Jak jsem hledala podzim
Foto: autorka

Jak jsem hledala podzim

7. 10. 2018

Marně vyhlížím ve městě a v okolní přírodě podzimně zabarvené stromy. Po suchém létě listí zhnědlo nebo zůstalo zelené, zlatavý odstín chybí.    

Vydala jsem se do Podlesí, vzhůru do kopců k Šumavě. Pod Javorník k Vacovu jsem jezdila v mládí s partou. V Ptákově Lhotě bylo jen několik osamocených chaloupek a chata, kterou jsme si půjčovali. Naskládalo se nás tam i patnáct. Jezdívali jsme tam i později s dětmi, kolem bylo dost prostoru pro stany. Ke studánce se chodilo ze svahu do lesa na modrou turistickou značku. Pramen byl vydatný pro chataře i pro žíznivé pocestné. Les byl plný borůvek, malin i hub.

Z Vacova po silnici na Čkyni odbočuje v Miřeticích modrá značka vlevo po asfaltové cestě s alejí vlašáků. Samozřejmě jsem sbírala ořechy a naplnila si obě kapsy. Stoupání odhaluje výhledy na městečko a vrch Javorník s rozhlednou. Kostel vyniká svou útlou věží nad zástavbu a osada se jeví v lepším světle. Svou malebnost z minulých století ovšem ztratila.

Les mě přivítal svou vlhkostí a byl plný hub. Upozorňovaly na sebe barevnými hlavičkami a nestydatě se nabízely. Nešla jsem na houby, hledala jsem studánku. Marně, i když jsem se několikrát vracela a jedno místo bylo dost promočené. Vystoupala jsem od značené cesty přes louku k chalupách Ptákovy Lhoty. Některé zmodernizované ztratily svůj půvab, ale našla jsem i původní, udržované s citlivostí k místu. Chata stála chuděra opuštěná a zanedbaná. Majitel byl učitel a staré školní lavice s židlemi byly naskládané u stěny chaty. Okolí bylo ovšem zarostlé, keře rybízu umíraly bez povšimnutí. Nedaleký kamenný kříž byl němý svědek lidských osudů.

Vracela jsem se loukou a lesem do Vacova. Podzim jsem nenašla. Žádné barevné scenérie se nekonaly. Snad jen červeň plodů, sklizené pole kukuřice. Ale co modré chrpy a žluté macešky? V babím létě dohánějí rostliny, co v létě pro sucho nestihly. Tak ať ještě podzim počká.

cestování
Hodnocení:
(5.2 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Ženatová
Díky za hezký článek. Letošní horké léto skutečně přírodu přímo "pomátlo". Kamčatské borůvky mi úplně zaschly a když konečně u nás víc napršelo tak mi začaly znovu kvést. Před domem mám rododendron a ten také rozvetl. Ale za chvíli jdu do lesa kde je také hodně usychajících smrků, kterých mi je moc a moc líto - ale snad i dnes zase nějaké houby také najdu...
Marcela Broumová
Nejvíc rozumím slovům o ztracené malebnosti. Přizvání na hledání podzimu jsem ráda přijala, velký dík za procházku, pohledy, pocity.
Marcela Pivcová
Moc pěkné přírodní fotky, takové mne zaujmou více než vyzdobené zámky.
Elena Valeriánová
Dočkáte se určitě, Jeseníky hlásí nástup zlatého podzimu, doufám, že se vrátím včas a užiju si tu nádhernou barevnost. Podzim a hlavně slunce zlaté musí týden počkat.
Dana Puchalská
Ano, u nás před domem už začal konečně zlátnout i dub.
Lenka Hudečková
Hani, krásně a citlivě napsaný článek, moc pěkné fotky. Máš pravdu, podzim zrezivěl (tam mi připadá ta barva na stromech) po suchém létě. Ale včera jsme již našli pár zlatých listů a trochu lepších barev....Tak snad se ještě dočkáme... :-)
Elena Valeriánová
Tak milá Hančičko, toto je vyprávění podle mého gusta. Je poetické, trošičku nadsázky a přitom ... hezké a milé. Na ty nestydaté houby se nezlob, co by jiní za to dali, kdyby se jim ukázaly.
Jana Kollinová
Nahlédla jste objektivem do dvířek podzimu. Houby mají krásné barvy a krajina- kapitola sama pro sebe.
Dana Puchalská
Šumava je krásná v každé době. Moc mně potěšil pohled na Javorník, tam to mám moc ráda . Děkuju.
Věra Ježková
Hani, hledala jsi ho moc hezky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...