Učení nemusí být mučení. Tipy na procvičování anglických slovíček
Foto: pixabay.com

Učení nemusí být mučení. Tipy na procvičování anglických slovíček

24. 10. 2018

Lidská paměť není dokonalá a mozek rychle zapomíná. To bohužel komplikuje učení cizích jazyků, typickým příkladem je snaha o rozšiřování slovní zásoby. Jak se tedy učit anglická slovíčka tak, aby z paměti nevypadávala?

„Zapomínání nabytých informací je hodně rychlé. Z naučeného si běžný člověk hodinu po ukončení výuky pamatuje jen okolo 45 procent informací, po uplynutí jednoho dne už je to jen asi 33 procent a po šesti dnech zůstává v mozku asi 23 procent,“ říká jazyková lektorka Michaela Pravdová.
Řešením je přesunout naučenou slovní zásobu z krátkodobé paměti do dlouhodobé. Neboli z té části, kterou mozek zapomíná, do té, jež zůstává uchována na dlouhou dobu. „Pokud si chcete anglická slovíčka opravdu zapamatovat, musíte si je opakovat po 9 až 10 týdnů každý den. V jazykových školách Helen Doron English to řešíme tak, že si děti v rámci domácího procvičování poslechem pro ně zajímavých nahrávek opakují naučená slovíčka každý den. V hodinách pak vždy opakujeme 70 procent starého učiva a zbylých 30 procent látky je nové,“ uvádí Michaela Pravdová.  

Tady je pět tipů, jak se efektivně učit slovíčka:  
1) Doma nebo v práci si můžete označit předměty, které vás obklopují, kartičkami s jejich anglickými názvy. Budete je mít neustále na očích, a učení se tak zrychlí.  
2) Vhodné je učit se slovíčka podle kategorií: vytvořte si skupinu sloves, zájmen nebo předložek a ty se učte vždy najednou. Anebo si složte skupinu slov souvisejících s jídlem, sportem či byznysem podle toho, v čem se zrovna chcete zlepšovat.  
3) Pokročilí angličtináři se mohou učit různé významy jednoho slova. Vyberou si například slovo „item“ a učí se jeho významy: položka, věc, bod, článek.  
4) Dobré je neučit se slovíčka izolovaně, ale v kontextu fráze nebo s předložkou či různými významy: Například v práci (at work), do práce (to work), nebýt v práci (be off work), práce na směny (shift work) nebo pracovní doba (working hours).  
5) Na internetu je celá řada různých stránek a aplikací, které pomáhají s procvičováním slovní zásoby anglického jazyka. "Fungují na principu hry a jsou vhodné pro děti i dospělé. Jejich výhodou je zvukový doprovod s výslovností rodilých mluvčích," dodává Michaela Pravdová z jazykové školy Helen Doron English.

jazyk
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Valerie Polášková
Dobré tipy. :) Díky mockrát. Já teď dost přemýšlím nad tím, že bych začala s MBA studiem na https://cibe.cz/ a říkám si, jestli by nestálo za to si i trochu procvičit svoji angličtinu. Slyšela jsem, že na takovýchto školách ji člověk potřebuje. Anglicky teda trochu umím, ale žádná sláva to bohužel není. Asi zkusím nějaký kurz nebo něco podobného.
Jana Šenbergerová
Já už si slovíčka jen připomínám zábavnou formou na různých webových stránkách. Zbývající kapacitu mozku využívám pro zcela jiné informace. :-)
Zuzana Pivcová
Kdysi jsem četla odbornou informaci, že člověk musí slyšet cizí slovo nejméně 18krát, aby si ho zapamatoval. Když jsem před lety navštěvovala kurzy od British Council, tak jsem si s sebou neustále vozila lístky s různými vazbami a tématy a cestování MHD vždy využila k učení.
Jarmila Komberec Jakubcová
Já si procvičování angličtiny zkouším když třeba jedu vlakem a překládám si co vidím. Jinak se snažím pokud mám čas chodit do kurzu anglické konverzace, který pořádá náš seniorský klub. Hodně se jazyk zapomíná když se s ní nemluví.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.