Vřesoviště na zahradě. Jak na to?
Ilustrační foto: pinterest.com

Vřesoviště na zahradě. Jak na to?

3. 9. 2018

Nádherné barvy, různé velikosti a tvary. Koncem léta a na podzim promění zahradu v okouzlující ráj. Ano, řeč je o vřesech, které právě teď rozkvétají. Ovšem mít na zahradě takové krásné vřesoviště není úplně snadné.

Především se vřesům daří v kyselé půdě. Vyhráno tedy mají ti, kteří si je chtějí sázet u svých chat a chalup či domů v horských oblastech, v blízkosti lesů. Ostatně, právě tam vřesy patří. V městském prostředí často strádají a tam je pak lepší sázet je do květináčů či různých velkých nádob, do kterých jim tu správně kyselou půdu sami připravíme.

Kdo se rozhodne založit vysadit vřesy na zahradě, nejlépe pro ně udělá, když jim připraví substrát z rašeliny, písku a zahradní zeminy v poměru 5:2:1. Komu se s tím nechce ztrácet čas, samozřejmě si takový může přímo zakoupit v zahradnictvích nebo hobbymarketech, stačí říct si o speciální zeminu pro vřesy. Ideální je vytvořit dvaceticentimetrovou vrstvu a do ní pak vřesy sázet.

Nezapomínejme, že jde o rostliny, které, pokud se jim daří, jsou dost rozpínavé. Mohou vytvořit krásné velké koláče, takže je vhodné nechat jim dost místa. Jsou krásné, i když nekvetou, tvoří velké zelené koberce, takže je vhodné vedle sebe umístit různé druhy, jejich zeleň se liší. Odlišné pak jsou i v době kvetení a právě proto je vřesoviště tak krásná a pozornost poutající záležitost. Zahrada pak vypadá, jako by se po ní rozprostřely koberečky v mnoha odstínech fialové, růžové či bílé.

Vřes je třeba po odkvětu stříhat a to pravidelně a pořádně, protože jinak takzvaně metlovatí. Vytvoří dlouhé nevzhledné šlahouny, keříky jsou pak neúhledné, rozcuchané, zkrátka připomínají košťata, metly. Někteří pěstitelé tvrdí, že je třeba ostříhat odkvetlé části vždy na podzim, po odkvětu. Jiní naopak stříhají zásadně brzy na jaře. V tomto se rady liší a je asi nejlepší, aby si každý pěstitel vyzkoušel, co jeho vřesovišti dělá lépe. Jedenkrát za tři nebo čtyři roky je doporučováno provést radikální zmlazovací střih, tedy ošmikat celé keříky pořádně. Nějakou dobu vzhledné nebudou, ale pak majitele odmění vypuštěním zelených čerstvých kousků a bohatým kvetením.

Lidé si velmi často stěžují, že jim vřesy v zimě vymrzají. Mnohdy však nejde o vymrznutí, nýbrž o uschnutí. Velmi důležité je před zimou vřesy pořádně zalévat. Opravdu hodně je zavlažit. Zodpovědní a zkušení prodejci na to ostatně vždy kupujícího upozorní, tak jen je poslechnout.

Pokud máme štěstí a děláme pro blaho vřesu vše potřebné, často se stane, že z malého květináčku koupeného koncem léta či počátkem podzimu někde na tržišti nebo v hobbymarketu za pár let vznikne nádherný koberec, chlouba celé zahrady na jehož rozkvetení se celý rok až do září zahradník těší. Stejně tolik radosti však vřes může udělat i v truhlíku za oknem nebo na terase, i když tam jde zpravidla jen o sezónní záležitost a více let tam vřes přežije málokdy.

zahrada
Hodnocení:
(5.3 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Líbí se mi vřes v lese, v parcích i na zahrádkách. Svou barevností je nádherně rozzáří.
Naděžda Špásová
Vředy jsou krásné, ale nám se nějak nedaří, aby se na zahradě rozrostly. Zkusím to letos. Díky za tip. :-)
Dana Puchalská
Vřes je krásná rostlina. A ta fotogalerie nemá chybu.
Svatava Páleníková
Také mám na zahradě trsy barevných vřesů. Ale letošní horka jim daly zabrat.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.