Tip na krásný podzimní výlet: na Čerchov za pohraničníky
Čerchovské věže. Foto: wikipedia.org

Tip na krásný podzimní výlet: na Čerchov za pohraničníky

13. 10. 2018

Všichni znají Šumavu, ale byli jste už někdy v Českém lese? Na příjemně zvlněných horách, které se táhnou nedaleko Domažlic v západních Čechách. Kopce jsou tu mírnější a o hezké túry s výhledy až do Německa není nouze.

Například můžete zdolat nejvyšší vrchol toho pohoří – Čerchov. Z parkoviště nedaleko obce Capartice budete nahoře v nadmořské výšce 1042 metrů nad mořem rychlou chůzí za hodinu a půl. A stojí to za to. Je to totiž tak trochu výlet do jiné doby.

Vrchol Čerchova ležící jen dva kilometry od německé hranice byl v minulosti nepřístupný – byla tu jen vojenská posádka hlídající hranice a zdejší objekty byly přísně tajné. Z těchto důvodů zde vyrostla nevzhledná vojenská věž a na Kurzovu rozhlednu z roku 1905 turisté nemohli. Dnes už zase mohou a je odtud parádní výhled. Za dobrého počasí lze zahlédnout i Alpy.

Na vrcholu jsou dva bufety. V tom větším se zastavil čas – nejenže tu obsluha vaří čaj do plastových kelímků, aby nemusela umývat hrnky, ale celá místnost je vyzdobená dobovými plakáty z komunistické éry.

Objednat si zde můžete i dobové drinky jako třeba Semafor, Mozek v krvi či Rákosníčka. Navštivte také malebné Domažlice s krásným náměstím, gotickým kostelem a muzeem Chodska v Chodském hradu.

Čerchov je snadno přístupný z rozcestí Pod Čerchovem, kam se lze dostat po červené značce z České Kubice (6 km) a Capartic (4 km) nebo po modré značce z Černé Řeky (3 km). Od rozcestí vede zelená značka vzhůru k jihu do sedla mezi Čerchovem a Skalkou.

 

cestování Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Byla jsem tam, ale ráda se tam vrátím. Ale , kam všude???
Zuzana Pivcová
V Klenčí jsem byla jednou s kamarádkou, ale více než před 40 lety. Krásný kraj. Bylo to krátce po smrti maminky a pobyt tam mi dodával novou energii. V Klenčí jsem si dokonce zkoušela malovat na hrneček chodský motiv ornamentu, ale nebylo to vůbec jednoduché.
Zdenka Jírová
Manžel na Čechově sloužil, v90. letech jsme tam byli na dovolené, rád si zavzpomínal na svá vojenská léta. Bydleli jsme Na výhledech, prošli jsme Domažlicko. Byla to hezká dovolená.
Dana Puchalská
Jezdila jsem tam ještě za svobodna. A mám odtamtud krásný džbánek. Moc hezky se v něm vyjímá velikonoční výzdoba. Chodská černá keramika s červenými vlčími máky má něco do sebe.
Věra Ježková
Domažlice a okolí znám dost dobře. Byla jsem mj. v Klenčí pod Čerchovem, kde se narodil i zemřel J. Š. Baar, líbí se mi kolovečský porcelán. Krásný je Horšovský Týn.
Karel Hyndrák
Podobný článek je prezentace hotelu GAME, zde na íčku na záložce Cestování ČR.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.