Dobře zvládnutý nordic walking je pro hubnutí lepší než běh
Severská chůze je jedním z nejzdravějších sportů. Foto: Lanterna

Dobře zvládnutý nordic walking je pro hubnutí lepší než běh

16. 9. 2018

Chůze se sportovními hůlkami vám může dát víc, než jste si možná mysleli. Naučíte se lépe zacházet se svým tělem, a chcete-li shodit pár kil, je nordic walking účinnější než běh nebo jízda na kole. Je to navíc ideální sport pro všechny věkové kategorie, obzvlášť pro důchodce. Pokud ovšem víte, jak na to.

„U nordic walkingu je skvělé, že ho můžou provozovat lidé v jakémkoli věku, a i ti méně fyzicky zdatní. A například pro ty, kteří tráví spoustu času sezením u počítačů nebo třeba za volantem, je severská chůze osvědčenou metodou, jak se protáhnout, posílit svalstvo, rozproudit si krev a zároveň i osvěžit mysl. A je taky účinný v případě, kdy jste se rozhodli shodit pár přebytečných kil,“ vyjmenovává kladné účinky oblíbené sportovní disciplíny Kristýna Veitová, sportovní trénérka z Velkých Karlovicích.

Právě Velké Karlovice v Beskydech jsou ideálním místem, kde mají hosté možnost půjčit si zdarma hole a vyrazit na výlet po krásných místech  Dokonce tu pro ně připravili i několik značených nordic walking okruhů v délce od 7 do 12 kilometrů. Ty správné nordic walkingové hůlky (od trekingových se liší provedením úchopů) si tu můžete půjčit ve Spa hotelu Lanterna.

10 pravidel pro správnou chůzi s holemi
Aby byla severská chůze opravdu účinná, je třeba dodržet několik důležitých pravidel. Takhle je shrnuje instruktorka Nordic Walkingu Kristýna Veitová:
1. Před vycházkou se oblečte tak, abyste venku pociťovali mírný chlad. Pohybem se zahřejete a v teplejším oblečení by vám bylo horko.
2. Hole si nastavte podle své výšky (hole jsou vhodné od výšky postavy 150 cm). Hole pro NW jsou převážně teleskopické a dají se plynule nastavit většinou od délky 54 do 130 cm. K nastavení požadované délky stačí povytáhnout příslušnou část hole a aretovat ji.
Náš tip: Protiskluzové gumové patky slouží k nasazení na špičku hole a využijete je především při chůzi po asfaltu, kdy skvěle tlumí nárazy a odlehčují kolenním kloubům i svalstvu.
3. Velmi důležité je naučit se správnému držení holí a jejich píchání – odrážení se od země.
4. Před výletem byste měli absolvovat desetiminutovou pomalou chůzi na zahřátí, která připraví organismus na následnou fyzickou zátěž.
5. Společná rozcvička se skládá především z uvolňovacích cviků. Nepodceňte ji, stejně jako v případě jiných sportů je důležitá pro zahřátí svalů a rozhýbání kloubů.
6. Důležité je i vhodné naplánovaní trasy a délka vycházky. „Pokud si však náročnost výletu určujete sami, vězte, že hodina úplně stačí. Důležitá je ovšem pravidelnost – ideální je vyrazit s holemi na procházku 3x až 4x týdně,“ upozorňuje Kristýna Veitová.
7. Je rozdíl, zda se vydáte jen po rovině, nebo půjdete do kopce a z kopce. Jdete-li sami, zvažte náročnost terénu podle vlastní kondice a nepřeceňte své síly.
8. Dobrou pomůckou je sporttester, s jehož pomocí si můžete spolehlivě ohlídat svůj tep. Kristýna Veitová radí: „Zůstaňte v aerobním prahu, do 65 % maximální tepové frekvence.“ A hned připomíná ještě jednu důležitou věc. „Při chůzi je třeba hlídat si dech – když dokážete při chůzi mluvit, máte správné tempo na spalování.“
9. Důležitou zásadou při jakékoli formě pohybu, nejen při nordic walkingu, je také pravidelné doplňování vody. Počítejte s tím, že při hodinové procházce spotřebujete asi 0,5 l vody. Samozřejmě záleží na počasí. V horku bude spotřeba vody ještě vyšší.
10. Došli jste zdárně do cíle? Skvělé, ale nepodceňte ještě závěrečné strečinkové cvičení.  

Jdeme zhubnout
Po kondiční vycházce už jen následuje zasloužená odměna – doplňování ztracené energie. „Kromě tekutin, třeba ve formě minerálek nebo iontových nápojů, si dopřejte i přiměřenou porci ovoce, která vám dodá potřebné vitamíny a minerály,“ připomíná Kristýna Veitová a vysvětluje, proč právě nordic walking může být velkou pomocí i pro lidi, kteří potřebují zhubnout a rovnoměrně posílit svalstvo. „Při běhu nebo cyklistice se téměř celá spotřeba energie týká nohou. Oproti tomu při nordic walkingu zapojujete nejen celé dolní končetiny, ale také ruce, většinu zádových svalů, prsní svaly i břišní svalstvo. Zároveň platí, že sval spaluje přednostně tuk při menším výkonu, jako je chůze, protože při vyšším (běh nebo jízda na kole) musí spalovat zásobní sacharidy. Ostatně i z tohoto důvodu je paradoxně pro hubnutí mnohem účinnější, když jedete na kole po rovince, než když namáhavě stoupáte do vršku,“ doplňuje trenérka Kristýna Veitová.

Jak vznikl nordic walking
V roce 1988 se měl konat ve finských Helsinkách závod na běžkách, ale sníh tehdy nenapadl. Protože hrozilo, že se závod zruší, dostali organizátoři nápad, který se později ukázal jako geniální, a sice poslali závodníky na trasu bez lyží, pouze s hůlkami. Tak se narodil nový sport – nordic walking, dnes také přezdívaný „severská chůze“, podle místa svého vzniku.

 

sport
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Pánek
Děkuji.
Jitka Caklová
Pokud jsou hole teleskopické, musí se nastavit na potřebnou délku, což znamená, že ve vzpřímeném postoji při držení holí musí ruce v lokti svírat pravý úhel.
Jiří Pánek
Jak správně nastavit délku hole?
Jitka Caklová
Obecně platí, že radost s níže jmenovaným pohybem jdou ruku v ruce. Určitě se lépe hubne z radosti z pohybu, než z "musu", nebo nedej Bože z trápení. Druhé dvě varianty už mám za sebou a tu první permanentně prožívám :-)
Ján Zábranský
Beh, chodza, kolobežka po rovine a do kopca, to sú hlavne bezplatné zdroje radosti. Nadváhe sa má predchádzať inak, než športom, potom sú uvedené športy radostnou potrebou.
Jitka Caklová
To jsem si také myslela, dokonce jsem o tom byla přesvědčená, ale jen do doby, než jsem poznala, co s tělem dokáže udělat koloběžka (ale nikoliv při jízdě z kopce :-))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.