Svátečně na hradě Hněvín
Foto: autorka

Svátečně na hradě Hněvín

2. 10. 2018

...aneb oslava svátku svatého Václava.

Jak jinak oslavit svátek Václava, než uctít naší historii. Hněvín byl totiž založen Václavem I. ve 13. století.

Pobýval tam i alchymista Edward Kelly. Někteří historici se domnívali, že J. Dee a E. Kelly byli ve skutečnosti tajnými agenty anglické královny Alžběty I.

V roce 1595 se vlastníkem hradu stalo město Most.

Ale dost historie, o té jsem více psala v jiném článku.

Řeknu vám, výšlap je to od mého domu dóóóst dlouhý pěšky a ten kopec... Pohyb ale s Megí potřebujeme obě, tak jsme vyrazily vzhůru k nebesům. Cestou jsme se stavěly u Villy Mirunky, uvnitř musí být kouzelně, povím vám. 

Nejen mostečáči kráčeli ten den k hradu, ač většina z nich se vezla autem. Často si říkám, že lidé příliš zlenivěli, chůze jim nic neříká. Autem to pochopím jen u starších lidí, či u návštěvníků Mostu.

Jedna rodinka tam fotila dcerušku, asi jí bylo zrovna 6 let dle rekvizit. Pobavilo mne ale, když krátce po svém zážitku "modelky" (a že si vedla skvěle) jim prostě sdělila, že fotit už nechce a chce se věnovat jiným radovánkám, možná by v danou chvíli chtěla raději princeznou na hradě být...

Jiná "treperenda" si toužila pohladit Megí, té to málem stouplo do hlavy, jak prý je žádaná. :-) No, ty své oči umí dělat i na dospěláky.

Mám to podobné i s Megí. Vždy, když chci snímek s ní, otočí hlavu jinam. Zásadně se chce fotit jen z profilu. Asi tím poukazuje na své soukromí a psí GDPR...  :-)

Cestou k rozhledně, kde jsem bohužel nikdy nebyla, jsem zjistila, že tam je výhled na napouštěné jezero. Také je z hradu výhled na přesunutý kostel.

Přikládám zajímavý snímek hradu Hněvín z doby okolo r. 1905 ( z archívu Oblastního muzea Most).

Při zpáteční cestě jsme si přečetly vzkaz pro Megí, který mne tedy moc pobavil. No, Megí to prý trošku urazilo, protože tohle ona přece nedělá. :-)

Tak se "Íčkaři" opatrujte a vyšlápněte si také někam za zážitky.

     Eva & Meginka

 

cestování
Autor: Eva Krausová
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Krausová
Díky Libore.
Libor Farský
Hezoučké.
Eva Krausová
Věro, Meginka posílá pac. Je to malá chytrá potvůrka. -:) Má mě a "chůvičku" Vlastu a je pravda, že ji ráno při odjezdu do práce nerada opouštím. Hani, třeba se čas někdy najde. Já také funím jak parní lokomotiva, když jdu nahoru, ale tak hrozné to není. Nejvíc mne rozesměje vždy Vlasta, když mi řekne: ... a to Megí ušla? A co já, se ptám? Seniorka před důchodem... Na Hněvín se dívám od mého domu, večer je hezky osvětlený.
Hana Rypáčková
Nebyl čas vyškrábat se na Hněvín.Jen jsem na něj mlsně koukala a moc se mi líbil...
Věra Ježková
Hněvín jsem neznala, Meginka je krásná.
Eva Krausová
Zuzanko, i kdybych neměla Megí, ráda chodím pěšky a bez přírody být nemohu. Ač je pravda, že kolikrát když je nevlídné počasí, nemít fenku, tak nevylezu... Ilonko taková cestovatelka po horách a ve světě a na Hněvíně jsi nebyla. Ono to tak někdy bývá, že co máme blízko, neznáme. Alenko, ano Hněvín má zajímavou historii, ostatně i jako královské město Most.
Naděžda Špásová
Na Hněvíně jsme kdysi byli. To ještě takhle nevypadal. Jen jsem na rozpacích z těch fotek.
Alena Vávrová
Hněvín znám také bohužel jen z fotek a wiki. Má velice zajímavou historii.
ivana kosťunová
Magistr Kelly a agent ? To je bláznivá představa, ale moc se mi líbí. Třeba to tak i bylo.
Ilona Erika Kolář
A víš, že jsem na to Hněvíně nikdy nebyla? A to už se tam chystám několik let.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.