Karviná stojí za delší výlet. Překvapí lázněmi, golfem i proslulou sakurovou alejí
Sakurová alej v Karviné

Karviná stojí za delší výlet. Překvapí lázněmi, golfem i proslulou sakurovou alejí

3. 10. 2018

Bývalá hornická města na severu Moravy a ve Slezsku mají společné kouzlo. Kdo v nich nikdy nebyl, představuje si zaprášenou šeď. Kdo je ale navštívil, odváží si příjemná překvapení a zážitky. Nejinak je to v případě Karviné.

Město, které se líčí jako bašta černouhelného hornictví obklopená neladnými zbytky přírody, má ve skutečnosti lázeňský park, golfové hřiště, zámek a sakurová alej, nositelka titulu Nejkrásnější české stromořadí.

Návštěvu statutárního města s půvabným náměstím můžete začít právě mezi sakurami, na třídě 17. listopadu. Se svými současnými 177 sakurami lemuje část průjezdu Karvinou, takže ji nelze minout. Alej prošla v letech 2009 až 2010 velkými ozdravnými zásahy. Zmizely starší nemocné stromy a nahradily je nové, takže nyní je stromořadí v plné kondici. Mimochodem před čtyřmi lety, když karvinské sakury vyhrály v celorepublikové konkurenci, pro alej hlasovalo více než 1 300 účastníků veřejné ankety. Tu každý rok vyhlašuje sdružení Arnika a letos bude veřejnost o nejkrásnějším stromořadí v Česku rozhodovat během listopadu.  

To ale není jediný důvod, proč se ještě teď na podzim do Karviné vypravit. Za pozornost stojí také Lázně Darkov. Ano tyto lázně leží v Karviné. Jejich moderní část zaměřená na supermoderní rehabilitační medicínu je situována v Karviné – Hranicích. V darkovské části je pak starší ale o to půvabnější areál s velkým parkem a historickými budovami. První lázeňská sezóna Lázní Darkov je totiž datována rokem 1867, kdy byla jednoznačně potvrzena kvalita zdejší vody, a to při vědeckém prozkoumání jodobromové vody - solanky na Vídeňské univerzitě. Tam zjistili, že darkovská voda má větší obsah jodu a bromu než tehdejší nejproslulejší prameny v Bad Halle.  

Relaxovat můžete ovšem i aktivněji, než jen v ozdravných koupelích nebo při masážích. Golfový resort Lipiny (přesněji Karviná-Lipiny) je krásným místem a nositelem titulu Golfový areál roku, který si vydobyl už v roce 2014. Golfové hřiště vzniklo v industriální krajině mezi dvěma činnými šachtami. Území, kde byly ještě nedávno viditelné důsledky důlní činnosti, zrekultivovala společnost OKD. S pomocí fondů Evropské unie vybudovala unikátní osmnáctijamkový golfový areál, který svou nabídkou uspokojí profesionální hráče i začátečníky. Ve špičkově vybaveném golfovém resortu se nachází devítijamkové Mistrovské hřiště, devítijamkové Veřejné hřiště, osvětlené cvičné plochy pro zdokonalení hry, zajímavě architektonicky řešená restaurace a také dětský koutek pro nejmenší návštěvníky. Dominantou celého areálu je replika těžební věže, ze které je krásný výhled na golfové hřiště. Na dohled od golfu v místech, která ale místní turistům většinou neprozrazují, jsou k vidění bobři. Pro pátravé milovníky přírody bude ale hračkou podél vodního toku vystopovat typické okousané porosty, které bobry prozrazují.  

Karviná má také díky bohaté historii unikátní památky. Minout nelze Zámek Fryštát včetně zámeckého parku a šikmý kostel sv. Petra z Alkantary. V současné době je kdysi samostatné město Fryštát jednou z částí Karviné. Nejprve tu byl pravděpodobně dřevěný hrad v gotickém slohu, který založili těšínští Piastovci. Poté, co dřevěná stavba hradu vyhořela, byl postaven renesanční zámek. Sídlili v něm především příslušníci knížecího rodu. V 15. a 16. století zde sídlili těšínští vévodové, kteří obdarovali město mnohými výsadami. Zámek stíhaly požáry, nucené dražby a mnohé změny majitelů. V roce 1792 koupil Fryštát slavný hraběcí rod Larisch-Mönnichů, v jehož držení byl až do roku 1945. Kostel sv. Petra z Alkantary je přezdíván „česká Pisa“. Měl pohnutou historii – pod kostelem klesla půda o 37 metrů, kostel se vlivem poklesů z poddolování silně naklonil a vychýlil o 6,8 stupňů na jih. Zůstal však stát a dnes představuje ojedinělou atraktivitu regionu. Mnozí si chtějí vyzkoušet zvláštní pocit, kdy stojíte na rovné zemi a stěny kolem vás doslova padají. Kostelík byl zařazen do České knihy rekordů a kuriozit jako nejšikmější kostel v Česku.  

A komu by snad nestačila ani historie a kostelní rarita, může si v Karviné zajít za sportem. Ne náhodou se tu sportu daří – narodil se tu známý tenista Radek Štěpánek a pochází odtud i Dana Zátopková. VIP osobnosti z jiného soudku pak reprezentuje světově uznávaná modelka Petra Němcová. I ta se v Karviné narodila a navíc se v darkovských lázních v roce 2005 zotavovala z osobní tragédie a zranění utrpěných během tsunami v prosinci 2004 v thajském letovisku Khaolak.  

Karviná je prostě zajímavá. Tak, jak se na tváři města podepisovalo všechno, co ho v dobách dobrých i zlých utvářelo, tak se dnes viditelně projevuje jeho neopakovatelné kouzlo. Karvinští právem nepochybují o tom, že jejich domov může leckomu učarovat.  

cestování města a obce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Daniela Řeřichová
Děkuji za článek poukazující na mnohovrstevnatou tvář Karviné a okolí. Byla jsem zde před časem na reportáži a byla jsem překvapena přívětivostí města. Přeji představitelům i obyvatelům města dobrý život a méně předsudků u potenc. návštěvníků.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%