Pozvánka do Mnichova Hradiště
FOTO: autor

Pozvánka do Mnichova Hradiště

23. 10. 2018

Článek jsem původně napsal pro soutěž Jak šel čas. Protože jsem po zkompletování a zveřejnění článku dodatečně pečlivějším pročtením pravidel zjistil, že dobové fotografie nesmí být stažené z internetu, a porušil bych tedy pravidla soutěže, tak snad článek poslouží aspoň jako pozvánka k návštěvě Mnichova Hradiště. Tomu snad pomohou i vlastní aktuální fotografie města.

Založení města Mnichovo Hradiště je spjato se založením cisterciáckého kláštera kolem roku 1145 na místě staroslovanského hradiště na pravém břehu řeky Jizery. V polovině 13. století mniši založili na levém břehu své poddanské městečko na tehdejší křižovatce cest mladoboleslavské, turnovské a jičínské. První písemná zmínka o městě pochází z roku 1279, kdy ho navštívila královna Kunhuta, vdova po Přemyslu Otakarovi ll. Původní název města byl Hradiště, i když nebylo hrazené, rozkládalo se na území dnešního náměstí a mělo převážně zemědělský charakter. Název Mnichovo Hradiště se ustálil až v polovině 19. století.

Během husitských válek byly klášter i městečko Hradiště vypáleny a majetky kláštera si rozdělily sousední šlechtické rody. Ještě jednou, v polovině 15. století, bylo město vypáleno lužickými žoldnéři a koncem 16. století ho získali Budovcové z Budova. Nejvíce se o rozkvět města zasloužil Václav Budovec z Budova, který měšťanům udělil řadu privilegií a nechal tu postavit renesanční zámek. Po jeho popravě na Staroměstském náměstí r. 1621 přešlo panství do majetku Albrechta z Valdštejna, který je tu v kapli sv. Anny i pochován. Během třicetileté války bylo město požárem znovu téměř zničeno a dlouho se vzpamatovávalo. Ve vlastnictví Valdštejnů zůstalo panství až do roku 1945.  Velkou událostí pro město byla roku 1833 schůzka Svaté aliance, kdy Kristián z Valdštejna hostil rakouského císaře Františka, ruského cara Mikuláše a pruského korunního prince Bedřicha Viléma. Během 19. století se začal rozvíjet průmysl a společenské uvědomění. Byla tu výroba kartonů, továrna na výrobu obuvi, která patřila k předním výrobcům obuvi v Rakousko-Uhersku, a na konci 60. let 19. století tu hrabě Arnošt z Valdštejna nechal zřídit cukrovar.

Začátkem 20. století bylo Mnichovo Hradiště okresním městem, byl tu okresní soud, několik peněžních ústavů, byla postavena novorenesanční radnice a budova spořitelny.  V roce 1948, po znárodnění veškerého průmyslu ve městě, se začala rozvíjet automobilka Liaz, která zaměstnávala 2000 lidí, na ní navázala i vzrůstající bytová výstavba, vznikl závod Severka s výrobou dětských oděvů, Fruta, chemická čistírna oděvů a další provozy.

Po roce 1989 byla většina průmyslu zrušena, cukrovar, před pár lety opravený a vybavený moderní technologií, byl v důsledku omezení kvót na produkci cukru zbourán. Na jeho místě byly postaveny haly firem Behr a Hella pro výrobu a kompletaci dílů pro automobilky, a vznikly i další menší průmyslové výroby.

V průběhu let město vzkvétalo, byla opravena řada historických staveb včetně zámku a zámeckého parku, a centrum města bylo prohlášeno městskou památkovou zónou. Z původně malého zemědělského městečka se za ta století stalo Mnichovo Hradiště společenským a kulturním centrem s rozvíjejícím se zpracovatelským, spotřebním a lehkým průmyslem. Z tohoto pohledu těch 50 let, které jsem od narození v Mnichově Hradišti prožil je jenom mžik oka, i když řadu scenérií na historických fotografiích si pamatuji.

 

Zdroj: Stránky a archiv města Mn. Hradiště

Historické fotografie:
https://lukasprokorat.cz/fotogalerie/stare-foto-mnichova-hradiste/
http://mnichovohradiste.blog.cz/galerie/historicke

Aktuální fotografie: autor

Můj příběh soutěžní příspěvek
Autor: Radovan Cakl
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Radovan Cakl
Oldřichu, i když už tam skoro 30 let nejsem, těch zážitků za 50 let života v MH by bylo tolik, že těžko vybrat jeden. Navíc zážitky, stejně jako zkušenosti, jsou nepřenosné. Proto jen pozvánka, aby si každý, včetně Tebe, mohl v MH prožít něco svého.
Oldřich Čepelka
Pro mě zajímavé (bydlím 30 km daleko),ale ejště lepší by byla nějaká událost nebo zážitek autora, který (ten zážitek) to celé "okoření".
František Matoušek
Žiji nedaleko a Mnichovo Hradiště znám, přesto musím přiznat, že některé věci napsané v článku byly pro mě nové. Na zámku se vdávala naše nejstarší vnučka.
Hana Rypáčková
Je to dokonalé. Tady žil můj strýc Fery teta Lili, sestřenky Ilona a Eva.Hezké městečko.
Dana Puchalská
Hezký průvodce po městě, kterým jsem vždy jen projížděla. Děkuju
Blanka Macháčková
Rádu čtu cestopisné i vzdělávací články, které jsou věcné a přiměřeně obsáhlé. Váš příspěvek mezi ně patří. Škoda, že pravidla "jak šel čas" jsou tak přísná. Fotografie jsou moc pěkné a skutečně vystihují, jak ten čas šel.
Olga Štolbová
Radku díky. Líbí, líbí... *****
Eva Mužíková
Radku dal jsi si práci, povedlo se.
Alena Vávrová
V MH jsem byla mockrát, v minulosti i pracovně, ale vždycky jsem jen tzv. "profrčela". Hezké srovnávací fotky.
Marie Ženatová
Díky moc za hezkou pozvánku...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...