Jehlice trnitá - krásný keř, který má léčivé kořeny
Ilustrační foto: Wikimedia Commons

Jehlice trnitá - krásný keř, který má léčivé kořeny

15. 9. 2018

Určitě jste si všimli při procházce naší přírodou této rostliny. Hlavně na jaře, když kvete, je opravdu k nepřehlédnutí. Nyní se také často vysazuje do zahrad, kde upoutá svojí krásou.

Latinský název - Ononis spinosa. Lidový název- babí hněv.

Výskyt

Je to víceletý keř s dlouhými ostny na větvích. Dorůstá do výšky cca 50 cm. Jeho květy jsou krásně růžové a velké asi 2,5 cm. Najdeme ho ponejvíc na výslunných místech na mezích. loukách a pasekách.

Léčebné účinky

Obsahuje léčivý triterpen onocerin.

Doporučuje se na nemoci ledvin, močového ústrojí a cest, rozpouští ledvinové kameny, detoxikuje a čistí krev, pomáhá při vylučování kyseliny močové v krvi.je účinný při léčbě revmatické artritidě, lymfatických cév, upravuje metabolismus, látkovou výměnu, vylučuje moč, pomáhá při slabých zánětech močového měchýře.

Co a kdy sbíráme?

Sbíráme kořen v říjnu až v listopadu. Berte si ve vlastním zájmu rukavice. Trny umí skutečně potrápit. Zapamatujte si, kde se rostlina vyskytuje, protože již v říjnu bývá zcela bez listů, a proto se špatně hledá a identifikuje.

Čaj 

1 polévková lžíce sušeného kořene se zalije 2-3 dl  vroucí vody a nechá se zhruba 10 minut povařit a potom 20 minut vyluhovat. Pijeme 2x-3x denně.

Tinktura

Omytý kořen se namele či nadrtí (nebo se může i nastříhat na malé kousky) a zalije se čistým 45% lihem. Asi 150 gramů na 1 litr. Po 3 týdnech macerování se přefiltruje a užívá se 3x denně 30 kapek.

Těhotným a kojícím  ženám je její užívání zakázáno. 

Dříve se jehlice využívala k barvení vlny.

Informace k rostlině jsem dohledala v mých zápiscích a na internetu.

příroda
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Kollinová
"Lidové léčitelství nazývá jehlici trnitou nepříliš poetickým názvem babí hněv. Proč? Kdysi dávno prý báby pruty jehlice trnité mrskaly nevěrné ženy a dívky. Trochu paradoxně proto zní, že je to bylinka svými účinky pro ženy příznivá." Tolik pro Borka i ostatní zvědavé na vznik názvu nádherné rostlinky.
Jitka Hašková
To je moc krásny keř. Znám ho podle vidění. Myslím, že v naší přírodě, ať se člověk podívá na jakoukoliv rostli nu nebo květinu, tak má určitě nějaké léčivé účinky. Dana nám to vzácně přibližuje.
ivana kosťunová
Tak tohle vůbec neznám a přitom je to tak krásně kvetoucí keř !!
Naděžda Špásová
Danko, tak tohle neznám, ale ty trny mi něco říkají. :-)
Blanka Macháčková
Některé z bylinek bych si raději koupila než sbírala. Jehlice k nim určitě patří. Jsem ráda, že díky tvým zprostředkovaným informacím vím, na co je.
Libor Farský
Nechápu ten lidový název "babí hněv", jak to mohlo vzniknout?
Libor Farský
Moc hezké !
Zuzana Pivcová
Název mám sice v hlavě už léta, ale už jsem si nevzpomněla, jaké účinky této rostlině připsat.
Věra Ježková
Znám ji možná od vidění. Je moc hezká.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.