Prodaná nevěsta v pražské Šárce
FOTO: Miloš Nekvasil

Prodaná nevěsta v pražské Šárce

7. 9. 2018

Vydal jsem se na toto představení Národního divadla do lesního parku. Tramvaj tam jela hodinu, šlapání kamenitým a mokrým parkem trvalo taky asi hodinu.

Už tam čekaly a provizorně posedávaly desetitisíce lepších diváků. Začali přesně ve 14 hodin. Takové představení v Praze už bylo 14x.

Za první republiky se takové představení konalo na Vyšehradě, nahoře probíhal děj, na vltavském ostrově Císařská louka byli diváci a posluchači. Moje rodiče se tehdy zúčastnili, přes vodu bylo vše vzorně slyšet. Dávali tehdy Libuši.

Toto pražské divadlo bylo vzorně nazvučené, s výborným obsazením, pěveckým i hereckým.

Děj komické opery je nám všeobecně známý. Nápadité byly improvizace. Třeba, když Mařenka zpívala dlouhý a vysoký tón, Jeník se k ní otočil zády a oběma rukama si ucpal uši!

Při jejich hádce jí urval z krku červenou mašli.

Vraceli jsme se všichni usměvaví a nadšení. K metru nás odvezla soukromá doprava, zdarma.

 

                                                                 

Můj příběh
Hodnocení:
(4.9 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Magdalena Klosová
Určitě to byl pěkný zážitek. Dala bych si ho také líbit. Pěkné fotky,pane Miloši. mm
Zdenka Jírová
Nikdy jsem na opeře v přírodě nebyla, tak nevím, zda by se mi to líbilo. Právě tak jako vy . Marcelko, nesnáším, když se jí nboví umělci se snaží modernizovat. K nám operní soubory dojíždějí nejčastěji z Ústí n.L. a tam patrně zaměstnávají nějakého takového umělce, který modernizuje celou chreografii všech klasický oper i operet. Když hráli Netopýra, tak tam herečky místo krásných toalet na plese prince Orlovského tančily v kombiné a z Figarovy svatby jsem odešla po prvním jednání, udělali z ní frašku. Prodanou nevěstu zmodernizovali, že na přání městské rady si starosta Kubera zahrál komedianta kde hospodsky má zástěru s logem propagovaného nového piva. Logo bylo i na těch sudech.Na některých operách tak šetří, že už nedávají žádné kulisy,pouze taký regál,herci leži za závěsem a když mají zpívat, tak seskočí dolů a pak zas zmizí v regálu,Tak jsme viděli v našem divadle Rigoletta, kterého jsme před mnoha roky viděla poprvé s klasickými kulisami.
Marcela Pivcová
Improvizace v klasické opeře by mne asi nezaujaly, zvlášť ne v takové české opeře, která je už tak známá, že si ji mnohý divák dokáže téměř celou spolu se zpěváky zazpívat (nebo aspoň trochu se k nim přidat). Já jsem prostě pro tu klasiku - a na sto procent!
Zuzana Pivcová
Kdysi jsem tam chtěla jít na Rusalku, ale pak z toho nějak sešlo. Přírodní představení musí mít svůj půvab, ale asi bych se obešla bez těch novodobých improvizací.
Jana Kollinová
oprava: talíře byly s cibulákovým vzorem
Jana Kollinová
Pane Nekvasile závidím vám pěkný zážitek. V Teplicích jsem nedávno byla na představení Prodané nevěsty kde principála kočovných komediantů hrál primátor našeho města a současný senátor, komedianti předváděli na pouti kejkle s talíři z cibulákovým vzorem (jeden ze sponzorů Porcelánka Dubí), mezi nimi probíhal duel juniorských šermířů (sponzora jsem zapomněla) a mladí nadějní fotbalisté teplického fotbalového klubu nás prokopali do třetího dějství. Moje babička na takové situace měla rčení: "hrůza třese kurníkem!"
ivana kosťunová
Žádný mrtvý, nebo alespoň zraněný ?
Libor Farský
Velmi zajímavé.
Dagmar Bartušková
Původně jsem myslela. že bych na Prodanou také vyrazila, ale zůstala jsem na Mezinárodním festivalu filmové hudby v Poděbradech. Od známé, která tam byla, vím, že i když přišla kolem poledne, už bylo našlapáno. Lidé si s sebou přinesli skládací židličky nebo seděli v trávě. Na jeviště viděla mizerně, ale tolik to zas nevadilo, děj znala. Opera byla dobře ozvučená, tak alespoň slyšela. Díky za fotky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.