Cykloterapie: V Kadani a Otrokovicích začnou jezdit cyklorikši pro nepohyblivé seniory
FOTO: CWA

Cykloterapie: V Kadani a Otrokovicích začnou jezdit cyklorikši pro nepohyblivé seniory

29. 8. 2018

Sedmdesátiletý Oldřich Čepelka je v Česku zakladatelem projektu Cykloterapie, kdy dobrovolníci vozí na speciálních elektro-cyklo-rikšách seniory se špatnou pohyblivostí na výlety. První dvě vozítka začnou do měsíce jezdit v Kadani a Otrokovicích.

Co je to Cykloterapie?
Dobrovolná neplacená služba pro lidi, kteří mají problém s pohybem. Lidí, kterým zdravotní stav nedovoluje běžně se pohybovat, a kteří se většinou jen šourají po bytě nebo vyjdou na chvíli před dům, jsou u nás desetitisíce. Mnoho z nich je v domovech pro seniory. A mnozí se cítí opuštěně, nikdo jim nevěnuje svůj čas. Celosvětové hnutí, které má zkratku CWA – Cycling without age (cyklistika v každém věku) spočívá právě v tom, že seniory se špatnou pohyblivostí anebo i tělesně postižené vozí dobrovolníci na výlety po okolí a tím jim zlepšují kvalitu života, přinášejí nové zážitky, spokojenost a vědomí, že ostatní lidé je neopustili. Chceme i české seniory potěšit zážitkem, o němž už nemysleli, že přijde.

Jak na to senioři reagují?
Když s nimi přijedou zpět, je na nich vidět zázračná proměna – vracejí se veselí, upovídaní, spokojení. Každý člověk, který se nemůže hýbat, je nešťastný. Najednou jim někdo zařídí takový krásný zážitek.

Jak projekt Cykloterapie vznikl?
Před šesti lety si dánský manažer a poradce Ole Kassow při svých cestách do práce (pochopitelně na kole) povšiml starého muže, jak každé ráno sedí na lavičce před domem. Jednou se s ním dal do řeči a muž se mu svěřil, jak rád by viděl rodný dům v nedaleké vesnici, ale už nemůže dobře chodit. Ole Kassow si vypůjčil nákladní tříkolkou a v ní vzal 97letého seniora na výlet. Později Ole vyjížděl ven opakovaně i s dalšími seniory. Byli nadšení. Nadšený Kassow napsal kodaňským městským úředníkům, jestli by nefinancovali tříkolky pro pečovatelské domy. Město bylo chytré a zakoupilo hned pět tříkolek pro pět pečovatelských domů. Od té doby se to rozšířilo do celého světa – od Kanady, USA, přes Švédsko, Německo, Filipíny, Pákistán, Singapur až po Nový Zéland. Dnes je 1100 míst, kde jezdí cyklorikši. Používá se to celoročně. Na Islandu mají speciální kola s hřeby.

Kdy se tato speciální kola objeví v Česku?
Před rokem jsme zahájili kampaň, psali o tom články, začali komunikovat s desítkami měst. Pořád se nám nedařilo projekt prosadit, ale teď se nám to daří prolomit díky dvěma událostem. Můj kolega Leoš Hrádek z Plzně se rozhodl, že pojede velmi těžký, 4000kilometrový mezinárodní dálkový cyklistický závod Transcontinental Race. Ten odstartoval v neděli 28. července v belgickém městě Geraardsbergen a skončil ve středu 15. srpna v řecké Meteoře. Důvodem bylo, aby na Cykloterapii upozornil. Mezitím si speciální elektrotříkolo objednala si to Kadaň, Otrokovice a Ústí nad Labem. Do měsíce budou v Kadani a Otrokovicích. Cena jednoho je 150 tisíc.

Jak jste se k tomu dostal?
Ve svých 70 letech jsem začal studovat na vysoké škole gerontologii, vědu o stáří. Začal jsem pracovat na diplomové práci na téma veřejné aktivity seniorů a loni v létě jsem hledal, co ve světě senioři dělají. Tak jsem narazil na Cykloterapii. Pro projekt jsem se nadchnul. Spojili jsme se s Leošem a řekli jsme si, že do toho půjdeme spolu. Jedná o dobrovolnou, bezplatnou službu seniorů. Šli jsme do toho proto, abychom pomohli ve svém volném čase a dobrovolně seniorům. Je to nezisková aktivita.

Komu všemu jsou cyklorikši určené?
Mohou to být nemocné děti, tělesně postižení a především senioři. V České republice jsou dva miliony lidí starší 60 let, tudíž narůstá počet těch, kteří by si zasloužili, aby měli vítr ve vlasech.

Kdo může kolo řídit?
Pilotem může být kdokoliv – třeba i někdo z rodiny. Nejstaršímu pilotovi na světě je 89 let. Existují dvě zásady: bezpečnost a jezdit zadarmo.        

Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Milan Kantor
Jsem přesvědčen, že je to vynikající věc. Přesto si kladu otázku, kdo si na tom masté kapsu. Výrobní náklady jsou jasný, ale 150000 !! - to je hrubě přehnané.
Alena Tollarová
Je to úžasné!
Anna Potůčková
Vynikající počin a vynikající nápad. Určitě se přidají i další města!
Ilona Erika Kolář
Doufám, že nezůstane jen u těchto " prvních vlaštovek."
Zuzana Pivcová
Věřím, že i řada mladých si tím k starouškům najde lepší vztah, když budou očitými svědky toho, jak se o ně někdo bez problému a reptání stará. Přece jen doufám, že alespoň někdy příklady táhnou!
Jana Šenbergerová
Už se těším, až nějakou tříkolku někde potkám. Třeba mě, až nebudu moct, také jednou někdo povozí.
Libor Farský
Vidím to nadějně.
Alena Vávrová
Této Oldově a Leošově aktivitě od počátku fandím a také všem dalším, kterým se ten nápad podaří dotáhnout do konce.
Marie Faldynová
Mě se ten nápad také moc líbí.
Danka Rotyková
Je úžasné, že to přišlo i k nám. A jako každá dobrá věc se musí podporovat!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...