Bruggy
Foto: autorka

Bruggy

3. 11. 2018

S kamarádkou se snažím minimálně jednou ročně vyjet za hranice České republiky. Letos jsme se chtěly podívat na budovu EU v Bruselu, a můj kolega náš výběr komentoval slovy: Brusel je hnusný! Proč nejedete jinam? Tak jsme jely do Brugg, města, o němž se říká, že jsou to Benátky severu (https://cs.wikipedia.org/wiki/Bruggy).

I když na internetu seženeme mnoho informací, na cesty si bereme tištěné bedekry. Nákup průvodce v češtině se na počátku našich příprav stal tvrdým oříškem. V pobočkách městské knihovny vše rozpůjčeno. Obešla jsem několik knihkupectví; buď vyprodáno, ve dvou případech jen v angličtině (s našimi znalostmi jazyka nepoužitelné). Objevila jsem obchod na internetu a po několika dnech přinesla z pošty očekávanou brožurku. V angličtině! Prodejci jsem přiznala přehlédnutí a díky jeho vstřícnosti dostala peníze zpět, za české vydání jsem vyměnit nemohla. Vyprodáno. Uspěla jsem v posledním internetovém obchodu a koupila průvodce hned čtyřmi belgickými městy: Brusel, Gent, Bruggy, Antverpy. A musím konstatovat, že s tak nízkým počtem informací jsem se v podobných knížečkách nesetkala. Přidala jsem informace z internetu a připravila itinerář.

Jízdenky z a na letiště včetně výběru sedadel jsem objednala přes internet, odbavení proběhlo bez problémů a bez dlouhých front. Na místě bylo možné využít kyvadlovou dopravu k vlaku do Bruselu s pokračováním do našeho cíle, ale my jsme autobusem firmy Flibco (zaplaceným na konkrétní spoj)  z malého letiště Charleroi po třech hodinách jízdy dojely do Brugg. S hodinovým zpožděním, protože řidič tuto trasu jel asi poprvé. Před Gentem se v rozkopaných částech města ztratil a nemohl se strefit do zastávky, kdy asi třetina cestujících vystupovala. 

Autobus má v Bruggách zastávku u vlakového nádraží, kde jsme si hned koupily jízdenky na výlet do Ostende (asi 15 km k moři) a cestu do Bruselu, odkud jsme už jely domů. A pozor, senioři nad 65 let mají ve vlaku výrazné slevy! Došly jsme k upravenému domku, kde nás přivítali majitelé a zvali k posezení. Poděkovaly jsme a odmítly. Chtěly jsme vidět město. Náměstí. Kanály. Brány. Prodejny čokolády. Meteorologové předpovídali na čtyři dny slunečné a teplé počasí, které jsme chtěly využívat od rána do večera. Tak jsme hned vyrazily do centra. 

V roce 2000 bylo historické jádro města Bruggy zapsáno do Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Centrem těchto staveb je náměstí Markt, kterému vévodí věž Belfry se 366 schody. Výstup nás lákal, ale naše seniorská kolena nás varovala, takže nám pohled z ptačí perspektivy na vlastní oči zůstal utajen. O to více jsme se obdivovaly rozmanité architektuře: klasicistní radnici, barokním a renesančním okolním domům, procházely jsme malými uličkami a fascinovaně zíraly na pohodu, čistotu a klid. Prohlédly jsme si nabídku obchodů s krajkami, suvenýry, ale naše oči hledaly čokoládu, vafle a hranolky. Ty jsme chtěly ochutnat nejdříve, protože jsem měly hlad. A pověst nelže, jsou vynikající. Hranolky se smaží dvakrát. Nejdříve v oleji při nižší teplotě, poté se sítem vyndají a na chvíli ponoří do oleje rozpáleného na podstatně vyšší teplotu. Zákazník si může vybrat z různých omáček s příchutěmi, běžnou majonézou počínaje. Usedly jsme ke stolu s výhledem na centrální náměstí a po prvním ukousnutí konstatovaly hranolky křehké, křupavé, na hony vzdálené gumové konzistenci z našich fast foodů. Jedním slovem - labůžo!

Chtělo by to kávičku a něco sladkého na zakousnutí. Na rozdíl od informací v bedekru, káva byla dobrá, ale asi proto, že byla připravena v kvalitním kávovaru. A vafle. Oči nám přecházely z pestré nabídky od klasicky sypaných cukrem, až po kreace ze šlehačky, několika druhů čokolády a různého ovoce. 

Prodejny čokolády jsou v centru Brugg doslova na každém kroku. Jde o různé výrobce, a proto se nabídka liší. Ceny se však většinou pohybují v podobné výši. Více zaplatíte tam, kde se jedná o menší firmu. V mnoha obchodech si můžete bonbóny namíchat z nabídky i třiceti druhů a některé můžete i ochutnat. Můžete si koupit jeden bonbón, nebo sadu krabiček čítající od tří do šesti kousků. My jsme domů koupily krabičky mixovaných dobrůtek, k okamžité konzumaci jsme si namíchaly sáček z několika druhů. Lidi, to se musí ochutnat! Čokoláda se na jazyku doslova rozplývá, jazyk převaluje, žaludek na pochoutku čeká, ale mozek se s tou dobrotou na jazyku nechce rozloučit. Ani se nenadějete a ochutnáváte další čokoládový skvost. Je to božská mana!

Některá náměstí a přilehlé uličky jsou v sobotním dopoledni zaplaveny stánky s různým zbožím, od květin, ovoce, zeleniny po kuchyňské drobné potřeby a oblečení na všechny části těla. Tržištěm prochází mnoho místních obyvatel, ale zavítají sem i turisté, odnášející si šály, ponožky, šperky, šátky, trička, čepice, rukavice, bundy, sukně,...

Procházky nám nestačily, proto jsme nasedly do lodě a část města projely po vodě. Cesta po vodní hladině nám odkryla mnohá zajímavá a krásná zákoutí z břehu skrytá. Někteří majitelé domů v poklidu seděli na svých verandách a my se jen dohadovaly, co se jim asi honí hlavou.

Zpáteční cestu jsme si zpestřily jednodenní prohlídkou Bruselu, kam jsem dojely vlakem. Vystoupily jsme ve stanici Zuid, protože odtud odjížděl autobus Flibco na letiště. Kufry jsme zamkly do schránky na úschovu, za 7 euro koupily celodenní jízdenku na metro a vypravily se do centra. Po povrchní prohlídce města jsme vyzvedly kufry, vypily kávu a vydaly se k autobusu, který nás odvezl na letiště. Mimochodem, po příletu na toto letiště je velmi málo možností na občerstvení. Při odletu je situace lepší, nicméně se musí počítat s tím, že malý prostor letiště neskýtá tolik pohodlí, jako v jiných destinacích.

Nekladu si za cíl vyjmenovat a popisovat památky měst, která navštívím, protože tyto informace si najde každý, kdo projeví zájem. Mým cílem je přiblížit naše pocity a zážitky a třeba i pomoci při výběru míst zahraničních výletů. Nicméně, co je v Bruggách k vidění? Náměstí Markt s věží Belfort, gotická radnice - nejstarší budova ve městě, Bazilika Svaté Krve, kostel Panny Marie s Michelangelovou Marií s dítětem, tzv. Bruggskou madonou, park Minnewaterpark, muzeum s katedrálou Notre Dame, muzeum čokolády, hrad, větrné mlýny, brány,...

 

cestování
Autor: Jana Vargová
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Čípová
Zajímavé zážitky i fotografie. Děkuji za přiblížení.
Soňa Prachfeldová
Ráda jsem si početla a prohlédla fotky - prima , děkuji
Zuzana Pivcová
V tomto městě jsem nebyla a asi už nebudu mít příležitost se tam vydat, ale nevadí, alespoň jsem si hezky početla, díky.
Věra Lišková
V Bruggách jsem byla se zájezdem, zařídit si vše sama si netroufám, máte můj obdiv.
Eva Balúchová
Do Brugg se toužím podívat od té doby,jak nám na íčko napsala zážitky z cesty Hana Švejnohová.Bohužel,zůstane jenom u snu,tak jsem moc ráda za váš článek i fotky.
Věra Ježková
Byla jsem tam jen jeden den. Ale na velké okouzlení to stačilo. Díky za vzpomínku.
Vladislava Dejmková
Děkuji, hezky zpracované. Je to zajímavá inspirace kam se podívat.
Dana Puchalská
Jedním slovem k r á s a. A při těch vaflích mi šla pusa "rundem" . Mňam.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.