Dvě jména jsou znovu v módě
Jan Šalvěj Rozmarýn? To by asi na matrice neprošlo. Ilustrační foto: ingimage.com

Dvě jména jsou znovu v módě

24. 10. 2018

Carlos Paul, Maxim Luiz, Nina Aurélie, Diana Ross. Ale také velmi často Anna Marie či Marie Anna. Zdvojená jména nyní dávají Češi dětem mnohem častěji než v minulých letech. Pamětníci přitom vědí, že dříve byla dvě jména poměrně běžná, ale pak téměř vymizela.

Matrikáři to označují za jasný trend. Jde vlastně o návrat tradice. „Za mého mládí bylo běžné, že se dávalo druhé jméno po kmotře, takže si vzpomínám, že mnoho z nás mělo dvě jména. Jenže se běžně používalo jen to první,“ vypráví jednadevadesátiletá Anna, která má v křestním listu zapsáno i jméno Otýlie, jež však nikdy nepoužívala. Dnes se diví, když sedává v ostravském parku, kde se schází maminky s dětmi. „Tuhle jedna volala na děcko Nino Aurélie. Přišlo mi to legrační, ale prý je to teď zase v módě,“ říká.

„Zdvojená jména se v poslední době objevují častěji než dříve. U nás jsme v posledních letech zaznamenali například Samanthu Nicol, Lily Anne, Jennifer Šarlotu, Rebbecu Naomi, Emily Annu či Olivii Christine,“ uvedla mluví ostravského magistrátu Andrea Vojkovská. Trend zaznamenávají ve všech částech země. „Nyní je absolutním vítězem v tomto směru kombinace Marie Anna,“ uvedl Tomáš Chrámecký z Českého statistického úřadu, který nedávno zveřejnil čerstvé informace o tom, jaké Češi dávají dětem jména.

K udělení dvou jmen není třeba žádného zvláštního povolení, je v podstatě jedno, jestli dítě dostane jméno jedno či dvě. Jde jen o to, že musí jít o jména uznaná, tedy skutečně o jména. Nelze tedy přijít na matriku s přáním, že se holčička bude jmenovat třeba Anna Borůvka Jahodová, což se, mimochodem, stalo. Neprošlo to. Borůvka není jméno. Nesmí být použita ani zdrobnělina ani jméno vymyšlené, tedy takové, které není v seznamu jmen.

„Zákon umožňuje zapsat jako křestní jména dvě jména, tato jména však nesmějí být stejná, přičemž pro výběr druhého jména platí stejná pravidla a omezení, jako při výběru prvního jména. Musí jít prokazatelně o existující jméno, nelze použít zkomoleninu či zdrobnělinu jména,“ vysvětluje Miloslava Knappová, autorka knihy Jak se bude jmenovat?

Ale jinak jsou matrikáři vcelku benevolentní, přesněji řečeno, tím, co se v této oblasti v posledních letech děje, spíše otupělí. Na jedné straně se totiž lidé navracejí k tradičním českým jménům jako je Eliška, Anička, Matyáš či Jakub, na straně druhé jiní stejně často vytvářejí bizarní kombinace ze jmen exotických. Tak uvidíme, jak dlouho trend zdvojených jmen bude Čechy bavit. Však už tady byl, jen si vzpomeňme na dobu národního obrození: Josef Kajetán Tyl, František Ladislav Čelakovský a mnoho dalších.

jména
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Bartušková
Jsem Dagmar Yvone. Ale říkala jsem si "Yvonek", tak jsme zůstali u Áji. Dobrý, ne? :-)
Marcela Pivcová
Ve své třídě, už před více než deseti léty, jsem měla žáka se dvěma křestními jmény. Ovšem: ani jedním z nich, přestože obě jména byla naprosto běžná, nikdo chlapce neoslovoval. Jmenovali jsme ho odvozeninou jednoho z jeho jmen. Když jsem mu na rozloučenou se školou psala věnování do knížky, přemýšlela jsem, jaké jméno napsat - nakonec mi musel sám poradit.
Oldřich Čepelka
Já bych z toho měl v sobě zmatek! Oldřich Jiří Nikita Brexit Čepelka
Lenka Koudelková
V článku jsou podstatné chyby, samozřejmě je možné, aby se dalo dítěti jméno „vymyšlené“ nebo které není v žádném kalendáři. Jen to stojí hodně zařizování. Jinak není možné, aby dva čeští youtubeři dali svému synovi jméno Anakin.
Věra Halátová
Nebyla to záležitost módy. Děti byly po narození pokřtěny a druhé jméno dostávaly po kmotře nebo kmotrovi. Já jsem měla v křestním listě jako druhé jméno Františka. Na městské matrice jsem byla zapsána jen prvním jménem. Jinak dvě jména se dávala v anglo-saských zemích. Marie-Claire, Anna-Marie, Jan-Kristian. Pokud pomineme císařské rody, kde měl každý jmen třeba i osm - Maria Theresia Walburga Amalia Christiana. V současné době je to "móda", právě tak jako nepřechylování ženských příjmení, nebo jako, když některé ženy si nechávají příjmení po manželovi i rodné příjmení, nebo když je dvakrát vdaná, tak si nechává příjmení po obou manželích. Souhlasím s tou paní, která říká, že je to snobismus. Ano, je to napodobování něčeho, o čem ten snob nemá ani páru.
Zdenka Jírová
Jsem zcela spolokena s jední, jménem, které mám.Rovněž moje dcery i vnoučata. Zdvojenákřestní jména považuji za snobismus, abychom se přiblížili Západu. Jenže tam je opravdu mají buď že jsou ze šlechtického stavu nebo vlivem náboženství, jak to dříve bývalo u nás / i když ne vždy, záleželo na církvi./
Hana Rypáčková
Jsem Hana Olga, ale opravdu to nešlo používat. Vnuk je Jan Rostislav, doufám že si nebude tak nadepisovat sešity...
Zuzana Pivcová
Dřív se dávala druhá jména po kmotře, ale za komunistů se samozřejmě nepoužívala. Tak je má sestra Marcela Hedvika a Já Zuzana Anna. Ale nevím, proč bychom to měly používat. Dožijeme určitě v pohodě s jedním jménem. :-D
Věra Ježková
Je to poněkud v rozporu se současnou tendencí zkracovat vyjadřování. A trochu nepraktické. Já mám po kmotře druhé jméno. Ale Věro Zdeno mi doma neříkali.
Jana Šenbergerová
Proti gustu ... Dříve se tak často nemuseli podepisovat jako my. Jsem ráda, že mám jen jedno jméno, které se mi líbí. Představa, že by na mě maminka na pískovišti volala Jano Františko je víc než úsměvná.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.