Fotoreportáž: Pozvánka na výlet
Foto: autorka

Fotoreportáž: Pozvánka na výlet

27. 8. 2018

Jak jsem již uvedla v předchozím článku, letošních výletů v Blatné moc nebylo, ale přesto se nám i v té Sahaře venku podařilo vyrazit na Orlík. Původně jsme mysleli, že to vezmeme přes zámek a dál parkem k jedné z hrobek Schwarzenbergů. Vzhledem k tomu, že parkoviště bylo notně přeplněné, projeli jsme vesnicí a  vtom jsme spatřili ukazatel Hrobka. Zaparkovali jsme a vydali se k objektu našeho zájmu.

Cesta vede lesem, takže se šlo celkem příjemně a asi po necelém km se objevila budova, ze které se vyklubala Hrobka rodu Schwarzenbergů. Vzhledem k tomu, že stejně jako já, tak i případný zájemce o další Info najde vše na wikipedii, napíšu pouze základní technické údaje.

Zakladatelem byl K. F. Schwarzenberg, který dal pokyn ke stavbě v r. 1801 a dostavěna a vysvěcena byla v r. 1864. Je postavena v neogotickém stylu na půdorysu ve tvaru pravidelného kříže. Je zde pohřbena téměř celá orlická větev Schwarzenbergů a veřejnosti není běžně přístupná. Park kolem hrobky je moc hezky udržován.

Další cesta nás vedla od hrobky ke kapličce, která byla postavena na počest vítězství K. F. Schwarzenberga nad Napoleonem v bitvě u Lipska v r. 1813. Stojí na skalním ostrohu jižně od hrobky a je odtamtud krásný výhled na zámek Orlík a vodní orlickou nádrž. Zámek stojí taktéž na skalnatém ostrohu nad Vltavou, původní styl renesance, později baroko a v 19. stoleti je přestavěn na novogotický styl. Podrobnější Info na wiki. Současným majitelem je Jan Schwarzenberg, který zde nežije a objekt je pro veřejnost otevřen od dubna do října.

Tak se se mnou pokochejte snad vydařenými fotkami a třeba vás to zláká k návštěvě těchto krásných památek.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ilona Erika Kolář
Kochám se kochám krásnými fotkami.
Lenka Hudečková
Nadi, opět krásný článek a super fotky. Na Orlíku jsme byli, ale jen z té přední části, na zámku a okolo. Dole u přehrady. K hrobce jsem tedy nedošli. Díky za sdílení :-)
Alena Tollarová
Na zámku jsem byla snad před 20 nebo 25 lety, ale kapličky tenkrát ještě nebyly předmětem mého zájmu. Tak jsem ráda, že o hrobce a kapličce díky Tobě vím.
Marie Novotná
Moc hezké pozvánka na místo,kde jsem ještě nebyla.Díky.
Eva Mužíková
Díky Tobě Naďo "znám "zase jeden krásný kout naší vlasti. Bohuželani tam se asi nepodívám....
Dana Puchalská
Orlík jsem navštívila jako mladá s přáteli. A tu hrobku znám jako Zuzana v Třeboni. Díky za pěknou fotoprocházku.
Libor Farský
Vlastně celý Orlík jim snad byl vrácen. Nebo nééé?
Libor Farský
Pěkný výlet. Jestlipak byla budova vrácena rodu Schwarzenbergů?
Marie Seitlová
Moc pěkná fotoreportáž, před x lety jsem tam byla.
Zuzana Pivcová
Já znám jen Schwarzenberskou hrobku v Třeboni. Tvá pozvánka mě opravdu láká. Jen mít auto s řidičem! :-D

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...