Po výlovu v Putimi
Foto: autorka

Po výlovu v Putimi

18. 10. 2018

Podzimní výlovy rybníků začaly a já se vydala do nedaleké Putimi na výlov Podkostelního rybníka. Těžká práce rybářů byla již u konce, ryby  putovaly do sádek a do bahna se vrhali čapíci na povel: "Hoří". Kdo si co čapne, je jeho. Každoročně je s výlovem spojeno Havelské posvícení a to je slavná záležitost.

Putim, nedaleko Písku, je vesnická památková zóna. Kostel sv. Vavřince z druhé poloviny 13. století je dvoulodní. Starší část je určena pro katolíky a mladší sloužila kališníkům. Naproti kostelu je fara, kde byly nalezeny zbytky starobylého dvorce a pohřebiště z 11. a 12. století. Působil zde strýc J.Š.Baara. Ten zde o prázdninách pobýval a život vesničanů popsal v knize Jan Cimbura. Mnohé se dovídáme i z knihy Ladislava Vydry Na putimské faře .

Statek Jana Cimbury v čísle 25 ukončuje náves, kterou lemují usedlosti s hospodářskými budovami a kamennými sýpkami se střílnami, které byly využívány k obranným účelům. Lidové stavby selského baroka mívají často klenuté brány a kapličkové niky. V Putimi jsou dva památné mosty. Kamenný s třemi oblouky přes náhon a železný přes řeku Blanici. Mezi nimi je kaple Jana Nepomuckého, na místě zvaném Na utopené, kde byly časté záplavy. Druhá kaple u školy je zasvěcena sv. Anně. Nad splavem náhonu, který vede k budovám bývalého mlýna a pivovaru, je kouzelná hospůdka U náhonu s venkovním posezením a sochou Švejka. Nedaleko je četnická stanice, známá z filmu Osudy dobrého vojáka Švejka.

Celá vesnice dělá dojem bezpečí kuřátek pod kvočnou. S kostelíkem, hřbitůvkem na vršíčku a s chaloupkami bez moderní výstavby schoulené pod ním. Krásu vesnice znásobuje rozlehlý Podkostelní rybník, napájený dalšími s názvy Netušil, Nesvorný, Podkovka.

V okolí, které je plné rybníků a cest pro cyklisty, je rozseto množství smírčích křížů, které se vztahují k tragediím, smrti po úderu blesku nebo po pokousání psem, i smrt katolického kněze, který odmítl přijímat pod obojí, je uctěna kamenným křížem. Místo je lehce přístupné vlakem a cesta z nádraží, stíněná  staletými duby  a průhledy přes rybník na kostelík, je opravdu zážitek.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Velmi zdařilé, Hanko. Dík.
Jitka Mošovská
Putim a Švejkova padesátka. Některé záběry mám jako Ty, na výlovu jsem zde nebyla.
Marcela Pivcová
Krásné barevné fotky, mají tu správnou jihočeskou atmosféru!
Eva Mužíková
Zase se Ti povedl nejen článek, ale i fotečky, díky.
Jitka Hašková
Hanko, krásné a zajímavé. děkuji.
Věra Ježková
Hani, hezký článek, krásné fotky. Jako malá jsem měla knížku J. Š. Baara Cimburův Běláček. :-)
Naděžda Špásová
Hani, asi se tam příští rok budeme muset vypravit. Fotky jsou moc hezké. :-)
Alena Tollarová
Do Putimi jsem ještě nikdy "nedopuťovala" a vidím, že k mé škodě. Vypadá přívětivě.
Ilona Erika Kolář
O Putimi vím ze Švejka, jinak jsem tam nikdy nebyla. Stoleté duby, to musí být nádhera. Dub patří mezi můj neoblíbenější strom.
Zuzana Pivcová
Jsem ráda, Hanko, že teď vím o Putimi víc než jen to, že tudy putoval Švejk k svému regimentu. Díky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.