S agamou na Vyšehrad na čaj
Foto: autor

S agamou na Vyšehrad na čaj

22. 8. 2018

"My a naši přátelé představujeme čaj jako nápoj, obsahující mnoho zajímavých infomací o našich předcích, jejich kultuře, zvycích, etice, etiketě, gastronomii, zemědělství a duchovní esenci u jednotlivých národů na Zemi. Naším cílem je organizovat, podporovat a mapovat čajovou kulturu nejen v Čechách, ale po všech jejích evropských i světových cestách." Píše o sobě na svých internetových stránkách Čajomír, spolek pro podporu čajové kultury.

Víkendový, už desátý ročník, festivalu Čajomír fest 2018 jsem navštívil, jako vůbec poprvé podobnou akci, a hned jsem ho zařadil mezi své oblíbené. Ač jsem se snažil již dříve proniknout do mystéria čajových obřadů, nakonec většinou stejně celý můj čajový obřad se skládá pouze z vložení sáčkovaného čaje do hrníčku a zalití horkou vodou.

Většina návštěvníků Starého purkrabství na pražském Vyšehradě má asi k čaji blíže než já a ještě lépe dokáže ocenit, co takový festival nabízí. Téměř čtyřicet renomovaných čajoven, včetně několika zahraničních nabízí ochutnávku. Festival je otevřený v pravém slova smyslu. Tedy kdokoliv zde může nabízet svůj čaj k ochutnání. Proto vedle rozlehlých čajoven pod širým nebem, třeba i s obsluhou dívek v kimonech, bylo zde možné vidět jedince jen s konvičkou a několika šálky na ubrousku. Mýlil by se ten, kdo by si myslel, že festival je zajímavý jen pro čajové odborníky. Součástí akce je totiž také jarmark a doprovodný program, dokonce souběžně probíhající na několika místech. Na jarmarku je možno zakoupit keramiku, dřevěné výrobky, šperky a jiné, převážně rukodělné výrobky. Jako doprovodný program se představují hudebníci, mistři čajových obřadů, orientální tanečnice, škola Thai-Tchi, pražské dodžó Hakuzan (samurajové) a další.

Ovšem, co mne zaujalo nejvíce, byla zcela jedinečná atmosféra, kterou by nikdo asi nespojoval se slovem festival. Spíš to byl takový rozsáhlý, pohodový, relaxační zahradní piknik na příjemném místě v horkém letním dni, plný očividně nevystresovaných pohodářů. Díky agamě Megan, kterou jsem tam vzal na výlet a seděla mi na rameni, jsem se často dával do řeči s různými lidmi, a tak jsem si tam nepřipadal nijak osamělý. Začínalo to dotazy, co to je, co žere, jestli nekouše atd. Líbilo se mi tam. Proto o tom píši a nechci příští ročník Čajomír festu vynechat a rád ho doporučím každému, kdo si chce užít příjemné chvíle.

Těch několik snímků, které jsem tam telefonicky pořídil, řekne asi víc, než kdybych se snažil o podrobnější popis.

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Čaji neholduji, ale atmosféra z fotek vyzařující se mi líbí móc.
Jitka Hašková
Často chodím na Vyšehrad na procházku s kamarádkou, která blízko bydlí. Už jsem tam zažila několik příjemných festivalů. Je tam úžasné ovzduší.
Dana Puchalská
Čaj piju ráda,ale káva vítězí. Piju čaje pro léčbu. Zdravím Megan.
Jana Kollinová
Oceňuji nápad organizátorů uspořádat Čajomír fest. Již název zaujme. Návštěva musela být příjemným zážitkem. Pane Libánský jste naprosto jedinečný a nepřehlédnutelný v jedné z mnoha svých paralelních chvil.
Blanka Macháčková
Musel to být pohodový zážitek. Beru to i jako příjemnou pozvánku.
Marcela Pivcová
Vyprávění je zajímavé, i když já nejsem právě velkou příznivkyní klasických a čistě bylinných čajů. Myslím ale, že nějaký neobvyklý druh, který by mne zaujal, bych tam našla. Navíc bych se možná i inspirovala keramikou a dalšími výtvarnými předměty. Jenom nevím, kdyby mládež pořádala soutěž o nejstarší návštěvnici, jestli bych nevyhrála. Agamě bych také raději dopřála relaxaci doma.
Marie Seitlová
Zajímavá akce, pěkné fotky, které dokreslují atmosféru. Asi by se mi akce líbila a čaj bych ochutnala. V Číně jsem se čajového obřadu zúčastnila, líbil se mi a hlavně čaj chutnal.
Jana Šenbergerová
Pohoda z fotografií doslova dýše. Určitě bych nějaký čaj ochutnala. Něco podobného jsem před mnoha lety zažila při nějaké akci vegetariánů a vitariánů na Karlově náměstí.
Zuzana Pivcová
Akce působí pěkně a pohodově, jen kamarádku bych raději nechala doma. :-D
Alena Tollarová
Jsem tak kafová, že už asi budu zevnitř úplně černá :) Chtělo by to změnu. Agama je kouzelná, že bychom ji příště seznámili se želvičkou? :)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%