme tinkturu podle základního předpisu a potíráme jí několikrát denně postižená místa. Obdobně účinkuje i při zánětu svalu.

Tinktura proti vysokému krevnímu tlaku

  • Z kvetoucích vrcholků si připravíme tinkturu podle základního předpisu a užíváme 20 až 30 kapek 2x denně - před jídlem. Doporučuje se před obědem a večeří.

Čaj z hložinek

  •  2 lžíce hložinek zalijeme 1/2 litrem vody a 10 minut povaříme. Vlažný pijeme 2 x denně. Je výborný pro léčbu ledvinových kamenů.

Využití v gastronomii 

S úspěchem používají na omáčku, která se hodí k pečenému masu, zvěřině nebo i k zelenině. Omáčka se dělá podobně jako omáčka ze šípků, až na to, že není tak pracná - protože se nemusejí z hložinek před začátkem její přípravy vybírat semínka. Pouze se po dokončení přepasíruje přes jemné sítko.

Také se z nich dělají i různé ovocné pomazánky a marmelády.

 Hložinkový likér

  • 1 kg omytých, pomačkaných a rozdrcených hložinek zasypeme 100 gramy cukru a zalijeme vodkou nebo žitnou. Přidáme 2 skořice a necháme 5 až 6 měsíců zrát. Poté scedíme a podle chuti přidáme včelí med.

S využitím zdroje - Zelená lékárna.

 

 

příroda
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ladislav Vesecký
Pozor, velmi nebezpečná bylina. Ti co berou léky na srdce, netrhat a neužívat!
Jana Šenbergerová
Také jsem jako dítě spořádala spoustu hložinek. Tehdy mi chutnaly a pecičky mi nikterak nevadily. Teď bych raději popíjela čaj, než pojídala pilulky, ale mé lékařce by se to nelíbilo. :-)
ivana kosťunová
Jestli jsou to ty červené lesklé bobulky, zkusím to. Abych ale proboha nesbaštila něco jiného.
Elena Valeriánová
Ivano, já je pojídala jako malá cestou ze školy. Nikdy se mi nic nestalo a že jsem jich zbaštila. A mohu potvrdit, že pomáhá při arytmii a docela pořádně. Takže pozor, pokud někdo prášky na arytmii, tak opravdu jen po poradě s lékařem.
Zuzana Pivcová
O změně fotky nic nevím.
Dana Puchalská
Eleno,koukla jsem na Váš článek. Je pěkný. Zdravím a mějte se pěkně.
ivana kosťunová
Myslela jsem, že plody hlohu jsou jedovaté, neznám nikoho, kdo by je sbíral, jestli se tedy nepletu. Jestli ne, tak v září vyrazím na sběr.
Věra Ježková
Hloh mi asociuje dětství. Asi jsme ho taky sbírali. Hložinkový je krásné slovo.
Dana Puchalská
Paní Iveto, bohužel foto tam přidala redakce. Moje fotka hlohu byla asi málo ostrá. Děkuji za upozornění.
Iveta Velingerová
Chtěla bych upozornit, na obrázku není květenství hlohu obecného ale tavolníku. Ačkoli se jedná pouze o ilustrační foto, myslím, že neznalé by to mohlo poněkud zmást

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.