František Němec oslavil pětasedmdesát
FOTO: archiv České televize

František Němec oslavil pětasedmdesát

1. 9. 2018

Oblíbený herec, který je nejznámější z rolí tatínka ve snímku Jak vytrhnout velrybě stoličku nebo doktora Řehoře z Nemocnice na kraji města, měl pětasedmdesát a u té příležitosti o něm vznikl dokument. Herec nepatří k těm, kteří by se svým soukromím běžně svěřovali, takže jde o věc poměrně unikátní.

Čerstvý pětasedmdesátník ve filmovém portrétu bilancuje svou hereckou kariéru. Premiéru dokumentu s názvem Život herce: František Němec uvede ČT 2 v úterý 4. září ve 20.55 hodin.

„Je to člověk nevídané pokory, chytrého humoru a nekonečné laskavosti,“ říká režisér Jiří Strach, který film natočil.

František Němec za více než půl století své kariéry sehrál stovky divadelních, filmových a televizních rolí. Diváci jej považují často za herce, kterému jsou blízké komediální postavy, jenže on je ve skutečnosti člověk spíše vážný, introvertní. „Když jsem byl mladý, měl jsem pocit, že jsem schopen zahrát všechno a výborně. K mládí se váže určitá drzost. S časem a věkem přijdou pochyby,“ uvedl v jednom z rozhovorů. Přesto stále dokazuje, že se herec může věnovat různým žánrům. Kromě dlouholetého angažmá v Národním divadle nyní patří i k výrazným postavám pražského divadla Ungelt.

Říká, že ho velmi baví právě to, že si může zkusit práci na velké i na komorní malé scéně. Říká, že čím je starší, tím méně přemýšlí nad pojmy jako jsou úspěch či popularita. „Závratných okamžiků na jevišti je čím dál méně a čím dál častěji mi dělají radost maličkosti běžného života.  Pro někoho to jsou malé, běžné věci, ale já jsem rád, když se můžu sejít s přáteli, když pozoruji vnoučata, když si s nimi můžu hrát. Protože ony mají hračky, jaké já jsem nikdy neměl,“ podotýká.

Na svém kontě má velké divadelní role, v myslích diváků však zůstává nejvíce zapsaný jako tatínek z komedie Jak vytrhnout velrybě stoličku, jako lékař Řehoř ze seriálu Nemocnice na kraji města a z dalších televizních inscenacích, ve kterých dříve hrál velmi často. Zkrátka, František Němec provázel několik generací a jeho fanoušci věří, že tomu tak bude i nadále.

herci osobnosti Radosti slavných
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Blahopřeji panu Němcovi k jeho významným narozeninám a přeji mu ještě hodně zajímavých rolí. Patří k mým oblíbeným hercům a mám ráda jeho jemný humor.
Libor Farský
Jeden z mých nejmilejších herců, kterého jsem si zamiloval když trhal velrybě stoličku. Připojuji se svým přáníčkem pohody a zdravíčka.
Marie Ženatová
Přeji moc a moc zdraví, pohody a spokojenosti do dalších let...
Věra Ježková
Velmi sympatický pán, skvělý herec. Pro mě nezapomenutelný např. v divadelní hře Na miskách vah. Přeji mu hodně zdraví. A děkuji za vzpomínku.
Danka Rotyková
Pan Němec byl sympatický už jako mladý muž, naštěstí takový zůstal. Hodně zdraví a spokojenosti do dalších let.
Ilona Erika Kolář
Nejvíce se mi líbí na panu Němcovi tzv. anglický humor.
Marcela Pivcová
Chtěla bych panu Němcovi také popřát do dalších let především hodně zdraví. Vážím si ho, nejen jako vynikajícího herce, ale i jako člověka, který nikdy nedával příčinu nějakým bulvárním plátkům, aby se stal jimi sledovanou osobností. K výčtům jeho velkých rolí přidám ještě Bricka (snad píšu jméno správně) ve hře Kočka na rozpálené plechové střeše.Tento herecký koncert si dodnes pamatuji.
Dana Puchalská
Ano je to PAN HEREC. Přeji mu k jeho jubileu všechno nejlepší.
Marie Doušová
Herec kterého si vážím a přeji mu ještě hodně rolí a spokojenosti .
Zuzana Pivcová
Pan Němec je herec velmi kvalitní a sympatický, vím, že se potýká se zdravotními problémy, které ho v herectví poněkud omezují. Tak mu přeji co nejvíce zdraví a vitality.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.