Jak šel čas na konci města Mladá Boleslav v letech 1964 a 2018
Tr.Rude-armady-1964-nas-dum. Foto: autor a archiv autora.

Jak šel čas na konci města Mladá Boleslav v letech 1964 a 2018

15. 10. 2018

Psal se rok 1943 a my jsme se někdy v době před vánocemi stěhovali, jak maminka říkala „ konečně do pořádnýho bytu “ ! Byt byl v domě na tehdejší Riegrově ulici č. 684 / 63, kterou po válce přejmenovali na Tř. Rudé armády a dnes nese jméno jednoho ze zakladatelů „ Škodovky “, Václava Klementa. Byl to krásný, dvoupokojový byt s kuchyní, spíží, koupelnou, pokojíčkem, WC, velkou chodbou a malým balkonem. Byl v přízemí a okna pokoje i ložnice vedla do zahrádky u hlavní silnice Mladá Boleslav - Kosmonosy. Před okny kvetly šeříky a voněly záhony růží.

Ale co bylo hlavní, měl jsem vlastní postýlku. Ve starém bytě jsem spal i doma v kočárku, protože postýlka by se tam už nevešla! To je dnes již dávnou minulostí, protože v 70. - 80. letech s pokračující panelovou výstavbou domů vzala za své nejen celá zahrádka, ale i chodník, který ji odděloval od silnice. Stejně tomu je i tak na druhé straně, straně západní, kam vedlo okno z kuchyně a balkon. Na této straně byl uzavřený dvorek „ našeho dvojdomu “!

Na dvorku byly travnaté plochy, pískoviště pro děti, klepadlo na koberce, přístřešek s řadou 10ti či 12ti popelnic, lavičky a průjezdní cesta od vrat domu vedlejšího k vratům domu našeho. Okna koupelny a malého pokojíčku vedla na sever, do tehdy bezejmenné ulice. Klidně by se mohla jmenovat třeba Konečná, protože tam město opravdu končilo.

Až později dostala ulice jméno 7. listopadu a po roce 1989 byla přejmenována na ulici Máchovu. Tento „náš“ dům byl tenkrát vlastně posledním domem v Mladé Boleslavi při silnici na Kosmonosy! Dnes jsou vlastně obě města již fakticky spojena a rozděluje je jenom silniční ukazatel obce. 

Můj příběh Soutěž - Jak šel čas
Hodnocení:
(4.6 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Čas se nedá zastavit, s tím nic neuděláme a jak se spojují dříve většinou poli oddělená sídla vidím u nás i jinde. Ale je dobře, že dům sice objaly paneláky, ale jako takový stojí pořád, je pěkně opravený a určitě se v něm i dobře bydlí. Hezké srovnání.
Hana Rypáčková
Ale dům je zachráněn...
Naděžda Špásová
Roky ubíhají a všechno se mění. Čas se nedá zastavit a někdy je to i dobře. MB jsme několikrát projížděli, ale moc si toho nepamatuju. Františku, za ty 2 hvězdičky opravdu nemůžu, prostě tam najednou byly. Má jich být *****.
Dana Puchalská
Ráda jsem si Františkovu vzpominku přečetla. Ano změny v pojmenování ulic je kapitola sama pro sebe.
Zuzana Pivcová
Moc hezké vyprávění. Také ukázka, jak se v minulosti neustále měnily názvy podle toho, jaká byla doba.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.