Národní galerie unikátně
představí Theodora Pištěka

Národní galerie unikátně
představí Theodora Pištěka

25. 9. 2012

Dosud největší retrospektivní přehlídku děl malíře Theodora Pištěka představí od středy 26. září do 6. ledna 2013 Národní galerie v Praze (NG). Výstavu s názvem Theodor Pištěk - Ecce Homo připravil kurátor Martin Dostál.

Mottem výstavy je Pištěkův výrok z roku 1984: "Miluji prostor - nekonečnou oblohu, utěšující oblaka a horizont, který vyzývá k překročení. Proto mi už nestačí iluze a vystoupil jsem z plochy obrazu."

„Pro nás je poctou, že můžeme uskutečnit výstavu děl Theodora Pištěka v takovém rozsahu. Je to jedna z největších výstav, kterou můžeme nabídnout,“ řekl Vladimír Rösel, generální ředitel NG v Praze.

Výstava představí celou šíři Pištěkovy malířské tvorby, a to prostřednictvím 114 děl, která reprezentují všechna období jeho tvorby. Vedle nejznámějších fotorealistických obrazů výstava nabídne abstrahované objekty ze šedesátých let, například různě řezané části motorů, ale i kresby z cyklu Kde budu žít příště, nebo současnou tvorbu. Součástí expozice jsou i čtyři unikátní prostorové instalace, které vznikly přímo pro prostory NG.

Kurátorem výstavy je Martin Dostál, podle něhož expozice vytváří komplexní pohled na to, co Theodor Pištěk znamená v kontextu českého umění. „Pan Theodor Pištěk je osobnost populární a velmi známá. Je ale nutné neustále zdůrazňovat, že je to zejména malíř. To, že byl automobilový závodník a filmový výtvarník, o tom není sporu, ale on sám o sobě prohlašuje, že je malíř,“ dodal Dostál.

NG připravila k výstavě i bohatý doprovodný program, v němž návštěvníci naleznou jak komentované prohlídky s odborníky a kurátory, tak i výtvarnou dílnu zaměřenou na hyperrealismus či řadu programů pro děti. K výstavě vychází obsáhlý katalog.

Theodor Pištěk se narodil 25. října 1932 v Praze. Vystudoval Akademii výtvarného umění v Praze v ateliéru Vratislava Nechleby. Je známý především pro svou hyperrealistickou a fotorealistickou malbu, kterou jako jediný český umělec ve své tvorbě systematicky analyzoval. Do Pištěkovy tvorby se promítá i jeho práce pro film či láska k automobilům a automobilovým závodům, jimž se sám vášnivě věnoval. Ve své tvorbě se zaměřuje na zkoumání fikce a prostorových možností v umění.

výstavy výtvarné umění
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.