Jak šel čas na vyhlídce na Labe u Dubického kostelíku
Stará pohlednice: kniha Album starých pohlednic, České středohoří; Roman Karpaš, Pavel Koukal; vyd. 2004, novější autorka

Jak šel čas na vyhlídce na Labe u Dubického kostelíku

28. 10. 2018

Soutěž "Jak šel čas" mě vyprovokovala zahloubat se v archivu svých fotografií a podívat se, jak jsem na tom s mou v posledních letech hodně oblíbenou vyhlídkou na zákrut Labe od kostelíku v Dubicích, resp. Dubičkách. Dubice a Dubičky jsou totiž ve skutečnosti jedna spojená obec. Projíždímě-li obcí, objeví se před námi na samém jejím konci průčelí kostelíka se hřbitůvkem. Dál cesta nevede. Musíme vystoupit z auta a dál jít pěšky. Autem bychom  totiž daleko nedojeli. Obec leží nad skalnatým prudkým srázem, svažujícím se dolů k Labi. A právě tady, hned vedle malebného starobylého kostelíku sv. Barbory, se naskýtá jeden z nejkrásnějších a nejfotografovanějších pohledů na Labe. Určitě se mnou bude souhlasit i pár přátel z našeho webu, kterým jsem jeden z českých divů ukázala.

Ukázalo se však také to, že moc fotek ze starší doby nemám.

Jako základ ke srovnání jsem použila historickou fotografii z knihy Album starých pohlednic, České středohoří. Bohužel není datována, je však opatřena popisky psanými v němčině. Nejvyšší vrchol Deblík na druhé straně Labe je dnes bohužel řádně ohlodán těžbou kamene, což je vidět na fotografiích z novější doby.

Nejstarší z nových fotek mám z července 2005. Už si nevzpomenu, proč jsme tam asi jeli právě v takovém zamračeném dni. Až budete naříkat, že není žádná pořádná zima, vzpomeňte si na leden 2006. Byla taková zima, že i Labe zamrzlo. To jsem viděla jen jednou v životě. Nu a mezitím se střídaly jaro, léto, podzim, zima ...

 

Můj příběh Soutěž - Jak šel čas
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Ilono, tak příště. Jen mám trochu strach, že Tvojí rychlosti nebudu stačit. Ano, je u nás tak krásně, až to bere u srdce. Vzpomínám ráda na všechny výlety s vámi.
Jitka Caklová
Krásný výhled v mnoha podobách a příležitost k zavzpomínání, jak jsme tam byly společně s několika dalšími íčkařkami a naší vnučkou Kačkou Díky.
Soňa Prachfeldová
Alenko, máme u nás nádherná místa, tady jsem byla s kamarádkou nedávno a nejednou.
Zuzana Pivcová
Pěkně jsi to uzavřela. A jak už se mi rýsuje z připraveného článku, budeš chodit lovit materiál na cestopisy i nadále - soutěž, nesoutěž. A tak to má být.
Dana Puchalská
Ještě jsem tam nikdy nebyla a tak jsem ráda, že se aspoň takhle kouknu do míst, která jsou moc krásná.
Elena Valeriánová
A tu kávu na posledním obrázku jsme tam pily spolu, viď? Když jste mě tam vzali, vůbec jsem netušila, jakou krásu mi chcete ukázat. Bylo to jak pohlazení po duši. Děkuji za připomenutí a za to, že si mohu uchovávat tak krásné vzpomínky.
Věra Ježková
Prima. Dubice neznám.
Naděžda Špásová
Álo, tam jsem byla naposledy loni. Taky se nám tam líbilo.
Ilona Erika Kolář
O Dubickém kostelíku jsem také uvažovala. Álo mám nápad, příště, až bude vyhlášen podobný projekt, mohli bychom se domluvit a chodit na lov společně.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.