Syndrom FOMO. Nová epidemie
Ilustrační foto: ingimage.com

Syndrom FOMO. Nová epidemie

24. 9. 2018

Musím rychle zkontrolovat, co nového na sociálních sítích. Aha, sousedka tam přidala fotku z dovolené. Vypadá skvěle, lépe než já. Všichni se mají lépe než já. Můj život je na nic. Tak to je v kostce syndrom, kterému se říká FOMO. Postihuje děti, mládež, dospělé i seniory. Stal se běžnou součástí životů mnoha lidí.

Název FOMO vznikl z anglického výrazu fear of missing out. V překladu je to něco jako strach, že cosi zmeškáme, propásneme, že u něčeho nebudeme. A přechází zpravidla do trápení se pocitem, že život, který se odehrává kolem nás, je mnohem zajímavější a lepší, než ten náš osobní.

Projevuje se například takto:
Zahradní venkovská restaurace, pěkný letní večer. Scházejí se chataři z nedaleké osady. Po chvíli u stolu sedí šest lidí. Dva muži koukají každý do svého mobilu. Jedna žena ukazuje té druhé něco v mobilu svém. Třetí žena říká zbývajícímu muži: Dal jsi na Facebook tu svou úrodu jablek? Musím se podívat. A koukal jsi na mou fotku toho koláče, co jsem dělala včera? Ty jsi to ještě neviděl? Dávala jsem to tam včera ráno.

Mezitím se vedle mezi dvěma dámami odehrává tato konverzace: Hele, Anička už tady má fotky z dovolené. Hm, no ta se zase bude naparovat. Moc pěkný hotel, že? No jo, oni na to mají. Ale ten náš byl taky moc pěkný. A byl blíže pláži. Viděla jsi ty naše fotky? Viděla jsi, že jo?

Zbývající dva muži nemluví. Jsou ponořeni každý ve svém světě. Ve svém mobilu. Ne, nejde o partičku studentů závislých na sociálních sítích, jsou to lidé ve věku mezi pětačtyřicítkou a pětašedesátkou. Manželské páry, které si vyšly na pivo.

Lidé, kteří každou chvíli kontrolují své mobily, tedy hovory, zprávy, maily či sociální sítě, jsou naprosto běžným jevem. Co se za tím skrývá? Pocit, že u něčeho nejsou, že jim něco uniká.

„Využívat moderní technologie je nyní samozřejmě přirozené a život bez nich by byl obtížný, ale pokud s nimi člověk neumí zacházet, dostává se do konfliktu reálným prožíváním a touhami. A to může vést až k patologickému stavu,“ uvádí psycholožka Elena Brozmanová, která se věnuje problematice závislostí na sociálních sítích. Upozorňuje na to, že se v této souvislosti obvykle mluví o dětech a mladých lidech, ale problém se týká naprosto různých věkových kategorií, lidí různého vzdělání a různého společenského postavení. O čemž svědčí zkušenost pětašedesátileté Renaty z Ostravska.

„Jsem zoufalá z mé dcery. Poté, co se jí narodila holčička, je úplně posedlá diskusemi a srovnáváním se s ostatními maminkami stejně starých dětí. Vše se odehrává na internetu. U mobilu sedí hodiny. Pořád si tam prohlíží nějaké fotky mimin, pořád tam něco píše, u toho si sama se sebou povídá. Připadá mi jako blázen. Její muž se tomu směje a říká, že to je normální, že je fajn, že se zajímá o vše, co souvisí s výchovou dítěte. Objednává spoustu zbytečných hraček a oblečení, pořád si s tím vším malou fotí, její fotky posílá kamarádkám a pak nad nimi zase diskutují. Nedávno jsme šli na procházku a ona zakopla, protože při cestě lesoparkem koukala do mobilu. Tak takto se chová pětatřicetiletá matka dítěte,“ vypráví Renata.

K problému výrazně přispívá i to, že technologie jsou stále lepší, umí spoustu věcí, nabízejí nové možnosti. Zatímco před pár lety většina seniorů měla tlačítkový telefon bez připojení k internetu, nyní už mezi nimi převažují majitelé chytrých telefonů, které jsou neustále on-line. Což samozřejmě přináší fakt, že se syndrom FOMO šíří i mezi tuto věkovou kategorii.

„Je to spojeno s určitou formou předvádění se. Ženy chtějí ukázat, jak jim to sluší, jak krásně vypadá jídlo, které uvařily, jak krásná byla pláž, na které se koupaly. Muži ukazují, jak jsou skvělí, co se jim povedlo,“ uvedla psycholožka Brozmanová.

Syndromu FOMO se věnují i tvůrci projektu E-Bezpečí, který se snaží lidem vysvětlovat, jak správně zacházet s internetem. Kamil Kopecký, který se tam touto problematikou zabývá, říká: „Dělejte to, po čem toužíte vy sami. Nesnažte se napodobovat ostatní. Soustřeďte se na svůj vlastní život, na své zájmy, touhy. Sociální sítě používejte ke komunikaci s přáteli, ke domlouvání společných aktivit, ale nedělejte z nich nástroje k monitorování životů jiných.“

Psychologové už dokonce mluví o tom, že u některých lidí se syndrom FOMO projevuje nervozitou, pokud chvíli nemají možnost svůj mobil kontrolovat.

„Přijeli jsme na dovolenou a manžel zjistil, že v apartmánu není wi-fi. Začal řvát ne nebohou slečnu na recepci, která za to samozřejmě nemohla. Pak řval na mě, že jsem to měla předem zjistit v cestovce, přes kterou jsme ubytování zařizovali. Došlo mi, že má problém. Rozhodilo ho to, že týden nebude moct kontrolovat svůj mobil, posílat známým fotky z dovolené, komentovat kdejakou událost, která se odehraje v české politice. Protože to on dělá, i když jsme na řeckém ostrově nebo na lyžování v Alpách,“ vypráví pětapadesátiletá Soňa o svém manželovi.

Syndrom FOMO se projevuje pomalu, plíživě. Někdy vlastně nikomu nevadí, jindy může převrátit život naruby celé rodině.

Hana Charvátová pro portál i60

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Kollinová
Pane Hahne, vaše poznámka je jedinečná. Ze zvědavosti jsem chtěla shromáždit neznámější syndromy, ale u dvacátého jsem přestala. Vaše přirovnání k životu v minovém poli by si zasloužilo další literární rozpracování , poněkud odlehčené (s ohledem na závažnost mnoha syndromů). Pobavil jste mě a určitě nejen mě. :-).
Mirek Hahn
Syndrom FOMO, syndrom bílého pláště, syndrom vyhoření, únavový syndrom, syndrom citové deprivace, Jeruzalémský syndrom, Pařížský syndrom.... To není život, to je minové pole.
Danka Rotyková
Jsem na tom podobně, také nechci využívat FB, Internet na mobilu nemám, mobil mi slouží k tomu, abych si mohla domluvit termíny schůzek a pořídit pěkné fotky, kterými pak potěším i maminku. Myslím si, že nová technika je úžasná věc, ale měli bychom znát míru. Článek je moc zajímavý.
Alena Tollarová
Tak schválně. Kolikrát za den se podíváte, co je nového na i60? Tahle epidemie mě baví.
Věra Ježková
Nejsem na FB, nemám chytrý telefon, ve společnosti u hloupého vypínám zvuk. Na (nejen) virtuální komunikaci mám i60.
Hana Nováková
Na všech příspěvcích je něco pravdy. Je jen na každém, jak se k tomu postaví. Každý má život jen jeden a je na něm, jak si ho užije spolu s nejbližší rodinou a svými přáteli...Jinak zajímavý článek k zamyšlení pro všechny a to nejen seniory.
Jana Šenbergerová
A tak je to pořád. Sotva vymýtíme jednu "nemoc", je tu jiná, sofistikovanější. Nikdy jsme neměli doma gramofon, pevnou telefonní linku, ani mikrovlnku. Telefonovali jsme z telef. budky před domem. Mobil jsme si pořídili ve chvíli, kdy manžel čekal na transplantaci ledvin, protože tam šlo o čas a o život. I dnes je můj mobil často zcela jinde než já, za což bývám peskována svými dětmi. Kde jsou ty nádherné časy, kdy jsem se až z dopisu dověděla, že si vnouče něco zlomilo nebo stonalo. Většinou už bylo z nejhoršího venku a nebyl důvod strachovat se. Dnes vím o každé vyrážce i zakašlání, ale stejně nemohu dělat nic jiného, než se chvíli strachovat, aby to nebylo něco horšího. Teď jsme byli týden mimo domov a já používala mobil jen k tomu, abych věděla, kolik je hodin. Až budu mít opravdu namále, vím, že ani mobilem přivolaná helikoptéra mi nepomůže. Bylo by mi líto všech závisláků, kdybych nevěděla, že za všechno, co máme i nemáme, si můžeme sami. :-)
Hana Švejnohová
Jsem tak ráda, že se o tomto problému píše...! Okamžitě jsem odkaz na tento článek přeposlala manželovi vedle do jeho pracovny... a taky všem našim dětem. Ale obávám se, že tím evoluci nezastavím. Naprosto souhlasím s Janou a jsem na tom podobně jako Elena. Syndrom FOMO mi rozhodně nehrozí, počítač i mobil využívám hojně, leč pouze v jejich původní (dnes již vlastně prehistorické) funkci. A mimochodem - WIFI na pokoji při výběru dovolené kdekoli je první požadavek i mého manžela...
Drahomíra Leblochová
Od února mám internet v mobilu, i když jsem si nemyslela, že to budu potřebovat. Mockrát už jsem toho využila. Naposledy místo klasické letenky jsem ji měla v mobilu, stačilo přiložit na kódovací zařízení. Urychluje a zjednodušuje vyřízení záležitostí, aniž bych musela někam jezdit a volat. Je pravda, že kdo propadne závislosti na mobilu, tak si ani nemůže vychutnat setkání s přáteli. Je to závislost nebezpečná, jako každá jiná. Jsem ráda, že jsem jí nepropadla.
Jana Kollinová
Nové technologie přináší mnohá úskalí a je na každém jedinci jak se s tím popere. Dříve se na srazech spolužáků ukazovaly fotografie dětí, z dovolené, domy se zahradami a jako bonus jsme uslyšeli jakých profesních úspěchů dosáhli potomci. Jak malý rozdíl proti dnešku. Nikdy se nevrátí domky s lavičkami před vchodem kde naši rodiče usedali se sousedy nebo podvečerní posezení na návsi pod lipou. Nás starší asi syndrom FOMO neuchvátí a mladí se s ním vypořádají po svém, protože je většina atakována stejnými produkty a silní jedinci se vymezí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.