Hračky, betlémy a dekorace v Betlémské kapli
Ilustrační foto: pixabay.com

Hračky, betlémy a dekorace v Betlémské kapli

11. 11. 2018

Možná i vy patříte k těm šťastným lidem, které ani v dospělosti neopustilo nadšení a radost ze hry. Tak to si jistě rádi vzpomenete na dětská léta, až budete svým vnoučatům ukazovat krásné historické hračky, které jsou spolu s betlémy k vidění na tradiční vánoční výstavě v pražské Betlémské kapli.

„Hračky k Vánocům neodmyslitelně patří a jejich historie sahá hluboko do předkřesťanských staletí. Z nejstarších dob se dochovaly převážně hračky keramické, například drobné, hrubě zpracované malé „nádobíčko“. A pak také různé figurky z kostí, rohoviny nebo měkčích kamenů,“ říká Blahoslav Lukavec, „duchovní otec“ pražské vánoční výstavy, který se na jejím pořádání podílí už od roku 1980. A co je letos v Betlémské kapli k vidění? Například překrásné dřevěné hračky, které vznikaly v minulých staletích v Krušnohoří, a byly odtud vyváženy i daleko do světa. „Děti uvidí staré houpací koně a rotující káči. Názorně jim také předvedeme, jak se honila obruč. Hodně prostoru na výstavě dostaly i loutky a také pohádkové postavy v nejrůznějším provedení,“ přibližuje náplň letošní hravé výstavy Blahoslav Lukavec. 
Vernisáž výstavy Hravé Vánoce v Betlémské kapli se koná 23. 11. 2018 v 16.30 hod. 

Od vláčku ke zvonkohře
Organizátoři ovšem nabídli výstavní prostor i současným výrobcům hraček, kteří vycházejí z lidových tradic. „Chtěli jsme návštěvníkům ukázat, že se u nás stále najdou tvůrci krásných hraček, kteří navazují na starou hračkářskou výrobu a vycházejí z původních modelů. Zato novodobé moderní hračky na výstavě nehledejte, ty jsme protentokrát záměrně pominuli… Ale malé překvapení v podobě pohyblivého betlému vyrobeného ze současné populární stavebnice LEGO návštěvníci na výstavě najdou,“ podotýká Blahoslav Lukavec.   
Kluky, tatínky a dědečky určitě také zaujmou všelijaké mechanické hračky – autíčka, parní stroje a hlavně vláčky, s nimiž si po staletí rádi hrají muži každého věku. Svůj prostor na výstavě dostaly i nejrůznější stavebnice. Vánoční atmosféru pak pomáhají doladit hudební exponáty, především zvonkohry, flašinety, flétnové hodiny či polyfony.

Kuličkopády i velký krasohled
„Letos jsme se rozhodli předvést návštěvníkům také nejrůznější starodávné hodiny, které mohou plnit kromě časomíry i řadu dalších, méně obvyklých funkcí. Na zajímavých funkčních modelech také ukážeme, jak tato zařízení vlastně fungují. Vystavujeme i několik unikátních kuličkopádů a velký krasohled,“ představuje další lákavé objekty letošní vánoční výstavy Blahoslav Lukavec. Jako už tradičně dotváří vánoční kulisu mechanické betlémy a další vytvořené z nejrozmanitějších materiálů, mnoho nápaditě ozdobených vánočních stromků a nejrůznější zvykoslovné předměty. K vidění jsou různé vrkoče, zahrádky, světy, třezalky, polazy atd. I tyto předměty se podle Blahoslava Lukavce často stávaly vánočními dárky a hračkami pro děti.

Vánoce právě začínají
Návštěvníci si ale mohou z letošní výstavy odnést i další jedinečné zážitky – jednotliví lidoví tvůrci tu totiž před zraky diváků vyrábějí soustružené hračky, štípané holubičky, hračky z přírodnin a spoustu dalších originálních předmětů připomínajících rukodělné dovednosti našich předků. Malé i velké jistě zaujme i sklářská dílna, v níž pod šikovnýma rukama sklářů vznikají skleněné vánoční ozdoby a figurky.
A k vidění toho je ještě mnohem víc – organizátoři totiž přizvali k účasti na výstavě také různé dětské kolektivy od mateřských škol až po základní umělecké školy. Výstava Hravé Vánoce v Betlémské kapli se tak stává ideální příležitostí, jak se i v rušném velkoměstském shonu zastavit a najít si klid pro navození skutečné české vánoční atmosféry. Právě za ní sem návštěvníci z České republiky, ale i ze zahraničí každoročně míří.

 

Praktické informace o výstavě
Výstava probíhá v podzemních prostorách Betlémské kaple (Betlémské náměstí 4, Praha 1) od 24. 11. 2018 do 2. 1. 2019, a to denně od 9 do 18 hod. (24. 12. 2018 a 31. 12. 2018 otevřeno 9-14 hod, 25. 12. 2018 a 1. 1. 2019 otevřeno 13-18 hod). Setkání řezbářů se uskuteční 1. a 2. 12. 2018, setkání krajkářek 8. a 9. 12 2018.

Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Myslím, že tyto výstavy jsou navštěvovány více lidmi z portáu, už se tu, pokud si vzpomínám, objevilo během let několik článků (včetně mého). Každoročně je kromě betlémů zaměřena výstava ještě tematicky, třeba byly Zvony, Hodiny, Řemesla. Těším se, určitě půjdeme, ale až po svátcích, to je tam správná atmosféra. Díky.
Dana Kolářová
Dobrá doporučení.
Věra Ježková
Znám, chodím; do Botanické zahrady Na Slupi, Betlémské kaple i jinam.
Danka Rotyková
Na výstavu do Betlémské k. se už moc těším a díky informace Jitky H. se vydám i Na Slupi.
Jitka Hašková
Chápu, že Praha je pro někoho daleko, ale všude je mnoho zajímavých výstav. Krásné muzeum betlémů je v Krištofově údolí, celoročně otevřené muzeum asi 1000 historických papírových betlémů v Zábrdí u Husince a mnoho dalších.
Jarmila Nedvídková
Bohužel Praha je od nás trochu dál. Ale ráda se chodím dívat na ty naše Betlémy v kostelích a na trzích v mém okolí. Moc pěkné fotky. Je to krása co lidské ruce dovedou. Ten čertík a andělem u šachů, moc milé a vtipné.
Jitka Hašková
Každoročně na tuto výstavu chodím. Velmi zajímavá je také každý rok Vánoční výstava v Botanické zahradě UK Na Slupi. V Praze jsou desítky vánočních výstav, ale tyto dvě jsou vždy výjimečné.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...