Nadvláda hubených. Kdy skončí?
Ilustrační foto: ingimage.com

Nadvláda hubených. Kdy skončí?

8. 10. 2018

Posměšky, podceňování se, deprese. Takové pocity mají čím dál častěji lidé s nadváhou či přímo obezitou. Žijeme v době kultu štíhlosti a diskriminace těch, kteří štíhlí nejsou. Právě tomuto tématu je věnován letošní Světový den obezity, který připadá na 11. října.

Jeho organizátoři letošní akci shrnují zajímavou větou: Dnešní společnost si potrpí na krásné věci a obaly a to bohužel i na obaly lidské. Snaží se poukázat na to, že současný marketingový, mediální a společenský tlak v mnoha lidech vyvolává zmatené pocity a ve snaze žít zdravě a být krásní a hubení si ve skutečnosti škodí. Už dávno se to netýká jen mladých děvčat. Tyto problémy mají i chlapci, muži, lidé středního i vysokého věku.

„Před lety jsme sledovali trendy štíhlosti až vychrtlosti a prodeje různých nesmyslných preparátů na hubnutí. Dnešní doba je rafinovanější. Přinesla různé výživové směry omezující pestrost jídelníčku a mimo kultu štíhlosti i kult nadměrného cvičení. Žena nyní má být nejen štíhlá, ale měla by mít i viditelný pekáček buchet na břiše. Co na tom, že tento trend sebou nese často i nefyziologicky nízké  množství tuku v těle,“ říká zakladatelka společnosti STOB Iva Málková, která pomáhá lidem hubnout a najít přirozený způsob stravování. Letos se v souvislosti s touto akcí čím dál více používá slovní spojení: diskriminace obézních.

Na jedné straně totiž obdivujeme dokonalá těla, ale ruku v ruce s tím přibývá případů, kdy lidé s nadváhou či obezitou jsou ze společnosti vylučováni.

„Moje obvodní lékařka šla do penze a na její místo nastoupila mladá hezká žena. Když jsem k ní přišla poprvé, viděla jsem, jak si mě prohlíží s lehkým opovržením. Pak mi zcela na rovinu řekla: No paní, kdybyste tolik nejedla, neměla byste ty zdravotní problémy,“ vypráví pětašedesátiletá Marcela.

S nadváhou se potýká celý život. Zkusila mnoho diet, různé druhy cvičení, ale nakonec se jí váha vždy po snížení zase zvýšila. Je typickou nešťastnou celoživotní bojovnicí se svým vzhledem a jakákoli zmínka na něj v ní vyvolává až hysterické reakce. „Já se v té ordinaci rozbrečela. Prostě mi ruply nervy. Viděla jsem tu krasavici vysportovanou sebevědomou a promítl se mi celý můj život, po který se pomalu bojím sníst rohlík, abych nepřibrala. Ta mladá doktorka mě má od té doby zaškatulkovánu jako hysterku,“ dodává.

„Lidé mající kilogramy navíc svá těla často sami nenávidí a trápí se. K tomu jsou navíc ostatními často odsuzováni a nesmyslně kritizováni pro slabou vůli, lenost, neschopnost ovládat se v jídle a jsou zdrojem různých posměšků a urážek,“ říká Iva Málková.

Organizátoři letošního světového dne obezity se proto rozhodli útočit na média, která podle nich přispívají k prohlubování diskriminace obézních. Snaží se je vyzvat, aby zobrazovala normální lidi, ne jen vychrtlé dívky, aby obezitu zobrazovala spravedlivým a informativním způsobem. „Všimněme si, že obézní lidé jsou prezentováni především jako ňoumové, kteří působí směšně nebo odpudivě,“ uvádí Iva Málková.

Zkrátka, tentokrát mají na akcích ke Světovému dni obezity lidé možnost podívat se na tento problém trochu jinak, než bývá obvyklé. Lidi trpící nadváhou neodsuzovat, ale snažit se jim pomoci. A dodat sami sobě nebo poněkud nadměrnějším lidem ve svém okolí naději, že se s tímto problémem dá něco dělat. Neznamená to, že obezita je něco, co je normální. Ale není to nic, kvůli čemu by člověk neměl vycházet z domova, trápit se, natož se nechat někým urážet. Protože taková pichlavá poznámka na téma vzhled a kila navíc dovedou pořádně potrápit, ať je cílena na ženy či muže, na lidi dvacetileté nebo sedmdesátileté.

 

dieta obezita
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Co jsem teď viděla na turecké pláží, tak napříč Evropou už nadvláda hubených skončila. Totálně. A u plných stolů si obézní Evropanky evidentně velmi užívaly.
Hana Rypáčková
Asi proto, že se nesmělo říkat: Praha stověžatá a v ní Marta prdelatá...A taky později " Husák huse vytrh brk" se anulovalo... Hihi...
ivana kosťunová
K té nadváze- myslím, že je - hlavně u mladých lidí i dětí- způsobena nedostatkem pohybu.
ivana kosťunová
U nás kdysi koloval takový vtip : Jedna velmi aktivní "soudružka " přišla na kontrolu ke svému lékaři- pán to byl velmi rázovitý a byl znám tím, že nesnáší obézní ženy. Ten lékař se tedy na soudružku zahleděl a řekl : "Paní- vy byste měla dostat řád Klementa Gottwalda za tu vaší tloušťku. " Načež byl žalován pro urážku Řádu Klementa Gottwalda.
Věra Ježková
Nadvládu hubených nepociťuji. Obezita je jistě nepříjemná, zažila jsem si ji asi dva roky před důchodem. Kompenzace stresů sladkým, léky, na hubnutí jsem už neměla sílu. Pak jsem se disciplínou vrátila ke své předchozí štíhlosti. Musím si ji ale hlídat, na rozdíl od mlada. Protože věk dělá své. Bez kil navíc se mi lépe chodí po světě. Lidi hodnotím podle chování a povahy, ne počtu kilogramů.
Dana Puchalská
Ano Jarmilo. Těm co nepřiberou ať snědli cokoli, já osobně říkám máte - kozí metabolismus. Já totiž příběhu i ze vzduchu.
Jarmila Komberec Jakubcová
Myslím, že sklony k obezitě mají více faktorů než je přejídání.Jsou lidé, kteří mají rychlejší spalování, jiní pomalejší. hodně silnějších lidí má problémy se štítnou žlázou, také genetika má svou roli. Někdo je doslova hubený celý život, jiný se již jako dítě narodí baculaté a vydrží mu to do konce života. Samozřejmě skladba jídelníčku či nadměrné přejídání je příčinou obezity. Já si myslím, že důležité je aby se jedinec cítil dobře a znám spousty tzv. tlouštíků, kteří jsou "pohodáři a naopak nervózních "hubeňourů". Já jsem si tak trochu svoji nadváhu zavinila tím, že jsem celý život držela nějaké "chytré" diety a tím si vytvořila jojo-efekt.Tak vím proč jsem obézní a musím s tím něco dělat - více pohybu - méně kalorií.
Hana Rypáčková
Jistě jsou případy, kdy je obezita z nemoci. Ale mám zkušenosti, že často z nadměrné chuti a nechuti k pohybu. Zažila jsem, jak ortopéd hnal pacientku až na ulici, ať přijde , až shodí doporučená kila. Se zatěžovanými klouby si jinak neporadí. A na drahém odtučňovacím pobytu dítě ještě přibralo...Tak nevím. Nezdají se mi obézní lidé méně sebevědomí. Naučí se svá kila nosit a sluší jim.
Zuzana Pivcová
S tím zcela souhlasím.
Olga Škopánová
No ale je pravda že lidé, pokud nemají zdravotní problémy, si za svou obezitu mohou sami a je namístě, aby je lékař upozornil, že redukcí váhy zlepší svůj zdravotní stav. To není nic kvůli čemu by se měli hroutit.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.