Vánoce se blíží
FOTO: autorka

Vánoce se blíží

8. 11. 2018

Vánoce se opravdu blíží a já mám hrozně nepříjemné pocity. Vím, vánoční svátky by měly být oázou klidu, lásky a vstřícnosti, ale ve mně vždy zanechávají smutek a ve své podstatě je nemám ráda.

Napeču cukroví, nazdobím stromek, uspořádám slavnostní prostření stolu, ale už se těším, až bude po vánocích. Mám od dětství hodně nepříjemné vzpomínky na vánoční svátky.

Každé další vánoce se přihodilo něco nepěkného a mě to poznamenalo na celý život. Snažím se nyní, kdy už jsme s manželem sami, udělat si hezký štědrý den a užívat si vánoční svátky se svými dětmi a vnuky. Přesto nemám vánoce ráda.

Vzpomínky bolí a nejdou vymazat, nejde zapomenout.

Můj příběh
Hodnocení:
(4.8 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie 00000
Myslím si, že svátky by měly být více v duši, než ve vnějším světě. Vždyť je to den jako každý jiný. Lidi se pachtí týdny dopředu a pak všechno snědí během pár hodin, pohádají se, na pár hodin se mají rádi, pak vypukají boje znovu. Zbytečně zemře tolik zvířat, jejichž maso potom vyhodí, zbytečně se porazí tolik stromků jen pro pár hodin. Vánoce jsou tedy nejen svátky radosti, ale i smrti a bolesti (žádné zvíře nechce zemřít, strom nechce padnout). Jenže, bohužel, všichni se orientují jen na materiální stránku věci...
Marie Doušová
Děkuji za povzbudivé názory , moc si jich vážím a přeji Všem krásné a klidné prožití vánočních svátků.
Lidmila Nejedlá
Maruško, nezoufej, vždyť nejsi sama. Co bylo to bylo, mohlo by být i hůř. Určitě ti blízcí udělají nějakou radost. Přeji ti klid v duši.
Jitka Caklová
Oprava: Ne "vánoce", ale "Vánoce".
Jitka Caklová
Dokud jsem byla malá, nechápala jsem, proč je Ježíšek tak nespravedlivý. Díky rodičům, kteří nás naučili chápat vánoce, jako jedny velké narozeniny, byly už vždy šťastné. O mnoho let později jsem pochopila, že ani Ježíšek nemůže nést odpovědnost za naše viny. "... a odpusť nám naše viny, jakož i my odpouštíme našim viníkům" mě provází životem. Když se dnes zeptáte proč Vánoce s velkým "V", proč dárky, kolik lidí umí odpovědět, Ježíšek se z jejich životů vytratil. Čím jsem starší, tím více si tyto narozeniny užívám i bez dárků. Přeji Vám Maruško, abyste se dokázala osvobodit od bolesti a užívat si chvíle štěstí v hezkých vzpomínkách (věřím, že také nějaké jsou), právě v tomto čase ♥
Jiří Libánský
Někde jdem slyšel, že vánoce jsou jen pro zlost a člověka, co je vymyslel, by měli ukřižovat.
Dana Puchalská
Vánoce jsem měla ráda. Jako malá. Ale mám pocit a nejsem určitě sama, že jejich kouzlo se nějak ztratilo. Je to jen podivná štvanice v konzumní době. A je to smutné. Kde že je ta pohoda a klid? Všichni se jen předhání v tom, jak drahý a nejdražší dárek komu dají. Už to zkrátka není ono.
Dagmar Bartušková
Oprava. ...nejen pro mě...
Dagmar Bartušková
Vánoční svátky jsem mívala moc ráda, ale jen do doby, než navždy odešli moji blízcí. Měla jsem nádherné dětství, mládí a celý život prožitý v jejich laskavé společnosti, kde bylo moře lásky a zázemí nejen pro mně, ale také pro synka. Pohoda u štědrovečerního stolu, přání si všeho nejlepšího a rozbalování dárků. Ale dnes? Dnes ozdobím ve váze jen snítku živého jehličnanu, trochu jmelí, zapálím voňavé svíčky, a vzpomínám. Tolik mi chybí... Atmosféru Vánoc vnímám hlavně v obchodních centrech a v ulicích. Jsem ráda, když to vše skončí.
Zuzana Pivcová
Maruško, je to tak, že člověk si v podobné situaci vybaví něco dřívějšího špatného a dokonce to u něj může spustit nemoc. Ale každé vánoce jsou jiné, život má mnoho stránek a my jsme jeho spolutvůrci. Tak ať jsou tyhle svátky bezmezně pokojné a hezké.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.