Jak šel čas, který se dlouho loudal
Foto: autor a archiv autora

Jak šel čas, který se dlouho loudal

27. 10. 2018

Bylo hodně slávy, když v roce 2003 byl uskutečněn projekt, o kterém jsem slýchával ještě jako kluk. Jako rodilý Mladoboleslavák jsem to přivítal skutečně s povděkem. Jednalo se totiž o t.zv. zahloubení železnice pod úroveň silnice vedoucí z Mladé Boleslavi na Liberec.

Do té doby byla vlastně Mladá Boleslav rozdělena na dvě poloviny, na město jako takové a čtvrť Habeš. O rozdělení se postaral železniční přejezd tratě vedoucí z Mladoboleslavského hlavního  nádraží na zastávku Mladá Boleslav-město a dále na Starou Paku. Za mého mládí se říkalo, že závory jsou staženy celkem denně  pro průjezd vlaku a časté šibování celých 10 hodin. Něco na tom asi pravdy bylo, neboť kdykoliv jsem chtěl tento přejezd přejít, chodil jsem tudy do školy, byly závory vždy dole. Svoje by mohli říct asi také řidiči, jejichž auta stála z obou stran závor velmi často a tvořila dlouhé fronty.

Tímto počinem, snad v historii města dosud nejdražším a snad i nejvýznamnějším byla těmto prodlevám učiněna přítrž. Dnes je v těchto místech velká světelná křižovatka, která je určitě chloubou města a jedete-li autem kolem Bondy centra, které tu mezitím vyrostlo, nikdy byste nevěřili, že zde někdy jezdil vlak.

Můj příběh Soutěž - Jak šel čas
Hodnocení:
(5.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
Děkuji za info. Zatím nepovedlo a prosím není to kritika :-) Zkuste si jako nepřihlášený kliknout na své jméno, otevře se Vám profil a ukáže se Vám, co se Vám povedlo umístit. Radek má níže odkaz na návod, jak na to. Stále se učíme :-)
František Matoušek
Že si p.Hormandl nazval fotku č.23 jako Kosmonoská není vůbec nic divného,protože kousek níž, u nemocnice, MB končila a dál se šlo na Kosmonosy. Mohl ji taky dát popis jako Mnichovohradištská. Jak se skutečně jmenovala tato ulice v 19.století nevím. Já ji znám jako Riegrovu. A foto č.11 je jak píšete popsán správně , je tam vidět vzadu vpravo dům, který je na f.č.23 vlevo, my jsme mu říkali dům hrůzy. A pojem hádanka, jsem měl na mysli Vaši položenou otázku zda poznám fotku, která je nesprávně označená. A na závěr otázku. Podařilo se mě v galerii umístit aut.nádr.?, a vidíte ho, nebo se mě to nepovedlo? :-)
Jitka Caklová
Soutěž "Jak šel čas" mě zavedla do internetových galerií, abych si na dobových fotografiích prohlédla místa, která jsem znala jak vypadala před padesáti až šedesáti lety a neberu to jako hádanku. Možná je moje chyba, že nevím, která je Kosmonoská ulice a nechám se poučit. Z mého pohledu je na 23. fotografii v pořadí vyfocená ulice, od Výstaviště na dnešní kruhový objezd, jejíž ústí je vyfoceno na fotografii 11. v pořadí a dáma na této fotce kráčí na Švehlovo, dnešní Mírové náměstí a po pravé ruce bude míjet bufet U labužníka :-)
František Matoušek
Nemám rád hádanky tohoto tipu, ale řekl bych, že pan Hormandl 2x špatně označil ulici Palackého(píše Paladského ul.), potom špatně uvedl jeden z pivovarů a chybu, kterou asi máte na mysli Vy udělal v pipisu přívozu, když jej umístil na Bradlec, tedy vlastně na kopec.
Radovan Cakl
Františku, aby fotky, které máš na profilu byly viditelné pro ostatní, musí být vloženy do Galerií a zaškrtnutý rámeček Zviditelnit. Návod mám na https://www.i60.cz/clanek/detail/13544/vlozit-novy-obrazek-a-hromadne-nahravani :-)
Jitka Caklová
Zde jsou staré fotografie MB z arcívu F. Hormandla a jedna je špatně označená, poznáte která? https://fhmb2.rajce.idnes.cz/Stare_pohledy_Ml._Boleslavi_-_mesto/
Jitka Caklová
Nádraží MB je kvůli vzdálenosti od centra neřešitelný problém. Kyvadlová přeprava, hlavně její návaznost do MB - město v rámci ČD neexistuje.
Jitka Caklová
Sice na Vašem profilu, krom Vaší, žádné fotky nevidím, ale vím jak M. B. vypadala. Jezdili jsme vlakem do M.B. zastávka a chodili kolem Česany, po schodech nahoru, kolem houslařství u Herclíků a pekárny jsme vyšli u radnice na náměstí. Kde jsou ty časy. Za aut. nádr. byla vila, která musela ustoupit novému a.n.,ve které bylo kloboučnictví, kde jsem si v roce 1985 dala udělat první klobouk. Všechno je pryč, jen klobouk zůstal :-)
František Matoušek
Pro.pí Caklovou:Když se podíváte na můj profil-fotky,uvidíte tam snímek kdysi bývalého autobusového nádraží v místě kde dnes stojí Bondy. A ta budova u přejezdu byla hospoda u Křováčků kam jsem chodil tatínkovi v neděli pro pivo. By la zbourána v 60.tých letech. A pro pí Tollarovou: To Mladoboleslavské hl.nádraží je ostuda města a již nejméně před 5-ti lety jsem vyzýval primátora města , aby se s ním něco učinilo. Jak vidíte, všechno moc dlouho trvá. Takové ho pamatuji, když jsem ještě za války odjížděl s rodiči vlakem na Moravu.
Jitka Caklová
Rohový dům za závorami vlevo ještě pamatuji, musel ustoupit panelové výstavbě. Za závorami vpravo bylo autobusové nádraží a zapuštění železniční trati bylo vysvobozením pro lidi bydlící v panelácích, neboť v dopravních špičkách je dusily výfukové plyny dlouhé řady autobusů stojících před staženými závorami. Ten přejezd se závorami na Ptácké je stále, takže Jaselskou na Rožátov se přes žel. přejezd jezdí stále, jen o 50 m níže. Díky obchvatu Debřskou, bezplatným průjezdem po dálnici a novou silnicí od Měšťáků, ze které se na Ptáckou, směr Rožátov, najíždí až za závorami je tento přejezd bez větších problémů.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...