7 nejkrásnějších tipů na podzimní dovolenou v Chorvatsku
Z paluby jachty je prý Chorvatsko nejkrásnější právě na podzim Foto: www.pixabay.com

7 nejkrásnějších tipů na podzimní dovolenou v Chorvatsku

6. 9. 2018

Dny jsou sice kratší, ale u moře je pořád hezky a teploty přes den šplhají ke třicítkám. Navíc se vyprázdnily pláže, restaurace, ceny ubytování se rapidně snížily a obchody vyprodávají letní vybavení. Chorvatsko je na podzim krásné.

1. Cavtat – kam jezdí kapela U2
Malebné dalmatské přímořské městečko leží daleko na jihu Chorvatska. Má příjemné klima, bujnou vegetaci, malebné pláže, rekreační a sportovní vybavení a narozeniny sem jezdí slavit i členové slavné kapely U2. Zátoku s městským přístavem obklopují mysy Sustjepan a Rat. Stojí tu jen několik hotelů, restaurací, památek a několikakilometrová promenáda s palmami, kde kotví luxusní jachty. Staré město tvoří spleť úzkých uliček, největší památkou je goticko-renesanční stavba františkánského kostela a především tak zvané Račičovo mausoleum, hrob slavného místního rodáka. Najdete ho na hřbitově nad městem, autorem je známý chorvatský sochař Ivan Meštrovič. Za Cavtatem začíná půvabný kraj Konavle, místo, kde babičky chodí v zástěrách, vysedávají ve stínu starých kamenných domů a návštěvníkům nabízejí přesladké fíky. Jen škoda, že je to sem z Prahy 1300 kilometrů. Teplo tu ale bude i v říjnu.

2. Dubrovník – nejkrásnější město
A když už zamíříte do Cavtatu, nelze vynechat Dubrovník, památku UNESCO, který odtud leží ani ne 20 km. Je to perla s vysokými hradbami, úzkými uličkami, skrytými kostely a paláci. Posaďte se do kavárny na hlavní třídu Stradun a kochejte se výhledem na chrám svatého Blažeje, palác Sponza a další místa. Hradby kolem města jsou dlouhé dva kilometry, v některých místech jsou až 20 metrů vysoké. Obranný systém tvoří tři kulaté a dvanáct pravoúhlých tvrzí, pět věží, dvě rohová opevnění a rozlehlá pevnost. Město je chráněno velkolepou pevností Revelin na východě a pevností Lovrijenac na západě. Dubrovník je prostě unikát.

3. Mljet – bájný ostrov
Jih Chorvatska je zárukou, že se ohřejete, a tak i další tip je odtud. Vypravte se na ostrov Mljet, kde prý Odysseus nedobrovolně strávil sedm let s vílou Kalypsó. Celý park protíná hustá síť procházkových stezek – můžete se tu vydat po stezkách Svatého Pavla, Odyssea a Cousteaua, který zdejší moře označil za jedno z nejčistších na světě. Ostrov je jeden velký národní park. O ten se nejvíce zasloužila jeho slano-sladká jezera - Velké a Malé (ve skutečnosti to jsou mořské laguny), bujná vegetace, členité pobřeží, útesy, hřebeny i nedaleké ostrůvky. Do národního parku se vstupuje na třech místech: Crna klada, Pomena a Polače. Turisté se tu mohou pohybovat jen po vyznačených cestách, které vedou z přístavů Polače a Pomeny k jezerům a pak podél břehů obou jezer.

4. Omiš  - starobylá krása
V sezoně večer se městečkem nedá projít, na podzim to tu budete mít jen pro sebe. Omiš s úzkými kamennými uličkami, náměstíčkem, dvěma pevnostmi, vysokými kopci nad pobřežím a krásnými písečnými plážemi, kterých v Chorvatsku není moc, stojí na návštěvu. Okolní panorama nemá chybu - do moře se tu vlévá řeka Cetina, která od sebe rozděluje pohoří Mosor a Omišské Dináry (na Cetině se točilo i několik záběrů z filmů s Vinnetouem a jezdí se sem na rafty, nebojte se to vyzkoušet!) To nejlépe oceníte, pokud se vyšplháte na některou z pevností.

5. Ugljan a jeho staré olivovníky
Severněji na dohled od Zadaru navštivte Ugljana, je osázený olivovníky, které se budou letos sklízet asi o něco dříve než v říjnu. Místní zde mluví s tak silným dialektem, že jim mají problémy porozumět i Chorvaté. Nejrušněji bývá v letoviscích Kukljica, Preko či Kali, najdete tu ovšem i mnohem klidnější místa. Vnitrozemí je hornaté, zelené a to především díky křovinám makchie. Navštívit můžete pevnost svatého Michala, která je dominantou ostrova a odkud je krásný výhled na okolní ostrovy i pevninu. Začíná tu také turistická stezka Željina. Na Ugljan se můžete dostat trajektem ze Zadaru nebo přes most z ostrova Pašman.

6. Na jachtu
Máte několik možností, jak objevovat Chorvatsko z paluby jachty. Složit kapitánské zkoušky, naložit kamarády a jachtu si zde půjčit. Nebo si pronajmout jachtu i s kapitánem. A podzim je podle jachtařů nejkrásnější období, kdy chorvatské moře objevovat. Na palubě lze během několika dnů obrazit spoustu ostrůvků, proplout národním parkem Kornati a objevit tajemné zátoky s křišťálovou vodou, bez turistů. Například 10 metrová jachta pro šest osob stojí na týden asi tisíc eur.

7. Kornati
Ať už si jachtu pronajmete nebo sem vyrazíte na jednodenní výlet s některou z místních společností, bude se vám to líbit. Kornati jsou totiž božské, stvořil je Bůh, když nedaleko Šibeniku rozházel hrst kamínků a vzniklo 140 malebných ostrůvků. 89 ostrovů jsou dnes součástí národního parku, který až v 70. letech objevili francouzští turisté a proslavili je mezi jachtaři. Jde o jedinečný labyrint vápencových a křídových ostrovů, z nichž největší je 25 kilometrů dlouhý a asi 2,5 metru  široký – ostrov Kornat, který se táhne napříč parkem. Zajímavostí je, že ostrovy patří soukromým majitelům, je jich kolem 180, pocházejí z Murteru nebo Betiny a vlastnit kus takové půdy má i své nevýhody. Můžete tu mít vinohrady, pěstovat olivy, ale postavit si dům vám v národním parku nepovolí. Na jednodenní výlet se sem můžete vypravit ze Šibeniku, Vodic, Murteru, Biogradu na Moru, Pašmanu, Zadaru, v podstatě z každého města poblíž. Pro vjezd do národního parku je třeba povolení, za které se platí.

cestování Chorvatsko
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Jedno místo krásnější než druhé, ale my se chystáme opačným směrem.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%