Chrápání lze řešit operací. Komu pomůže?
Ilustrační foto: ingimage.com

Chrápání lze řešit operací. Komu pomůže?

30. 9. 2018

Není nic horšího, než když se člověk pořádně nevyspí. Je příčinou vašeho problému chrápání? Pak máte řešení na dosah. Jde o operativní zákrok, který vás těchto potíží zbaví jednou provždy.

Z lékařského hlediska se chrápání (ronchopatie) řadí mezi poruchy dýchání. V běžném životě je však považováno spíše za nepříjemný, okolí rušící jev, avšak lékařské výzkumy posledních let prokázaly, že může být příčinou vážných zdravotních problémů. Chrápání je způsobeno vibracemi měkkého patra i zadních patrových oblouků při dýchání, které je pak nepravidelné. Může docházet až k několikavteřinovým pauzám v dýchání. Tím se narušuje spánek a vaše tělo si v noci pořádně neodpočine. To může mít negativní vliv na vaše zdraví. Lékařské výzkumy dokazují, že chrápání zvyšuje riziko různých onemocnění jako je vysoký krevní tlak, koronární a mozková krvácení.

Zákrok pro každého?
Vhodným kandidátem zákroku je prakticky každý, kdo chrápe. V populaci tímto problémem trpí přibližně 25 % mužů a 15 % žen, ale s přibývajícím věkem se počty zvyšují. Část chrápajících však má vážnější poruchu. Nazýváme ji syndromem spánkové apnoe. Při něm dochází ve spánku k zástavám dýchání, což může mít pro nemocného vážný zdravotní dopad. Pacient trpí nejen chrápáním, ale i pocitem nevyspání, nadměrnou denní únavou a spavostí, poruchami paměti, bolestmi hlavy, impotencí či vysokým krevním tlakem. Pečlivým vyšetřením lze syndrom spánkové apnoe rozpoznat a následně i léčit.

Možnosti léčby
Existují „zaručené“ recepty a rady, jak se s chrápáním vypořádat. Nejefektivnější je svěřit se do rukou lékařů, kteří mají v zásadě dvě možnosti. Jednou z nich je chirurgické řešení ronchopatie, které spočívá v rozšíření branky hltanové klasickými nástroji v celkové anestezii. Nevýhodou tohoto zákroku však bývá větší pooperační bolestivost. Nejčastějším způsobem odstranění chrápání je palatoplastický laserový zákrok na měkkém patře. Jde o ambulantní formu odstranění chrápání známou především pod zkratkou LAUP. Je to jednoduchá a rychlá metoda, jejímž cílem je korekce a modelace měkkého patra a čípku tak, aby došlo k jeho zkrácení a vyztužení. Laserové odstranění chrápání je bezpečné, šetrné a minimalizuje rizika, zejména krvácení. Délka výkonu je cca 15 min a doba rekonvalescence přibližně 5-10 dní.

Vyšetření před zákrokem  
Před samotným zákrokem čeká každého pacienta důkladné vyšetření. Každé operaci musí předcházet vyšetření odborníkem ORL, který je zároveň chirurgem a má zkušenosti nejen s laserovou ale i jinou léčbou chrápání. Jen tak je zaručena volba nejvhodnějšího postupu. Laserová operace Samotné laserové operace se nemusíte obávat. Jde o ambulantní zákrok, který se provádí zpravidla v lokální anestezii. Místo je znecitlivěno sprejem a poté injekcí. Pokud si to ale budete přát, můžete požádat i o tzv. analgosedaci, což je uvedení do stavu podobnému spánku. Nečeká vás tedy žádná narkóza, před níž byste museli absolvovat předoperační vyšetření. Po lokálním znecitlivění vám pak odborník paprskem diodového laseru upraví tvar čípku a měkkého patra v dutině ústní. Během zákroku budete v krku cítit mírné teplo, až lehkou palčivost.

Bude to bolet?
Je dobré počítat s tím, že každý operativní zákrok provází zpravidla větší či menší bolest. U operace na měkkém patře se připravte na bolest, která přijde po zákroku po odeznění analgeze. Bolest se při hojení projevuje zejména při mluvení a polykání a lze ji přirovnat k bolestem při angíně. Nepříjemné pocity odeznívají postupně s tím, jak se hojí povrch sliznice. Pokud je potřeba, lékař vám může předepsat analgetika a antibiotika.

spánek
Autor: Redakce
Hodnocení:
(2.7 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Komberec Jakubcová
Operační výkon jsem postoupila před 10 lety. Dnes chrapu ještě víc. Po operaci jsem zhubl o 10kg. Ta bolest trvala asi 2mesice. Zákrok mi dělala F N Plzeň a tehdy jsem platila 10 000 kč. Když spankova laboratoř nezjisti apnoe tak je výkon plně hrazen pacientem
Jana Šenbergerová
Nepomůže to každému a také se to vrací. :-(
Danka Rotyková
Operaci vidím také jako to krajní a poslední řešení.
Jitka Hašková
Slyšela jsem, že existují i jiné metody než operace, Nechat do sebe řezat považuji za krajní řešení např. úraz.
Věra Ježková
Nedávno říkal specialista v rádiu, že jednou z příčin chrápání je obezita. Když mu posluchačka radostně zavolala, že její manžel podstoupil operaci a mají klid, lékař reagoval velmi zdrženlivě – že operaci považuje až za krajní řešení. (Já bych toho druhého nebo sebe taky radši poslala do vedlejšího pokoje než do nemocnice, kdyby to šlo.)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.