Češi se v průměru dožívají 75,8 let. Jak je na tom zbytek Evropy?
Foto: pixabay.com

Češi se v průměru dožívají 75,8 let. Jak je na tom zbytek Evropy?

23. 9. 2018

Víte, jakého průměrného věku se dožívají senioři v Evropě a kolik let v průměru pracují? Ponořte se do čísel nového seriálu našeho portálu, odpovědi přinášíme zde.

Panu Karlovi z Plzně je letos v říjnu 65 let. Podle statistik ho čeká ještě dalších deset let života. Statistický úřad Evropské unie spočítal, že se čeští muži dožívají průměrného věku 75,8 let. České ženy jsou na tom ještě lépe: dosahují věku 82 let.

Nejvyššího věku se dožívají muži na Islandu (v průměru 81,3), zatímco v Lotyšsku je střední délka jejich života pouze 69,1 let. Podobně je na tom také Litva. Proč vítězí zrovna Island? Zdravé povětří, konzumace ryb, krásná příroda? Těžko říci, ale právě tady zůstávají lidé nejdéle v práci, v průměru 46,6 let. Češi jdou do důchodu mnohem dříve, už po 35,1 letech. Osmdesátku a více pánové v průměru slaví také ve Švýcarsku, Lichtenštejnsku, na Kypru, v Itálii, Španělsku, Švédsku, Norsku a Nizozemsku. Naopak nízkého věku se dožívají muži v Bulharsku, Rumunsku, Maďarsku, Estonsku, Srbsku. V sousedním Slovensku mají naději na dožití v průměru do 73,3 let, v Polsku do 73,7 let, ukazuje statistika z roku 2014.
Co se týče žen, nejvyššího věku se dožívají Španělky (průměrně do 86,2 let), následují země jako Francie, Itálie, Švýcarsko, Lucembursko, Kypr, Island, Portugalsko, Švédsko, Norsko, Malta, Řecko, Finsko a Slovinsko, kde je naděje dožití žen vyšší než 84 let. Rakousko, Belgie, Německo, Nizozemsko, Irsko, Lichtenštejnsko, Spojené království a Dánsko předcházejí České republice, kde se ženy narozené v roce 2014 mohou dožít v průměru 82 let. Hodnotu nižší než Česká republika mají státy východní Evropy, pobaltské státy a některé státy jižní Evropy, například Chorvatsko, Albánie, Srbsko a Makedonie.

Senioři a práce
Zda a jak to souvisí s délkou pracovního života, se můžeme jen dohadovat. Nejdéle lidé pracují na Islandu (46,6 let), „Druhé Švýcarsko za Islandem zaostává o 4,1 let. Nad 40 let tráví v práci ještě Švédové (41,2 let). K zemím, kde lidé pracují více než 39 let, se řadí Nizozemsko, Norsko, Dánsko, Spojené království a Německo,“ dodává Český statistický úřad v komentáři o údajích z roku 2015.

Obecně platí, že v zemích západní Evropy lidé v průměru pracují 35,4 let. Nejkratší dobu na pracovním trhu stráví lidé v Turecku (28 let). V Itálii, Makedonii, Bulharsku, Řecku, Polsku, Maďarsku, Chorvatsku, Belgii a Rumunsku se délka pracovního života pohybuje v rozmezí od 30 do 33 let.

stárnutí
Hodnocení:
(4.9 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Život lidský se naštěstí zprůměrovat nedá. Jsem si naprosto jistá tím, že tu budu přesně tak dlouho, jak budu potřebovat. Maminku už jsem "přežila", ale mám co dohánět, pokud jde o babičky a prababičky. :-)
Magda Škodová
To je nějak špatně spočítané - já jsem pracovala 42 let, když odpočítám dvě mateřské, tak 39 a 10 měsíců. Ale nevím, jestli bych se chtěla dožít nějakého vysokého věku...
Dana Puchalská
Já "chudera" ještě 13,8 roků. To je mi ale věru dlouhá doba.
Jana Kollinová
Ivano, potěšila jsi další čtenářky 74+
ivana kosťunová
Nevěřím - ženy se přeci dožívají průměrného věku 82 let !!
Jana Kollinová
Podle statistiky mám před sebou 1,8 roku a to mě netěší, takže statistiko doufám, že ti udělám dírku v průměru!
ivana kosťunová
Tak to mám ještě před sebou zhruba 17 let života. Teď jenom jak to zařídit, abych je nepromarnila :))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%