Mají psi nadpřirozené schopnosti?
Ilustrační foto: pixabay.com

Mají psi nadpřirozené schopnosti?

24. 8. 2018

Také se vám zdá, že váš pes rozumí tomu, co říkáte? Mají opravdu psi vlastnosti a schopnosti, které si nedokážeme vysvětlit? Čím dál více kynologů a vědců se přiklání k myšlence, že psi disponují tím, co obvykle nazýváme „nadpřirozené schopnosti.“

Přesnější je používat termín mimosmyslové vnímání. Dá se vypozorovat u mnoha druhů zvířat, jenže právě u psů si ho všímáme nejčastěji. Není divu, psi se přestěhovali ze zahrad do našich domovů, často i do ložnic. Stali se našimi nejbližšími společníky. A přiznejme si, mnohdy nám připadají bližší a sympatičtější než ostatní lidé.

Přibývá vědeckých pracovišť, které se zabývají zkoumáním duševního života psů. Donedávna by byl každý, kdo mluví o tom, že psi myslí, považován za podivína či rovnou za blázna. Dnes šéfové vědeckých týmů věhlasných univerzit zcela vážně mluví o tom, že psi s lidmi komunikují, ba dokonce myslí.

"Psi mě každý den překvapují a jsem pevně přesvědčený, že myslí," tvrdí například nejuznávanější český cvičitel zvířat pro film a televizi, Václav Tomšovský. „Je už prokázáno, že pes z domácnosti chápe průměrně dvě stě výrazů z lidské řeči,“ dodává.

Znají psi význam slov?

Uznávaný psycholog Stanley Corenje přesvědčen, že psi přesně vědí, co určitá slova znamenají. Tím vysvětluje, proč pejsci například běží k lednici, když doma někdo řekne slovo párek. Nebo proč mažou ke dveřím, když slyší výraz procházka. Podobných situací by většina majitelů psů popsala desítky, někteří stovky.

Stanley Coren ve své knize píše: "Jistě, se psem nemůžete nikdy konverzovat o přírodovědě, o morálce nebo o posledním hollywoodském filmu. Na druhé straně jsem zjistil, že moje dorozumívání se psy je mnohem bohatší a složitější než hovory s mými dvouletými nebo tříletými vnoučaty, i když má velmi často podobné rysy." Zkoumá hranice vyjadřovacích schopností psů a na základě výzkumů lidské řeči mapuje jednoduchý systém znaků. Tím pak dochází ke komunikaci mezi psem a člověkem. Prostě překládá psí pohyby a štěkot do lidské řeči.

Vnímají detaily

Zajímavé poznatky k tomu, čím nás často psi přivádějí k úžasu, má kynoložka Magdalena Šimečková. „Některé věci se dají vysvětlit jednoduše a není v nich třeba hledat nic nadpřirozeného,“ tvrdí. Upozorňuje, že psi mají mimořádně vyvinutý pozorovací talent se smyslem pro detaily. „Vlastně nedělají nic jiného, než nás neustále pozorují a poslouchají naši řeč. Takže si vytvoří například spojení: když člověk bere tento kabát, jde se na procházku,“ vysvětluje. Tím se objasňuje, proč se někteří lidé diví tomu, že pes radostně běží ke dveřím, když berou z věšáku určitou bundu, zatímco když berou oblečení jiné, pes otráveně odchází do jiného pokoje. Pes zkrátka vypozoroval, že ta určitá bunda se obléká, když se jde na procházku, zatímco ta druhá, když člověk odchází sám, nejčastěji do práce a to znamená, že pes zůstává sám doma. Jedna bunda rovná se zábava, druhá znamená samota, nuda, otrava. Jak prosté. „Nezapomínejem, že psi, kteří s námi žijí, vlastně nemají nic jiného na práci, než nás pozorovat a takzvaně si o nás dělat poznámky,“ říká kynoložka.

Psi rozpoznají nebezpečí

Vědecké týmy se však zaměřují i na zkoumání dalších takzvaně nevysvětlitelných ukázek chování psů. Těmi jsou například případy, kdy psi trefí do domovů vzdálených desítky kilometrů, kdy mají různé předtuchy, dokáží vycítit nemoci i blížící se nebezpečí.

Například šéf kynologické záchranné brigády Jaroslav Sedlák, který pracoval při odstraňování následků zemětřesení v řadě zemí světa, má několik zážitků, kdy psi opravdu rozpoznali blížící se katastrofu.

"V Turecku jsem se psem prohledával škvíry ve zbořených budovách. Pes se dal na ústup, já za ním. Panely se vzápětí sesunuly. Vysvětluju si to tím, že psi mají vyšší práh vnímání. Že předtím, než spadne strop, možná slyší drobounké praskání, které lidský sluch není schopen postihnout,“ míní. Podobných zkušeností, kdy psi zachránili lidem životy, má více.

Někteří vědci tvrdí, že zvířata reagují na nepatrné změny elektrického napětí, které zemětřesení předcházejí. Stejně tak zřejmě psi reagují na změny pachu nebo chvění svalů u lidí, kteří jsou nemocní nebo se u nich blíží epileptický záchvat.

Americký parapsycholog Joseph Banks Rhine začal s výzkumy mimosmyslového vnímání zvířat v padesátých letech minulého století. Prozkoumal na pět set případů, kdy psi udělali něco, co si lidé nedokázali vysvětlit. Mezi tyto vlastnosti patří už zmíněná schopnost vycítit zemětřesení, epileptický záchvat, ale také vrátit se domů, i když je pes vzdálený desítky i stovky kilometrů a v žádném případě mu k nalezení cesty nemůže stačit pouhý čich.

Nezaměňujme u psů inteligenci a poslušnost

Ať už se všechny tyto úkazy podaří vysvětlit způsobem, kterému porozumíme, nebo ne, kynologové se shodují v následujícím: Nezaměňujme u psů inteligenci a poslušnost. Inteligence jsou všechny už zmíněné projevy, mezi nimi i ty, které si neumíme vysvětlit. Poslušnost je to, že pes pochopil, že když si na náš povel sedne, dostane piškot. Jistě, je chytrý, tak proč by to nedělal? Ví, že nám udělá radost a ještě si pochutná. Ale klidně si přitom třeba myslí, že jsme troubové, kteří potřebují potěšit. Na to bychom neměli zapomínat. A proto bychom se neměli snažit naše psy především vychovat k obrazu svému, ale naopak je nechat, aby něčím ze svého života obohatili život náš. Někdy se na ně stačí jen dívat a snažit se jim porozumět. Dá nám to více, než je přimět k slepé poslušnosti.

pes
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
František Komín
Samozřejmě, že psi myslí. O tom snad žádný soudný člověk nemůže pochybovat.
Libor Farský
Nějak si neumím představit, že bych se chtěl mazlit s ještěrkou.
Marcela Pivcová
Sama jsem se často přesvědčila, že pes rozumí lidské řeči, nejen podle tónu hlasu, ale rozumí slovům. (Loni jsem napsala článek, kde jsem se zmiňovala o naší fence Lesaně, která byla schopná vnímat naši řeč a reagovat v určitých situacích napoprvé). Kočky mají určitě také zvláštní schopnosti vnímání. Když po příchodu domů neodložím bundu, protože s jedním z kocourů půjdu na veterinu, většinou oba ihned někam zmizí.
Marie Doušová
Jako malou mě pokousal vlčák. Byl to hrozný zážitek na celý život. Nikdy jsem si psa nepořídila a vždy se jich velmi bála. Dnes hlídám a miluji psa mé dcery . Ale před vlčáky mám stejně respekt.
Zuzana Pivcová
Řekla bych, že zvířátka jsou ve své podstatě zprvu většinou nepoškozena přílivem různých informací, příkazů a zákazů, asi jako když přijdou na svět děti. Pak se začínají pozvolna podřizovat. Ta poslušnost se nám lidem samozřejmě líbí, ale jim ubírá na přirozenosti, intuicích obranných reflexech a pak se někdy dostanou do situace, že už si nedovedou poradit v přirozeném prostředí a začnou se ho dokonce i bát. Myslím, že jejich "nadpřirozenost" je právě jejich přirozenost, kterou my mnohdy nechápeme.
Jana Gondášová
Mám šikovného a bystrého psa, ale i kdyby byl úplně blbej, mám ho ráda
Libuše Křapová
Jiří L. můžu pravdu o kočkách potvrdit. Zakopla jsem na zahradě o krtinec a nevybíravě jsem se o dotyčném zvířeti vyjádřila. Kočka Bětka seděla na střeše a pozorovala mne. Druhý den jsem měla krtka uloženého na stolku s kočičím krmením.
Eva Mužíková
Ještěrky??? To čtu Jiří opravdu poprvé.
Zdenka Jírová
Moc dobře zpracovaný článek. Myslím, že podobnou schopnost mají i další zvířata, která jsou blízká člověku.
Jiří Libánský
Canisterapie je samozřejmě skvělá věc. Ale není fér, že nepopiratelný blahodárný vliv ještěrek na zdraví člověka žádný svůj odborný název nemá.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.