Kostival v přírodě ještě stihnete
Ilustrační foto: pinterest.com

Kostival v přírodě ještě stihnete

2. 11. 2018

Ať již chceme či ne, máme tu podzim a blíží se zima. Přesto je stále ještě čas připravit se na dny, kdy s námi sluníčko bude jen občas a začne nám chybět.

V této době, která se někdy zdá být nekonečnou, nám mohou pomoci osvědčené receptury z bylin, které často opomíjíme, a dokonce je mýtíme jako obtížný plevel. Vždy je jen na nás, zda se zkusíme vrátit k trochu pracnější nechemické metodě, nebo se vypravíme do lékárny.        

Kostival lékařský (Symphytum officinale)  
Kostival (na Slovensku výstižně Kostihoj), lidově také černý kořen, medunice, kobylí mléko, volský jazyk, sladký lupen... je v lidovém léčitelství dobře známá bylina, rostoucí  nejraději na zamokřených lukách, březích potoků a při okrajích cest. Vyskytuje se takřka po celé Evropě, vyjma horkého a suchého jihu a chladného severu. Znají ji i v Malé Asii či Severní Americe. Jde o poměrně mohutnou 90 až 140 cm vysokou rostlinu s velkými chlupatými listy a střapci většinou fialových květů, někdy také s přídechem modré či červené. Obvykle kvete od května do konce září.

Její pojmenování nenechá nikoho na pochybách, kde pomáhá. Vynikající je na všechny bolesti kostí, svalů, kloubů a jejich pouzder. Uplatní se při žilních zánětech, křečových žilách, poruchách prokrvení, bércových vředech. Na zlomeniny, výrony, záněty kostí i žil, podlitiny či naraženiny používáme v sezóně obklady z rozklepaných listů nebo nastrouhaného (předem řádně vydrhnutého) kořene, častěji však kostivalovou mast  (jemně nastrouhaný kořen zpěníme na vepřovém sádle) nebo tinkturu:

Omytý kořen kostivalu nařežeme na drobné kousky a vložíme do nádoby, kam jsme předem nalili lesanu (jemnější francovka). Na každý 1 decilitr lesany přidáme 2 kávové lžičky arnikové tinktury. Droga musí být ponořena. Necháme 2- 3 týdny luhovat, občas protřepeme. Potom přecedíme a vymačkáme. Používáme k potírání a masírování postižených míst.

K látkám, které kostival dělají výjimečným, patří allantoin, podporující růst a dělení buněk, což přispívá ke scelování kostí a tvorbě mazu při vysychání kloubů, a proteiny, jichž obsahuje téměř stejně jako sója. Je bohatý i na silice, třísloviny, minerální látky, obsahuje například i vitaminy A a C. Vnitřně se kostival (kořen) používá ve formě čaje. V poslední době je pro individuální sběr zpochybňován kvůli některým alkaloidům, které mohou být jedovaté. Z lidového léčitelství ale záznamy o otravách nejsou. V každém případě se však doporučuje nepít čaj více než dva týdny. Vhodnější jsou směsi, kde je obsah drogy nižší.

Výborně se hodí k léčbě vředů žaludku a dvanácterníku (sliz obalí povrch vředu, čímž ho chrání před drážděním, což urychluje hojení). Při zánětech ústní dutiny a krku je zase dobré kloktat silným vývarem kořene kostivalu. K jeho sběru se nejvíce hodí jarní a podzimní měsíce. Usušit lze ale i listy či nať. Bez problémů se však dá koupit i v lékárně.

bylinky
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Karel Boháček
Jako jediná bylina podporuje i regeneraci svalstva po jeho ztrátách. Sval sice nemá vlákna, ale granuluje, takže pouze vyplňuje.
Dana Puchalská
Budeme se hýbat při hledání kostivalu? Jeho dobývání a předtím i vyhledávání je leckdy lepši než posilovna.
Věra Ježková
Podle názvu jsem myslela, že se mám hýbat, aby mi nebyla zima.
ivana kosťunová
Pod slovem aktivita si taky představuji něco úplně jiného. :))
Oldřich Čepelka
Jo a proč byla v názvu ta podzimní aktivita?
Oldřich Čepelka
Asi bych se měl víc zajímat o léčivé účinky rostlin. Ale když se mi pořád zdá, že to nepotřebuju... Některé však uznávám a občas použiju (heřmánek, kopřiva a hlsvně aloe).

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.