Jak šel čas klášterní zahradou. Broumov

Jak šel čas klášterní zahradou. Broumov

24. 10. 2018

Když byla veřejnosti zpřístupněna klášterní zahrada v Broumově, musela jsem ji vidět! V dětství jsme do ní tajně nahlíželi, byla zakázaná a tajemná. Když jsme vylezli na veliký balvan v městském parku, vedle obvodové zdi téhle zahrady, mohli jsme vidět květinové a zeleninové záhony, občas i jeptišky, které na nich pracovaly. Většina zahrady ale byla zarostlá křovím a náš výhled tedy nedostatečný. Vydala jsem se do města svého dětství a fotila místa svých vzpomínek (1,2). Zanedbaná zahrada byla úžasně romantická, ale některé části, svědčící o vztahu minulého režimu k církevním památkám, byly zdevastované a působily depresivně.

Velká klášterní zahrada byla založena za opata Tomáše Sartoria v roce 1676 (některé prameny uvádějí 1664, po požáru kláštera). Ještě v 17. století byl její nerovný terén upraven do teras a ohraničen zdí, byla zde postavena brána, kterou do zahrady ústila cesta vedoucí od Horní městské brány (3,4).  Bylo to vlastně několik zahrad: okrasná barokní centrální část geometricky členěná ornamentálními obrazci z brodérií a ploch trávníku, v zadní části s alejemi pergol, keřů a stromů stříhaných do stěn a tvarovaných podloubí, užitná zahrada se záhony pro zeleninu a byliny, ovocný sad a další část, která  sloužila mnichům pro rozjímání. Pro jejich zábavu zde byl i krytý kuželník. Ve zděné obdélníkové jednopodlažní budově byl předprostor herní dráhy a sklad. Dveře z hlavní místnosti vedly na kuželkovou dráhu, která byla zastřešená dřevěnou konstrukcí se sedlovou střechou. Konstrukce zastřešení dráhy byla před zahájením revitalizace kláštera a zahrady již zcela zbořena. Zděná budova zabírala půdorys přibližně 10x6 metrů s výškou hřebene střechy 6 m. Kuželníková dráha byla dlouhá 29 m a široká 2,4 m. Koulí se na kuželky házelo směrem ze zděné budovy. Podlaha kuželníkové dráhy byla z udusané hlíny s tenkou vrstvou nasypaného písku. Kuželník byl obnoven do původního stavu a slouží veřejnosti (5,6).

Několik drobných staveb tu bylo jako zázemí pro zahradníka, skleník, nebo domek klášterního kuchaře (7, 8. 9. 10). Původní dřevník a kůlny u vstupní brány jsou dnes nahrazeny multifunkční krytou scénou  Dřevník slouží kulturním akcím (11, 12, 13, 14). Centrální domek na hlavní ose byl zrekonstruován na výstavní galerii Dům (15,16).

Zahrada za 350 let své existence zažila doby rozkvětu i požárů. Chovalo se v ní drobné zvířectvo, pěstovala se zelenina, ovoce, léčivé byliny. Sloužila ke skladování zásob dřeva na zimu, k sušení a bělení prádla, mniši se zde bavili i meditovali. Od začátku 50. let minulého století zahradu využívali řeholníci a řádové sestry internovaní v klášteře k alespoň částečnému zajištění své obživy. Od roku 1977 byla zahrada předána do správy MNV Broumov, část byla rozdělena zahrádkářům, kůlny severně od brány využívali chovatelé drobného zvířectva. Jednotlivé stavby a části zahrady byly neudržované a zanedbané po celá desetiletí. 

Péče o vegetační prvky zahrady byla od roku 1948 zcela opominuta, to se odrazilo i v jejich zdravotním stavu Teprve v roce 2014 se uskutečnila revitalizace zahrad. Obnoveny byly také hlavní přístupová cesta z klášterních nádvoří do zahrad přes barokní mostek nad zbytky původního opevňovacího příkopu (17, 18), která tvoří hlavní osu zahrady, tak, jak byla navržena při přestavbě kláštera v 18.století K.I. Dientzehoferem (19, 20), další komunikační prvky v zahradě – cestičky a schodiště (21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30) a drobná sochařská vyzdoba (31, 32).
 
Barokní kašna je sestavena z tesaných dílů božanovského pískovce. Střední část - kvádr a pilíř - dosahuje výšky 2 metrů. Nahoře stávala váza s ostrví a růžemi (symbol břevnovsko-broumovského opatství), tu někdo už dávno ukradl a nyní byla nahrazena replikou (33, 34, 35, 36). Nově byl vybudován informační systém a osvětlení, které návštěvníkům odhaluje působivé scenérie zahrady i ve večerních hodinách.

Když jsem se v roce 2015 zúčastnila slavnostního otevření obnovené zahrady, byla jsem zklamána. Romantika zmizela. Přestárlé a  poškozené stromy a keře byly vykáceny a výsadba nových dřevin proběhla podle zpracované historické dokumentace, ale pustý dojem z rozlehlé prázdnoty nezmírnily ani nově založené, ještě nevzešlé trávníky, ani výsadba narcisů a modřenců, které už tenkrát, v dubnu, kvetly. Ani moje fantazie nedovedla překlenout rozdíl mezi nostalgickými vzpomínkami a realitou. Od té doby jsem tam zajela už několikrár, vegetace povyrostla, zákoutí už zase vypadají romanticky. A k tomu upraveně. Genius loci se vrací. Na velkých plochách trávníků se střídají výstavy soch pod širým nebem. Je s podivem, jak moderní umění může korespondovat s barokní architekturou kláštera. Dokonce v tom spatřuji i jakousi symboliku, most od historie k současnosti, propojení minulosti s budoucností (37, 38).
 
Zahrada je dnes celoročně volně přístupná, stala se vyhledávaným místem odpočinku i kulturních akcí pro obyvatele i návštěvníky Broumova. Celková rozloha zahrady je přibližně 2,5 ha a jako součást kláštera je národní kulturní památkou. Rozhodně stojí za návštěvu. Vstup je zdarma. Vřele doporučuji, jako ostatně návštěvu celého Broumovska.

Revitalizovaná zahrada kláštera získala Čestné uznání v Grand prix architektů – Národní ceně za architekturu 2016 v kategorii rekonstrukce. Cenu získali autoři projektu Petr Kolář, Aleš Lapka, Jana Kynčilová a Anna Štembergová z pražského architektonického ateliéru ADR.

Fotografie – archiv autorky
Prameny – http://www.klasterbroumov.cz/cs/obnova-klasterni-zahrady, http://www.klasterbroumov.cz/cs/rekonstrukce-klasterni-zahrady

Můj příběh Soutěž - Jak šel čas
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Bartošová
Pane Spíšku, neměla jsem k dispozici historické snímky, ani jsem se záměrem přesného porovnávání reality k focení nepřistupovala. Všechno jsem vyhledala ex-post ve svém archivu, ty starší záběry (2012) upravila v počítači, ale místa a úhly pohledů jsou jen přibližná a mají pouze ilustrovat moje vzpomínky. Asi jsem neměla vůbec použít termín ,,srovnávací fotky". Pokud bych chtěla přesný dokument, vězte, že bych k práci nedbale nepřistupovala.
Jiří Spíšek
K článku klášterní zahrada Broumov - autor Bartošová: Škoda, že autorka těch aktuálních fotografií lépe nevolila záběry. Také jsem párkrát řešil podobné zadání, veřejnost velice ochotně a se zájmem toto prohlíží: porovnání historických snímků se současností, ale takto nedbale bych to neudělal. Já si vzal do ruky historický snímek a s foťákem v ruce druhé, jsem udělal přesně snímek ve směru a v perspektivě, jak byl ten původní kdysi pořízen. Srovnání pak bylo dokonalé. Jinak článek pěkný.
Marie Bartošová
Dnes jsem ty srovnávací fotky našla v archivu, zpět pod článek je vložit neumím, ale dala jsem je do své galerie pod názvem ,,Jak šel čas klášterními zahradami. Broumov"
Martina Růžičková
Přečetla jsem si s chutí váš perfektně zpracovaný článek. Zaujal mě, i když je již bez fotek. Je tolik míst, která potřebují po letech zanedbávání přivést znovu k životu. Je dobře, že klášterní zahrada se toho dočkala a v tak úžasné kvalitě. Překvapilo mě, že mniši směli hrát kuželky . :-)
Marie Bartošová
Smazala jsem galerii snímků, tak zmizely i fotky pod článkem, k nimž se vztahují číselné odkazy. Zůstává pouze snímek titulní.
Marie Bartošová
Anko, ta úprava ani nedala moc práce, měla jsem tehdy jen kabelkový foťáček, fotky z něj byly mizerné, nezbývalo než si je jen ,,schovat na památku". A tak jsem jen odbarvovala a přidávala šum :-)
Anna Čípová
Marie, výborný nápad upravit záběry z roku 2012 jako starou fotografii. Další opravená památka, kéž by se dostalo na všechny zdevastované a opuštěné objekty. Díky za přiblížení.
Marie Bartošová
Děkuji všem za přečtení a hodnocení.
Naděžda Špásová
Broumov vůbec neznám. Maruško, moc hezké fotky a zpracování. :-)
František Matoušek
Skvělé představení města Broumov.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%