Moje cesta do Anglie - plánování a zařizování
Foto: autorka

Moje cesta do Anglie - plánování a zařizování

12. 10. 2018

Cestování je dnes pro většinu lidí docela běžnou věcí, pro část lidí dokonce koníčkem. Já se však musím přiznat, že mě cestování do neznáma vůbec neláká. Vlastně se každé cesty tak trochu obávám a před ní musím krotit svou úzkost. Ale občas se stane, že cestovat prostě musím nebo dokonce někam cestovat chci. A pak k tomu přistupuji po svém. Prakticky to znamená, že se na cestu důkladně připravím, protože nerada improvizuji.

Jednou z takových hodně dlouho odkládaných cest byla moje první cesta do Anglie. Až letos v září jsem ji konečně uskutečnila. Proč konečně? Protože rozhodnutí podívat se do této země ve mně zrálo několik let. Kdysi dávno jsem si umínila, že si zpestřím své studium angličtiny tím, že si budu s někým v angličtině dopisovat. Zaregistrovala jsem se na jednom z webových serverů pro zájemce o dopisování a postupně jsem si vyměňovala maily s řadou lidí z různých zemí. Ale časem se prodlevy mezi maily začaly zvětšovat, až některé maily docela ustaly. Jen jedna dopisující mailová kamarádka jménem Jenny z Anglie měla se mnou a mou angličtinou svatou trpělivost.

Teprve v loni jsme se sešly poprvé tváří v tvář. Jenny přijela do České republiky na pár dní i s manželem. Zodpovědně jsem je provedla po hlavních pražských památkách. A také po Hradci Králové, kde bydlím. Jenny si přála osobně poznat místa, o kterých jsem jí často psávala. Během jejího týdenního pobytu jsem si navíc ověřila, že moje angličtina bohatě stačí na to, abychom si dobře porozuměli. Než odjela, musela jsem jí svatosvatě slíbit, že příští září přijedu k nim do Anglie. Slíbila jsem to s lehkým srdcem, ale postupně mě ten slib začal tížit. Nedovedla jsem si dost dobře představit, jak takovou cestu dokážu zrealizovat. Ale bylo to ještě daleko...

Definitivní rozhodnutí jsem udělala za podpory manžela až začátkem letošního léta. Jsem ve znamení Kozoroha, mám pořádně tvrdou hlavu, a co slíbím, to se snažím splnit. Na vhodném termínu jsme se s Jenny domluvily snadno. S dostatečným přestihem bylo třeba objednat letenky a zamluvit hotel v Londýně. Letenky jsem nikdy nekupovala, ale všechno je jednou poprvé. Děti, které občas někam létají, mi moc neporadily, tak přišel na řadu strejda Google. Když je člověk trpělivý, nakonec na internetu všechno najde. Zjistila jsem, že do Londýna mohu letět se společností Ryanair, a to dokonce z Pardubic. To mě docela nadchlo, protože Pardubice mám na dohled a u pardubického letiště jsem vyrostla. Na druhé straně mě trochu zklamalo, že Londýn má několik letišť, ale prakticky všechna jsou mimo město. Ryanair létá z Pardubic na letiště Stansted, které leží asi 60 km od Londýna. Lepší řešení jsem však nenašla, a tak jsem prostřednictvím internetu vybrala, objednala a elektronicky zaplatila letenky.

Zbývalo dořešit, jak se dostaneme z letiště Stansted do vlastního Londýna. Ze všech možností jsme si nakonec vybrali vlak pendlující mezi letištěm a Londýnem - StanstedExpres. Dali jsme přednost snadné dostupnosti vlaku a většímu pohodlí při cestování. Jízdenky jsem opět s předstihem zakoupila přes internet, protože tak vyjdou o dost levněji.

Pak přišlo na řadu ubytování v Londýně. I to se dá dost pohodlně zařídit přes internet. Existuje řada serverů, které nabízejí tyto služby, já jsem dala přednost Booking.com. Tyhle stránky poskytují dost informací k tomu, aby si člověk vybral vhodné ubytování nejen podle své kapsy, ale i podle dalších kritérií. Můžete si třeba pohodlně vybírat ubytování podle umístění hotelu na mapě, kde zároveň vidíte nejen cenovou úroveň hotelu, ale i to, zda má hotel ještě volné pokoje. Tento způsob sice vyžaduje dost trpělivosti, pozorné čtení, vyhodnocování a porovnání informací, ale časem se člověk naučí i číst mezi řádky. A také rychle reagovat, pokud najde něco opravdu vhodného. Několikrát se mi stalo, že vhodné ubytování bylo během mého pomalého rozhodování obsazeno a mohla jsem začít hledat znovu. Řada hotelů nabízí bezplatnou rezervaci ubytování na konkrétní datum s tím, že do tří dnů před začátkem pobytu je možné rezervaci bezplatně zrušit. Většina z nich si však na druhé straně ověřuje vaši platební kartu již při rezervaci hotelu.

Během léta jsme s manželem pečlivě promýšleli, co bychom chtěli vidět během našeho pobytu v Londýně. Přečetli jsme spoustu informací a často nám z nich šla hlava kolem. Občas jsme se i zdravě pohádali, ale nakonec z toho vyšel dost obsáhlý seznam. Podařilo se nám odolat nabídkám různých slevových karet na vstup do londýnských atrakcí, ale některé vstupenky jsem si opět objednali a zaplatili předem přes internet. S pevnou vírou, že bude všechno fungovat.

V polovině září jsme si zabalili to nejnutnější do miniaturních kufříků, posbírali všechny doklady, jízdenky a dokumenty a jednoho krásného slunečného dne jsme vyrazili na naši první cestu do Anglie. O tom, co bylo dál. až někdy příště.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Cestování na vlastní pěst je nejlepší, taky jsme tak bez cestovek. Jezděte, dokud na to máte síly..
Zuzana Pivcová
Moc děkuji.
Vladislava Dejmková
Pokud hledáte někoho na dopisování v cizí řeči, můžete se třeba zaregistrovat na www.interpals.net. Pokud si chcete jen procvičovat cizí jazyk, lze se podívat na www.landigo.cz a nechat si posílat cvičení zdarma denně na e-mail.
Zuzana Pivcová
Moc se mi Vaše líčení líbí, připomnělo mi to mé seznámení s Angličany, o kterém jsem kdysi psala v článku Válečné sestry se neznaly. Je to už víc než 20 let. V Anglii jsem byla víckrát, ale většinou jen v Londýně a vždy s příletem na Heathrow. Docela bych se ráda dozvěděla, přes co jste se dostala k dopisování do ciziny. Co jsem pryč z archivu, už mi dost schází němčina. Poradíte mi, prosím?
Vladislava Dejmková
Fotky určitě budou, ale až v dalších dílech. Až to bude k tématu.
Věra Ježková
Jsem Anglofilka, v Anglii jsem byla; ráda se podívám na fotky, budou-li.
Libor Farský
Já také.
Dana Puchalská
Těším se na pokračování a hlavně na fotografie.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.