Pozvánka na Putování Šternberskou historií
FOTO: Vít Švajcr, Mirek Odvárka a Libor Sváček

Pozvánka na Putování Šternberskou historií

21. 9. 2018

Dovouji si oslovit čtenáře s pozvánkou na velmi poutavou prohlídku hradu Český Šternberk, která se koná již po třinácté v podzimní čas pod názvem Putování Šternberskou historií. Letos se uskuteční ve dnech 20. a 21. října 2018.

Tuto prohlídku jsem absolvovala několikrát s manželem, ale i našimi menšími vnoučaty a velmi se nám líbila. Klíčnice provází návštěvníky v dobových kostýmech,seznamuje návštěvníky s historickými postavami, které jsou spjaty s rodem Sternbergů. Dále vám průvodkyně – klíčnice představí i další šternberské osobnosti, které žily od založení hradu do současnosti. Každé Putování je jiné, a tak se i letos můžete těšit na význačné i prosté postavy ze šternberských dějin, se kterými jste se při předchozích ročnících ještě nesetkali. U hladomorny rozbijí své ležení dělostřelci, kteří vám ukáží, jak nabíjet pušku nebo dělo a budou vyprávět o životě vojáka v době napoleonských válek. I nějakou kanonádu přidají...

Z vlastní zkušenosti mohu doporučit tuto akci, zvláště pak, pokud se vydaří počasí, může být tato prohlídka hradu spojena s procházkou Českým Šternberkem směrem na Poříčko, přes bývalou osadu Vrábov, kde jdete podél klikatící se Sázavy z jedné strany a řadou chat na straně druhé. Vzhledem k podzimnímu času již zde není tolik chatařů, tak si užijete klidu v krásné podzimní přírodě, občas zahouká pod skálou Posázavský pacifik, nebo se v Sázavě mrskne ryba, z dáli budete slyšet kanonádu vojsk z hradu. Možná projedou i vodáci, kteří se  svým vodáckým Ahóóój budou loučit s letošní nenaplněnou  vodáckou sezonou.

Oběd si možno dát v restauraci Pod hradem, nebo v Parkhotelu za tratí.

Uskutečněte si celodenní podzimní výlet, kde spojíte naučnou část s tou procházkovou, a tak rozšíříte nejen své obzory, ale uděláte i něco pro své zdraví a nebudete litovat.

Kastelánka hradu, pani Míková, mi poskytla několik fotografií z minulých Putování pro ilustraci, a tak mi přispěla k prezentaci této poutavé akce. Jí patří mé poděkování. Já vybrala tyto.
Podívejte se na stránky hradu - Hrad Český Šternberk, kde se dozvíte více a správa hradu doporučuje rezervaci vstupenek na prohlídky. Z vlastní zkušenosti vím, že je to nutné, když jsem na akci byla já s rodinou, bylo hodně plno a nevím, zda všichni návštěvníci byli uspokojeni.

Pokud vás moje pozvání oslovilo, mějte krásnou pohodu a podívanou.

 

cestování
Hodnocení:
(3.7 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
Zajímavá pozvánka.
Alena Vávrová
Na hradě Č.Š. jsem byla před pár lety již podruhé a mohu jen doporučit.
Libor Farský
Krásné !!!
Alena Tollarová
Český Šternberk mám v hledáčku už několik let, ale zatím to nikdy nevyšlo. Termín si napíšu rovnou do kalendáře, kdo ví, možná to tentokrát klapne.
Naděžda Špásová
Špatné by to asi nebylo, ale je to trochu z ruky a určitě tam nesmí psi. Chtělo by to více fotek. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...