Na operu pod širé nebe
FOTO: archiv Renée Nachtigalové

Na operu pod širé nebe

21. 8. 2018

Operní pěvkyně Renée Nachtigalová již 14 let spoluorganizuje divadelní představení v přírodním prostředí Divoké Šárky. Letos, stejně tak jako před sto lety, diváci uvidí Prodanou nevěstu. Představení se koná v neděli 2. září od 14 hodin.

Jste spoluzakladatelkou novodobé opery v přírodě. Co Vás k tomuto nápadu přivedlo?
S tím nápadem za mnou přišla kolegyně Jana Divišová, která v Šárce bydlí a léta sbírá materiály o někdejším přírodním divadle. Já se zase se svým Originálním hudebním divadlem Praha od roku 1991 snažím realizovat netradiční hudební představení, tak se mi myšlenka, připomenout slavnou éru šáreckého divadla, líbila. Měly jsme štěstí, že naši akci podpořila Městská část Praha 6, která operu věnovala svým obyvatelům. Hned první představení navštívilo takové množství diváků, že musel pan starosta z bezpečnostních důvodů nechat zavřít přístupové cesty. Mnoho lidí se muselo vrátit s nepořízenou. Velký úspěch Prodané nevěsty i diváci, kteří museli jít domů, byli důvodem k tomu, proč jsme se rozhodli Prodanou nevěstu ještě v roce 2006 zopakovat. A tak se "Opera v Šárce" stala pravidelnou součástí oslav Dne Prahy 6.  

Jedinečné operní představení organizujete vždy první zářijový víkend v pražské Divoké Šárce již od roku 2005. Jakou operu uvidí diváci letos?
Letos si připomínáme výročí české státnosti. V roce 1918 hrálo 29. října Národní divadlo na "oslavu prvního dne svobody" Prodanou nevěstu. Tak jsme se rozhodli uvést ji v rámci slavného stého výročí také.  

Na koho všeho se můžeme na tomto představení těšit?
Jako každým rokem i letos spolupracujeme s operou Národního divadla. Na přiloženém plakátu se vaši čtenáři mohou seznámit s celým letošním obsazením.  

Tento zážitek zprostředkováváte lidem zdarma. Kdo Vám bude letos pomáhat?
Většinu nákladů nese Městská část Praha 6 a již třetím rokem nás podporuje i Hlavní město Praha.   

Improvizované hlediště v centru chráněné přírodní oblasti v blízkosti Čertova mlýna pojme až několik tisíc diváků.Kolik jich čekáte letos?
Přiznám se, že já sama odhadnout množství diváků neumím vůbec. Zatím jsme vycházeli z policejních odhadů, ale ty se taky různí. Původně se do Divadla v Šárce vešlo téměř 18 000 diváků. Tolik se jich tam dnes nevejde, ale pravda je, že tisíce lidí každým rokem přijdou. Jsme moc rádi, že můžeme nabídnout českou operu v klasické režii nejširší divácké obci - bez rozdílu věku i sociálních vrstev.

 

Božena Hažová pro portál i60

kultura
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Jednou jsem měla úmysl jít tam na Rusalku, ale pak z toho sešlo. A letos v tu dobu nebudu v Praze. Ale paní Nachtigalovou uznávám.
Jitka Hašková
Podle zkušeností vím, že si tam lidé jdou sednout už v poledne s dekou a zaberou si místa, aby dobře viděli. Moc míst k sezení tam není. Jsou nainstalované záchodky-přenosné buňky jako na staveništích. Doprava je přetížená, hlavně zpátky je to maso. Hodně lidí odchází o přestávce, aby se vyhnuli tlačením v MHD na konci představení. Píšu ti proto, abyste věděli s čím počítat, vydali se tam dříve. Pořád tam chodí přes deset tisíc lidí.
Eva Balúchová
Jé,já bych moc ráda.A ve 14h začátek?To bych stihla zpáteční spoj.Pouvažuji.
Dagmar Bartušková
O "Prodance" vím z letáku a do Šárky se těším. "Proč bychom se netěšili, když nám Pán Bůh zdraví dá..." Snad se tam vejdeme.
Zdenka Jírová
Jako milovnice oper šáreckým moc závidím. Dovedu si představit tu krásu. Pro mne je to už nedostupné.
Zorka Horká
Paní Hašková, z toho se přece nestřílí :-))
Jitka Hašková
Je vidět, že jsem nepozorná. Už to lepší nebude.
Zorka Horká
**Letos, stejně tak jako před sto lety, diváci uvidí Prodanou nevěstu. Představení se koná v neděli 2. září od 14 hodin.**....hned druhá věta článku 8-(
Marie Doušová
Určitě to bude hezký zážitek.
Jitka Hašková
Čekala bych u článku termín letošního představení v Šárce.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.