Granátová jablka jsou elixírem věčného mládí. Ochutnejte je
Ilustrační foto: pixabay.com

Granátová jablka jsou elixírem věčného mládí. Ochutnejte je

14. 10. 2018

Při pohledu na krásně vybarvený plod se zvláštní „korunkou“ se až nabízí zatleskat přírodě, jak umí čarovat. A což teprve, když zakrojíme a vyloupeme červené korálky plné šťávy! Granátová jablka právě nyní nabízí spousta obchodů i tržnic a určitě není od věci je aspoň ochutnat.

Granátovník (Punica granatum) nebo také marhaník granátový je strom, rostoucí ve Středomoří, ale potkáme se s ním také na mnoha místech v Asii, roste i v některých částech USA či v Argentině. Tradičními pěstiteli byli už staří Féničané, v Egyptě mu přisuzovali omlazující účinky, má i řadu mytologických významů, španělská Granada si jej dokonce vybrala za svůj symbol. Obdivovat ho můžeme v květu i při postupném zrání jablíček.

Není jablíčko jako jablíčko

Ač to granátové také láká na první pohled k zakousnutí, nebyl by to dobrý nápad. Slupka je hořká, takže použijeme nůž. Uvnitř plodu nalezneme pouzdra v rosolovitém nálevu (bývá jich šest až dvanáct) s pořádnou zásobou jiskřivě červených jadérek. Jsou aromatická, sladkokyselá a považovaná též za symbol plodnosti. Krom toho však obsahují také vitaminy řady B, hořčík, železo či vápník. Obsah jadérek příznivě ovlivňuje kvalitu cév i kůže, kterou zpevňuje a hydratuje (odtud patrně staroegyptský „elixír věčného mládí“). Působí protizánětlivě, vyhání střevní parazity. Dodává energii, snižuje tlak, zabraňuje kornatění tepen, podporuje trávení i celkovou imunitu, odstraňuje toxické látky a je i zdrojem vlákniny. Jadérka po rozříznutí plodu můžeme vydloubat, vyklepat, vyloupat v misce s vodu, odříznout „korunku“ s částí slupky, na několika místech podélně nařezat, rozevřít a vydrolit, každý si už ten svůj nejlepší způsob najde sám.

Potěcha pro oko i chuťové buňky

Granátové „slzy“ příjemně voní a lze je použít do slaných i sladkých pokrmů, které nejen rozzáří. Nápadů i receptů existuje bezpočet. Skvěle chutnají například s pečeným lilkem, v bulguru, brownies, ve sladké kaši, ale i jako chuťové zpestření k různým druhům mas. V každém případě ozdobí jakýkoliv salát, zpestří vybrané jednohubky. Můžeme z nich připravit lahodný čaj. Nalezneme je v doplňcích stravy i v kosmetických přípravcích. Šťáva je výborná do koktejlů i džusů.

Při obecné chvále se vždy nabízí najít aspoň nějaké to minus. Takže pozor! Šťáva barví (používala se i k barvení látek) a opravdu se špatně odstraňuje.

 

gastronomie Zdravá strava
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Katarina Schultzova
Ako sa začínali objavovať v obchodoch som si ich kúpila pre pekný tvar ale po ochutnaní si ich kupujem pravidelne. Mám ich rada . Šťava je výborná.
Eva Balúchová
Já jsem se o granátovém jablíčku dozvěděla až před pár lety na íčku.U nás se ponejvíce konzumuje domácí ovoce,ale granátové jablíčko mne zaujalo,koupila jsem a byla nadšená.Před 2 lety jsem o něm dokonce napsala a vždy,když je vidím v obchodě,tak koupím.
Jarmila Komberec Jakubcová
oprava :každé večerní "slavnostní tabule".
Jarmila Komberec Jakubcová
Granátové jablko je součástí každé večerní při židovském svátku Roš-ha-šana, což je pro Židy oslava Nového roku.Podle tradice jablko obsahuje 613 zrníček jako přikázání, kterými se Židé řídí a jablko symbolizuje soudržnost rodiny.Já jablka mám ráda ale kupuji je jen v Izraeli, kde si na nich moc pochutnám. V jednom kibucu si odtud vozím granátovou šťávu.Beru ji pak jako prevenci v zimním období.
Alena Tollarová
V Turecku nám průvodkyně poradila, abychom si koupili ocet z granátových jablek. Tak jsme si ho koupili.
Věra Halátová
Je to drahé. A mnohdy to není šťavnaté. Když píšete pro I60, že granátová jablka jsou elixírem věčného mládí, neměly/i jsme s konzumováním tohoto elixíru začít poněkud dříve? Teď mi to přijde jako reklama na ovoce, které málokdo kupuje.
Danka Rotyková
Opravuji pravopis : děti četly - jsem už nějak nepozorná, omlouvám se ☺
Danka Rotyková
Jablko je moje oblíbené ovoce, kterého se nikdy nepřejím. Granátové jablíčko je pro mne pochoutkové jablko. Je dobře, že si ho už můžeme vychutnat. Jako děti jsme o něm četli jen v pohádkách. Pamatujete?
Ján Zábranský
Dnes jsem si vylisoval šťávu z jablek ze zahrady.
Elena Valeriánová
Já je mám ráda pro jejich krásu, ale jadérka jsem nejedla ani šťávu nepila. Mám co dohánět. Nevím, jak bych tu šťávu měla vymačkat. Poradíte? Děkuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.