Sopranistka Markéta Fassati: Na motorce už na koncerty nejezdím
Markéta Fassati

Sopranistka Markéta Fassati: Na motorce už na koncerty nejezdím

13. 9. 2018

Přední česká sopranistka Markéta Fassati se ani na podzim nenudí. Dokončuje CD s názvem Alchymist, vyjde během pár týdnů a je věnované tvorbě Antonia Vivaldiho. 

Také připravuje v Rudolfinu galavečer svého projektu Fassati Art Festival, kde se prolíná hudba, výstava, výtvarné umění, design a kulinářské dovednosti.

Má sopranistka jiné koníčky než hudbu?
Ráda hraji golf, tenis a donedávna jsem jezdila na motorce. Ale tu jsem už prodala.

Vy křehká blondýna na motorce?
Vždy jsem měla hodně blízko k Itálii, kde je skútr velmi rozšířeným dopravním prostředkem. Proto jsem si i v Praze pořídila skútr a postupně jsem kubaturu zvyšovala. Nakonec jsem ale motorku předala do dobrých rukou.

Jezdila jste na koncerty na motorce? 
Často. Lidé mě znají z pódia výrazně nalíčenou a v koncertních šatech. A pak se najednou ve dveřích zkouškové místnosti objevila holka v kraťasech a s helmou a oni se ptali, kdy konečně přijde ta sopranistka. Operní pěvkyně přece musí působit formálně, myslí si mnozí. 

Jste dcerou hudebního pedagoga a dirigenta Lubomíra Mátla. Jaké bylo vaše dětství a dospívání?
I maminka je z oboru – je hudební teoretička, takže s hudbou jsem vyrůstala od malička. U nás se vše točilo kolem klavíru, houslí a zpěvu. V obýváku stálo velké křídlo, pořádali jsme i rodinné koncerty, chodilo k nám muzicírovat mnoho lidí. Jsem ze šesti dcer. Když se potkáme na Vánoce, vždy si zazpíváme. A tradice pokračuje: sestry mají děti, které také hrají na violoncello či housle. Odkaz a geny rodičů fungují. Navíc jsme bydleli na Praze 1 - Národní divadlo, Rudolfinum – vše jsme měli za rohem. Dnes se ale role se krásně otočily. Tatínka a jeho sbor si zvu na své koncerty já.

Chtěla jste někdy od hudby utéct?
Chvilku jsem o tom přemýšlela. Pracovala jsem v Benátkách v galerii a aukční síni. Tam jsem si uvědomila, že bez hudby nemohu žít. Stejně jako bez výtvarného umění.

Jaký je váš nejoblíbenější žánr?
Nejbližší vztah mám ke klasické hudbě. Pod klasikou už ale dnes vidím i díla od swingu, jazzu po filmovou hudbu. Jediným měřítkem je pro mě kvalita a emoce, je zbytečné hudbě dávat limity a hranice.

S jakou hudbou vystupujete?
Mám velmi široký repertoár. Vysnila jsem si svůj vlastní projekt, Fassati Art Festival. Zahajovací galavečer bude v prosinci v Rudolfinu a na rok 2019 planujeme společenské akce na Staroměstské radnici v Praze a na Žofíně. Během večerů se prolíná hudba, výtvarné umění, design, gurmánské delikatesy, emoce a vzájemná lidská harmonie. Celý festival má také charitativní poslání, a sice pomoc předem vybraným znevýhodněným rodinám s těžkým životním příběhem.

Vydala jste také několik CD. Co chystáte nyní?
Už čtvrtý rokem po sobě vydávám na podzim album. První CD - Simple Thing - byla filmová hudba, druhé - Perfect Day - český swing, zpívám zde i písně od Voskovce, Wericha a Ježka. Poslední deska dostala název Emozioni, nahrála jsem ji se symfonickým orchestrem, věnuji se zde také italské hudbě, zní tu i Ennio Morricone – Tenkrát na západě či hudba z filmu Tajuplný ostrov od skladatele Gianna Ferria. Letošní album s názvem Alchymist, které vyjde během pár týdnů, je věnované tvorbě Antonia Vivaldiho.    

Kde hledáte nový repertoár?
Mám oči otevřené, nápady přicházejí sami. Tvorba je tak široká a okolí inspirativní, že mám námětů pořád dost.

Jak vlastně vypadá taková příprava na koncert?
Mám doma ateliér a zkušebnu, hudebníci přicházejí na zkoušku, není výjimkou, že u mě doma hraje menší orchestr nebo čtyři harfy.

Na jaké festivaly si ráda zajdete?
Téměř na všechny. Ať už jako vystupující nebo jako posluchač. Nyní se těším na Dvořákovu Prahu, nikdy nevynechám Pražské jaro, letos jsem se jela s manželem podívat i do Českého Krumlova. Váš manžel je slavný tenista a dnes tenisový kouč. Společně s Helenou Sukovou vybojovali roku 1983 titul mistrů republiky ve smíšené čtyřhře.

Jak vypadá soužití tenisty se sopranistkou?
Výborně. Jeho babička Augusta Fassati byla profesorka operního zpěvu. Některé skladby zná z dětství a hudbu miluje.

 

Kdo je Markéta Fassati
33letá Markéta Fassati je česká sopranistka a operní pěvkyně. Kromě domácích vystoupení účinkovala v Japonsku, Číně, Spojených státech, na Blízkém i Dálním Východě a v Evropě. Od mládí hraje na klavír a zpívala v Kűhnově dětském sboru. Po maturitě na hudebním gymnáziu Jana Nerudy v Praze vystudovala HAMU v Praze a získala magisterský titul. Je dcerou českého dirigenta, sbormistra a hudebního pedagoga Prof. Lubomíra Mátla. Má pět sester. Je laureátkou několika mazinárodních soutěží, jako například Emmy Destinn Competition (Londýn) nebo Ad honorem Mozart (Praha). Pěvecky zahajovala slavnostní otevření Českého domu v Londýně během olympijských her.
 Natočila celkem pět CD: v roce 2010 své debutové CD Music Moments; Český národní symfonický orchestr dirigoval její otec Lubomír Mátl. Rok poté natočila CD s titulem Musica Kukusiensis s varhaníkem Vítem Havlíčkem, kde veřejnosti představili dosud nepublikované skladby z hudebního archivu Hospitálu Kuks. V roce 2014 natočila desku Simple Thing, která se věnuje filmové hudbě. V roce 2016 album Perfect Day s hudbou První republiky. V roce 2017 vydala CD Emozioni se zaměřením na italskou hudbu - od G.Pucciniho a G.Verdiho až po E.Morriconeho. V tomto roce připravuje CD Alchymist věnované tvorbě Antonia Vivaldiho. Markéta Fassati je také zakladatelkou projektu Fassati Art Festival.  

rozhovor
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
ivana kosťunová
Je to ostuda, ale to jméno mi bylo naprosto neznámé. Teprve dívčí jméno Mátlová mě uvedlo na správnou cestu, kam tuto zpěvačku zařadit. Pro dokreslení jejího portrétu jsem si poslechla na YT několik jejich nahrávek. Její vroucí projev mě naprosto uchvátil. Dvě z těchto nahrávek jsem nahrála do videí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.