Tip na výlet: Zámek Veltrusy
Foto: autorka

Tip na výlet: Zámek Veltrusy

26. 8. 2018

Pamatuji se na dobu, kdy Veltrusy ležely na hlavní silnici E 55 a vedl tudy hlavní tah od Ústí nad Labem na Prahu. Po otevření dálnice D 8 se doprava v městečku u Vltavy nedaleko Kralup zklidnila, ale také si možná leckdo při jízdě po dálnici ani nevšimne, kolem jakého skvostu uhání. Do Veltrus, vzdálených jen asi 25 km západně od Prahy, se dostanete snadno buď autobusem, samozřejmě autem nebo tak, jak jsem to udělala já, vlakem. Na trati Praha-Děčín, jsem vystoupila v Nelahozevsi, chytila si modrou značku, přešla Vltavu po mostě s výhledem na pěkná zdymadla a po pár minutách už jsem byla v zámeckém parku u Laudonova pavilonu, jedné ze stavbiček, postavených v rozsáhlém parku pro potěchu panstva.

Panství Veltrusy vyženil hrabě Václav Antonín Chotek se svou manželkou Marií Terezií ze Scheidlerů. V roce 1704 zde začal s výstavbou reprezentačního sídla, kterou svěřil významnému architektu té doby Giovanninimu Battistovi Alliprandimu. Čestný dvůr před hlavním vchodem do zámku je uzavřen sochami z dílny Matyáše Bernarda Brauna, představujícími měsíce a roční období. Zámek byl už tehdy obklopen rozsáhlým parkem. Nevýhoda ovšem spočívá v jeho umístění na břehu Vltavy, která se často vylila z břehů a park i zámek samotný byl sužován povodněmi. Paradoxem je, že krátce poté co na přelomu 80. a 90. let 20. století proběhla velká oprava, při níž byly fasády hlavní budovy po různých přestavbách z minulosti rebarokizovány, byl zámek opět zasažen velkou povodní v roce 2002 a aniž by došlo k jeho opětovnému otevření pro veřejnost, tak přišla další v roce 2013.

Zámek byl po celou dobu jeho existence v držení rodu Chotků. Při příležitosti inspekční cesty po českých zemí jej navštívila i panovnice Marie Terezie. Zajímavostí je, že v roce 1754 zde hrabě Rudolf Chotek uspořádal akci Velký trh tovarů království českého, tedy jakýsi první vzorkový veletrh na světě. Posledními majiteli byli  Karel a Livie Chotkovi, kterým byl majetek zkonfiskován po 2. světové válce v roce 1945 a připadl státu. Manželé Chotkovi neměli potomky a zemřeli oba krátce po sobě v Německu v roce 1970.

Dnes je zámek přístupný, nikoli ovšem hlavní budova. Ta stále čeká na opravu. Provádí se sice jen v jednom z bočních křídel, avšak prohlídka i tak stojí za zhlédnutí. Pokoje jsou velmi příjemně zařízeny a působí dojmem, že "tady bych klidně bydlela".

Na zámku jsou instalovány i výstavy Míry, váhy a závaží, Historické kočáry a Generál Laudon jede skrz Veltrusy, připomínající pobyt slavného vojevůdce z roku 1778.V zámeckém parku je už od začátku 19. století daňčí obora, kde je prý kolem 70 daňků. Já jsem však v horkém letním dnu nezahlédla ani jednoho. Pokud si budete chtít projít celý park a prohlédnout si Chrám přátel zahrad a venkova, Dórský pavilón, Pavilón Marie Terezie, Egyptský kabinet i most se sfingou, vezměte si pohodlné boty. Já jsem to udělala, kilometr sem, kilometr tam ... ale to už posuďte sami.

A příště můžete zajet na zámek v Nelahozevsi, který je hned na druhé straně Vltavy.

cestování Soutěž: Prázdninový tip
Hodnocení:
(4.9 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Po třech letech od napsání tohoto článku, tedy v létě 2021, konečně došlo k otevření hlavní zámecké budovy návštěvníkům. Byla jsem tam a návštěvu mohu jen doporučit. Občerstvení si můžete dát buď přímo v areálu zámku, v kavárně u vchodu do zámeckého parku. S výletem s i60 jsme se výborně najedly v restauraci Česká koruna kousek od kostela. Výletům zdar!
Jan Zelenka
Se zpožděním jsem se konečně na článek dostal. Jako nelahozevák jsem tam byl mockrát a prošel jsem celý rozsáhlý park až k Domovu důchodců na konci. Za zmínku stojí i fakt, že v oboře je kromě daňků i jedna z největších kolonií havranů v Evropě. Ale Veltrusy chtějí dobré nohy a fyzičku. Je to náročné. Ovšem na jídlo je lepší si zajet do Nelahozevsi, tam je lepší nabídka. Pokaždé ožiji, když čtu něco z tohoto kraje.
Eva Balúchová
Opět krásný tip na výlet.
Marie Novotná
Super tip.Nebude mít příští rok více dnů ? třeba 500 ?,nestíhám. :-)
Zdenka Jírová
Byla jsem tam minulý podzim, hezká procházka zlatou alejí. Prohlídka byla zajímavá. Škoda, že hlavní budova je ještě uzavřená.
Naděžda Špásová
Tedy ty hvězdičky mi dneska fakt jdou. Nejdřív si je dám sobě a teď zase ani nevím, že už jsem hodnotila. Správně je 5 *****. Sorry
Naděžda Špásová
Kolem jsme určitě jeli a přes Nelahozeves taky. Krásné fotky.
Libor Farský
Bezva.
Hana Rypáčková
Já taky Ó Velvary.... Veltrusy jsou hezké..
Věra Ježková
Ali, díky. Třeba už si konečně přestanu plést Veltrusy a Velvary.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%