Prý rostou podle měsíce

Prý rostou podle měsíce

26. 9. 2012

Nedávno jsem se ptala jednoho kolegy v práci - italského domorodce a znalce kraje, zda konečně porostou houby. Řekl mi, že teď ne, ale že ppříští týden bude "luna nuova" (to je nový měsíc), a tak začnou růst. A měl pravdu. Začaly a do týdne je v lese houbařů jak máku a nikdo se nevrací s prázdným košíkem.

Jde-li místní člověk na jaře obdělávat zahrádku a sadit zeleninu, počká si až bude "luna nuova"a je velmi pravděpodobné, že se mu to vyplatí a dočká se stabilnějšího a příznivějšího počasí a tím pádem i lepší úrody. Potřebuje-li pak úrodu sklidit a zavařit, aby se nekazila, je rovněž lépe počkat si na vhodnou lunu. Jde-li místní člověk do lesa na dříví, počká si až bude "luna nuova", protože jinak by prý to dřevo dobře nehořelo a moc čadilo. 

Měsíc má vliv i na chování moře. A kdoví na co všechno ještě, nejsem odborník a většinou se řídím spíše tím, jestli mám zrovna čas a chuť něco dělat. Ale asi bych se měla polepšit, protože s těma pravákama to fakt vyšlo. Jo a taky asi i proto, že popršelo. A věděli jste, že jsou praváci letní a podzimní? Já ne, ale už to vím. A teď už jdu sušit a zavařovat, protože zítra jde můj muž na houby zase s velkým ruksakem. Koupil si totiž za 30 euro roční povolenku na sběr lesních plodin a chce si to užít!

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Vladislava Uličná
Jo houbaření ,to je věda
Nina Šachová
Mě úplněk fascinuje pokaždé, když ho vidím. Nemyslím, že by na mě měl nějaký vliv po zdravotní nebo psychické stránce, ale o jeho účincích mezi námi zahrádkáři se toho hodně traduje, jak Věrko píšete. Vliv na určité senzibilní lidi má, houby fakt rostou jako divé a já blbnu, zapomínám i ztrácím věci bez ohledu na to, je-li v úplňku nebo ne.
Hana Šimková
Při úplnku jsem protivná a všechno mě bolí.Nic mi nejde od ruky a dělám blbosti. Jelikož je úplněk za dva dny, už je to tady. Zranila jsem si nohu, připálila jsem poslední dobrý hrnec a ztratila brýle. Těším se až bude po úplnku a porostou houby.
Zuzana Pivcová
Věruš, Měsíc má u mě a i u jiných, jak jsem četla, mimo jiné i vliv na zadržování vody v těle a celkové tloustnutí, na lepší či horší spánek, na lepší či horší snášení operací a celkovou hojivost atd. Určitě mě někdo rád doplní. Ale houby při luna nuova bych si dala!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...