Ořešák černý - nádherný strom s léčivými účinky
Fotografie jsem pořídila na jaře a na podzim v Botanické zahradě v Malešicích.

Ořešák černý - nádherný strom s léčivými účinky

16. 10. 2018

Při  procházce botanickou zahradou, kterou mám z domova jen 15 minut pěšky, jsem si už na jaře všimla skutečně majestátního stromu. Pochopitelně, že jsem si jej vyfotila. A teď na podzim jsem se o něm dozvěděla mnoho zajímavého.

Jmenuje se Ořešák černý. Latinsky-Juglas Nigra. Dorůstá až do výšky 40 metrů. Je odolný proti mrazu. Pochází z Ameriky, taky proto se mu říká  Ořešák americký. Má krásné listy, které na podzim prozáří svojí žlutou barvou opravdu celou scenérii zahrady.

A hlavně jeho plody jsou jedlé. Stejně tak jako plody Ořešáku královského, který z nás zná úplně každý.

Pěstuje se hlavně jako okrasná dřevina. A dřevo z něj je opravdu kvalitní a na řezu má moc hezkou  kresbu. Dost se využívá na výrobu dekorativních předmětů i u nás. V cizině k výrobě nábytku.

Indiáni používali skořápky ořechů k výrobě přívěsků a náhrdelníků. Skořápky jsou totiž velice tvrdé. Slupka je kožovitá, silná a světle zelená.

Používané části

  • Plody, listy a pupeny

Léčebné využití

  • Při zánětech dutiny ústní, při akné, při zvýšené potivosti nohou, při srdečních onemocněních, při zvýšeném cholesterolu, čistí krev, mírně snižuje tlak, snižuje hladinu cukru v krvi. 

Ve vlasové kosmetice

  • Při vypadávání vlasů, pro posílení vlasů, zabraňuje jejich maštění.

Domácí odvar 

  • 1 polévkovou lžíci oplodí dáme do 750 ml studené vody a přivedeme k varu. Povaříme 8 - 10 minut a necháme odstát. Potom scedíme a odvar rozdělíme na 3 dávky. Využíváme na obklady a oplachy pokožky. Nepoužíváme dlouhodobě.

Výluh

  • 5 gramů (1 čajová lžička) drcených a sušených listů se nechá louhovat ve sklenici horké vody asi 1 hodinu. Do té doby, než bude voda tmavě hnědá. Potom přecedíme a používáme na - výplachy úst (antibakteriální účinky ) a zevně na problémy s vlasy.

Tinktura

Její výroba je velmi složitá. Vyrábí se výhradně z  nedozrálých a ručně sklízených plodů. Proto je snazší ji koupit.

Léčivé účinky se nyní využívají i v homeopatii.

 

Informace jsem načerpala z různých zdrojů  na netu a encyklopedií. Nyní na podzim jsem strom nevyfotila jako solitér. Snažila jsem se ho vyfotit začleněný do skupiny stromů. To kvůli jeho barvě listů a zachycení detailů - plodů a listů.

příroda
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Karel Boháček
Zírám - na zásadní věc se tu zapomnělo - ořešák je hlavní složkou boje proti parazitům. Ta tinktura se dělá dobře - nevidím problém, že by reklama pro prodejce ?
Alena Vávrová
Opravdu přímo září.
Naděžda Špásová
Tak to vůbec neznám, ale vypadá to hezky.
Věra Ježková
Hezké. Ořechy ráda, i ty, co rostou pod zemí a ořechy to nejsou. Jsou prý zdravé, ale kyne se po nich. A ořechový likér – mňam. :-)
ivana kosťunová
Myslím, že se používal i jako barvivo.
Jitka Hašková
Dano, díky, bezva.
Zuzana Pivcová
Vím, že si naše maminka kdysi vždy po umytí vtírala do vlasů ořechový olej, ten byl speciálně na tmavé vlasy. Strom na snímcích vypadá majestátně, neznám, díky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.