Nikdy dvakrát neuvidíš stejné mraky
Foto: autorka

Nikdy dvakrát neuvidíš stejné mraky

2. 10. 2018

Připomenou-li vám tato má slova známé rčení, že "dvakrát nevstoupíš do stejné řeky", je to můj záměr. Dnes ale, jako malou připomínku uplynulého léta, posílám pár obrázků skutečných mraků z jižních Čech (pouze dva poslední jsou již po návratu do Prahy), jak jsem je právě v tom jediném okamžiku viděla.

Lákaly mne už od doby, kdy jsem poprvé místo klasického aparátu na kinofilmy vzala do ruky digitální "minifoťák" a hned si mohla své mraky, které mezitím uplynuly, prohlížet.

Dovedou vyvolat mnohé nálady - od klidné, pohodové přes veselou, usměvavou, někdy vedou k zamyšlení a někdy jsou až jednotvárně nudné, Jindy k nim vzhlížíme s obavami, nebo působí až hrůzostrašně, že už, už z nich začnou padat přívaly vody. A když jim slunce pošle pár svých paprsků, zazáří celou paletou barev. A svými tvary připomenou snad všechny krásy, na které se shora dívají: stromy, zříceniny hradů, pohádkové bytosti, obličeje...

Každý z nich tak, jako odkudsi připlul, zase někde v nedohlednu zmizí.

Proč tedy třeba "tisíckrát" neuchovat to kouzlo tvarů a barev? Asi jen málokdo je neobdivuje, snad jen letci a pozorovatelé hvězd.
Opravdu se nechci porovnávat s těmi, kteří také mraky fotografují, ale jen si myslím, že každý z mraků je jedinečné dílo přírody, které stojí za zhlédnutí.

příroda
Hodnocení:
(4.9 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eliška Murasová
Marcelo, parádní mrakodivadlo. Taky je miluju, díky za podívanou!
ivana kosťunová
Fotografie moc hezké.
Zdenka Jírová
Ty fotografie jsou moc krásné.
Zdenka Jírová
Mraky mám také moc ráda i si je fotím. Někdy dokáží svým seskupením ve mně vyvolat vzpomínku na jednu krásnou báseň. Poznáte, která to je? " Po modrém blankytu bělavé páry hynou, lehounký větřík s nimi hraje a vysoko, v daleké kraje bílé obláčky dálným nebem plynou..."?
Jiří Libánský
Nejširokoúhlejší kino na světě. A zadarmo.
Hana Rypáčková
Moc ráda koukám vzhůru...
Eva Mužíková
No teda Marcelo, to je nádhera...
Ilona Erika Kolář
Na oblohu s mraky koukám velice často a představuji si různé výjevy.Nekdy v nich najdu i odpovědi na své otázky.
Věra Ježková
Milá Marcelo, máte naprostou pravdu. Mraky vytvářejí atmosféru, mají nekonečné množství podob a jsou vděčným objektem fotografování. :-) Liborův postřeh je dobrý. Nejspíš se to odvíjí od mraků bouřkových a dešťových, před nimiž se lidé museli mít na pozoru, zatímco neměli čas nebo potřebu zabývat se mraky malebnými a neškodnými.
Libor Farský
Marcelko, je to krásné. Tak mě napadlo proč vlastně používáme sloveso mračit se v úplně jiném významu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.