Kdo pozná jeden z nejkrásnějších zámků naší vlasti, který  skalní ostroh vynáší nad řeku do nebes...
Foto: autorka

Kdo pozná jeden z nejkrásnějších zámků naší vlasti, který skalní ostroh vynáší nad řeku do nebes...

1. 10. 2018

Jistě ho poznáte všichni, nebudu vás dlouho napínat a přidávám jen letmo něco málo z jeho bohaté historie
První zmínka o něm byla v roce 1100. V roce 1323 král Jan Lucemburský směňuje svůj vranovský majetek s Jindřichem z Lipé.Dalšími lenními majiteli byli Lichtenburkové, kteří provedli přestavbu nejen Vranova, ale i Bítova a Corštejna.
V období 1516 – 1629 zde došlo k rychlému střídání majitelů. V roce 1665 po ničivém požáru získává panství Stahrenbergové. Panství je válkou zpustlé a skoro vylidněné. Své působení zde završují velkou úpravou vranovské středověké pevnosti.
V roce 1680 kupuje Vranov Michal Jan II. Z Althannu, jehož cílem je postavit moderní reprezentativní panství. Někdy kolem roku 1687 se zde začalo se stavbou sálu předků, zaklenutého smělou kupolí.Během 8 let tak vzniká jeden z předních skvostů světské barokní architektury. Po dokončení stavby se majitel rozhodl uskutečnit další projekt zámecké kaple Nejsvětěší Trojice s podzemní althannskou hrobkou. Za dva roky je hotovo.
Český zemský advokát Josef Hilgartner kupuje panství roku 1793, obrací svoji pozornost k dotvoření krajinářského parku. Buduje bažantnici, zakládá vsi a staví silnice.
Celé 19. stol.patří zámek Vranov nad Dyjí polské rodině Mnizsků. Zájem majitelů se však soustřeďuje i k hospodářskému životu kraje. V roce 1816 kupuje organizačně zdatný Stanislav Mniszek vranovskou továrnu na výrobu kameniny. Postupně z ní buduje velký  a  prosperující závod, který se stává důstojným článkem keramické výroby v českých zemích.
Krátce po roce 1938, kdy se Vranov stává součástí Hitlerovy Říše, je zámek spolu s velkostatkem svému majiteli Ing. Adamu Zbyňku Leonovi Stadnickému zabaven a prodán německému baronu Gebhardu von der Wense-Mörse. Po skončení druhé světové války stát vranovský památkový objekt konfiskuje a zpřístupňuje veřejnosti.
V sedmdesátých letech 20. století dochází k jeho rozsáhlé obnově zahrnující generální opravu inženýrských sítí, střech, fasád i dochovaných hradeb. Pro veřejnost se komplexně reinstalují interiéry prvního patra – tzv. piana nobile, je rozšířen prohlídkový okruh, restauruje se movitý fond. Zřizuje se ale i nová pokladna a vstupní historická expozice, zásadní obnovou prochází zeleň.
Nová instalace umožňuje prohlídku sálu předků a kaple i dalších interiérů zámku, které jsou náznakem vranovského bydlení z konce osmnáctého a z celého devatenáctého století. Zvláštní důraz je v tomto smyslu položen na původní produkci vranovské továrny na kameninu.
Zdroj:historie zámku Vranov n. D. a Wikipedie

Když se zahledíte na typický pohled zámku Vranova nad Dyjí, který je typický právě Sálem předků, uvědomíte si, jak krásně a nadčasově během staletí spojil člověk vybudovaný architektonický skvost s nádhernou přírodou v okolí řeky Dyje. Děkujme předkům za toto jejich dílo v lůně Podyjí...

 

cestování
Hodnocení:
(4.8 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Blanka Macháčková
Na zámku jsem byla při velmi milé příležitosti. Na dražbě a degustaci lechovických vín. Akce krásná odpovídající krásnému prostředí.
Zdenka Jírová
Na Vranově, Bítově i Cornštejně jsem byla několikrát, tento kraj patří dodnes k mým nejoblíbenějším.
Eva Mužíková
Nikdy jsem tam nebyla. Zámek je krásný, díky za představení..
Marcela Pivcová
Kdysi jsem zámek navštívila v rámci školního výletu s žáky. Nezapomenu na pohled na řeku i na okolní krajinu - opravdu z pořádné výšky!
Dana Puchalská
Jako malá holka, jsem tam byla s rodiči na výletě.
Zuzana Pivcová
Byla jsem tam kdysi jako doprovod se zahraničními historiky. A ještě na Bítově.
Naděžda Špásová
Zámek je krásný, nikdy jsem tam nebyla a asi nebudu. U fotohádanek je uvedena pouze krátká nápověda. Tak třeba příště.
Jitka Hašková
Dodatečně čtu článek, je zajímavý, ale nechápu, proč je to ve fotohádankách, když není co hádat.
Jitka Hašková
První pohled mi stačil abych poznala. Byla jsem v městečku pod hradem na několika prázdninách v dětství. Rozesmálo mě, že jsem objevila jeho název na přiložené fotce. Na fotky jsem se podívala z nostalgie.
Hana Rypáčková
Byla jsem tam týden, vzpomínám ráda.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...