Příběhy naší republiky: Televize černobílá a barevná

Příběhy naší republiky: Televize černobílá a barevná

25. 10. 2018

Tenhle text mám napsán hodně dlouho. Ani jsem ho sem už nechtěla dávat. Ale když napsala Zuzka o rozhlase, doplním ještě televizi.

Televizi měli dřív babička a dědeček než rodiče. Byla to událost. Prarodiče bydleli jen o patro výš než my, a tak jsme se na ni chodili často dívat. Matně si vzpomínám, jak vypadal televizor. Dřevěná bedýnka, v její pravé části reproduktor překrytý hrubou látkou a dřevem, v levé části malý obdélník obrazovky. Před obrazovkou bylo na zasouvacích kolejničkách připevněno vypouklé duté sklo naplněné vodou, které plnilo funkci lupy – posouváním kolejniček se měnila velikost obrazu. Nejlépe viditelný byl ze vzdálenosti asi jednoho metru.

Kvalita televizorů i vysílání se časem pochopitelně zlepšovaly. Když začala televize vysílat barevně, někteří jsme k ní přistupovali skepticky. Chodili jsme se dívat do prodejen elektra a kritizovali kvalitu obrazu: jaký je rozmazaný, s nejasnými konturami, barvy se překrývají (vybavuje se mi hokejový zápas). I to se pak samozřejmě zlepšilo a naše konzervativní obhajování černobílé televize ustoupilo přijetí televize lepší, barevné. (HD ještě nemám.)

Foto: https://www.google.cz/search?q=star%C3%A9+televizory

Můj příběh Příběhy naší republiky
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Dostal
:-) Barva pohlcuje tajemství; zkuste nadlouho stáhnout obraz televizoru na černobílý a uvidíte pestřejší svět kolem sebe... óne sranda... :-)
František Klapal
Tak to já černobílé televize už moc nepamatuji. Pamatuji si ale naši starou barevnou televizi Tesla. Měli jsme ji ještě na konci 90. let. Obraz sice nic moc, ale dívat se na to dalo. Hlavně v té době stejně nebylo v televizi moc na co koukat. Z těch 5 kanálů, co jsme tu chytali si stejně moc člověk nevybral. To dnes, když už je digitální TV je to mnohem lepší. My máme třeba teď televizi od https://www.nej.cz/digitalni-televize/ a tam je tolik programů, že si je ani všechny nepamatuju. :)
Oldřich Čepelka
... no nic, jen že jeden z mých vnuků si myslel, že to je mikrovlnka. (Asi nějaká pokroková.)
Dagmar Bartušková
První telku jsme měli, až když jsem začala chodit do páté třídy. Byla to událost, srdce mi poskakovalo radostí, když jí naši koupili a nesli domů. Jmenovalala se Anabela a měla barvu slonové kosti. Obrazovka byla orámovaná růžovým pruhem. Nikdy na ní nezapomenu.
Věra Ježková
Děvčata a chlapče, děkuji vám. To mě fakt nenapadlo, že budu mít takový ohlas. :-)
Hana Rypáčková
Taky jsem si zavzpomínala, bylo mi čtrnáct a měla jsem starost, abych směla do kina a za kino. Naštěstí ano. A pak první barevná,druhá ještě tlustá, tenká....Ach toho odpadu bylo....
Ilona Erika Kolář
Pamatuji si na první barevné ruské televize, které vážily kolem padesáti kg.
Marie Seitlová
Televizi jsme měli mezi prvními ve vesnici, ale nebylo to nic příjemného. Děti nám nevadily, ale když byl fotbal a za tátou přišlo spousta chlapů, židle nestačily, dávaly se mezi ně desky. A to fandění, maminka byla nešťastná, byla zrovna těhotná.
Marcela Pivcová
K příspěvku Zuzky ještě doplním, že podstatně dříve, než my doma, měla televizi naše teta. K té jsme jako děti chodily hlavně na písničky a vůbec pro nás nebylo překážkou, že teta bydlela ve vedlejší vesnici, téměř tři kilometry daleko. A to, co jsme si přály vidět, trvalo pak třeba jen čtvrt hodiny.
Eva Mužíková
Tak to je téma .....u nás na vsi byla první televize v Národním výboru. Tak jsem se chodila s kamarádkou dívat na pohádky. První TV přijímač rodičů byl Ametyst. Ráda jsem si vaše příspěvky níže napsané přečetla. ...jó vzpomínky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.