FOTO: autorka
Jožka Černý: Bez vínečka bílého se žádný koncert neobejde
15. 9. 2018Jestliže je Karel Gott uznávaným králem české populární hudby, Jožka Černý si stejně výsadní postavení už léta drží v oblasti folkloru. Na svém kontě má úctyhodné množství prodaných hudebních nosičů. První nahrál jako osmnáctiletý za doprovodu legendárního Brněnského orchestru lidových nástrojů.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Elena Valeriánová
23.9.2018 13:12
Před léty jsme byli v Mikulově v době vinobraní. K večeru začal koncert Jožky Černého, náměstí bylo zaplněno do posledního místečka, hlava na hlavě. A to náměstí zpívalo celé. Zpívali všichni i já i když to neumím. Bylo to strhující. Úžasný a nezapomenutelný zážitek.
Karel Hyndrák
20.9.2018 12:22
Lenko, obdivuji vás, jak v několika větách dovedete jasně vysvětlit tak složitou věc. Dík, dlouho mi to vrtalo hlavou, teď mám jasno.
Lenka Kuchařová
18.9.2018 21:52
Jinak,pokud jde o to, zda je doprovod slováckých pěsniček lepší s cimbálkou,nebo s dechovkou,tak primární princip je v původu slováckých písní.Na konzervatoři jsme se učili,že slovácké pěsničky jsou písně tzv. vokální,což znamená,že jejich původ tkví v tom,jak je cítí a interpetuje zpěvák a kapela,která ho doprovází se má přizpůsobit cítění zpěváka.Z toho důvodu je notový zápis slováckých písní jenom přibližný a není možné je napasovat do nějakého pravidlené metra (čili taktu 2/4,3/4 atd.),pokud nejde o tance.České písničky vznikaly pod vlivem zámeckých kapel,takže jsou to písně tzv. orchestrální a tam je proto jejich provedení v pravidelném metru zcela autentické.Dechové nástroje nemohou tak přesně vystihnout cítění zpěváka,protože nemohou docílit takových přiměřeně dlouhých tónů,jako nástroje smyčcové,takže cimbálová muzika je pro provádění slováckých písní autentičtější.
Lenka Kuchařová
18.9.2018 21:40
No,nevím,ale existuje spousta hezkých pěsniček o víně,které nejsou tak ,,profláknuté " jako ,,Vínečko bílé " a pan Jožka Černý je jistě zná lépe než já.Já jsem, coby cimablistka hrála v několika slováckých souborech v Brně a okolí a zrovna tahle písnička , díky tomu jak je ,,omletá " mě už moc ,,nebere ".Nemůže za to ale ani ta písnička,ani pan Jožka Černý,ale nevědomost většiny lidí,kteří jinou pěsničku o víně neznají,což je škoda....
Věra Halátová
16.9.2018 08:42
Mám pěsničky, které zpívá pan Černý ráda, on nazpíval i jiné písně, než moravské lidové. Člověk je to sympatický. Cimbálová muzika je jímavá, pěkná. Ovšem tvrdit, že rock´n´roll je nepovedená cimbálovka, to, prosím pěkně, je nějaká vada v jednom závitu. V tanečních jsme se "rokec" učili a uměla a ještě dnes umím "rokec" zatančit. S cimbálovou muzikou, moravskými pěsničkami a Jožkou Černým to skutečně nemá co dělat.
Dana Puchalská
16.9.2018 06:45
Zpívá krásně. Ano cimbálová muzika je perfektní. Ať mu to ještě hodně let vydrží. Minimálně tolik jako paní Jarmile
Šulákové.
Zdenka Jírová
15.9.2018 22:46
Jožku Černého mám velmi ráda, jeho písničky jsou neodolatelné. Někdy si dělám doma "Večer s Jožkou" a vyhledám si na netu jeho písničky, zazpívám si s ním a mám velmi přjemný domácí koncert.
Zuzana Pivcová
15.9.2018 18:50
K panu Jožkovi Černému pro mě kromě "Vínečka" patří ještě neoddělitelně Za tú horú za vysokú..... Nebo jsem to tu přehlédla? On patří tak moc k moravským písním jako patřila paní Šuláková. A navíc je to dodnes fešák.
Dagmar Bartušková
15.9.2018 18:18
Jožku Černého si moc ráda poslechnu. A jeho Vínečko bílé si při vínku s chutí zazpívám. A tak zrovna teď připíjím
vinečkem na Jožku a na Břeclav, mou srdeční. Učili zde moji předci, žila zde pár let i máma, která Jožku Černého s jeho krásnými písničkami a cimbálovku zbožňovala.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA